Promovirana knjiga „Na Bošnjačkoj lađi spasa“

DSC_0499U Velikoj sali Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, 26.12.2013. godine, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice, održana je promocija knjige „Na bošnjačkoj lađi spasa“ autorice Mersade-Nuruddine Agović iz Tuzle. Promociji je prisustvovao veliki broj akademskih građana našeg grada kao i studenti IUNP-a, a promoteri knjige bili su: dr. Jahja Fehratović, dr. Amela Lukač-Zoranić i Atifa Saljić.

Promociju je zvanično otvorio književnik dr. Fehratović, koji je tom prilikom upoznao prisutne sa radom i djelom autorice. Osvrćući se na njeno stvaralaštvo, istakao je da je Nuruddina primjer i djelo svakoj muslimanki kada su u pitanju očuvanje i njegovanje tradicije u našem društvu.

„Promocija nije bez razloga organizovana na IUNP. Sam Univerzitet gaji duh slobode i razvijanja prirodne misli. Nuruddina problematizira cjelokupno društvo, nas kao pripadnike jednog naroda koj je uvijek bio na margini.” – istakao je Fehratović.

O autoru i  samome djelu je govorila i dr. Amela Lukač-Zoranić, istakavši da je sama knjiga rezultat izučavanja različitih procesa koji se tiču Bošnjaka na Balkanu a i šire.

„Ja sam knjigu podijelila u četiri cjeline: prvi dio preispituje pitanje identiteta, ulogu žene u društvu, kao i pitanje domovine; drugi dio knjige bavi se pitanjima vjeronauke u školama i  Islamskom zajednicom; treći dio govori o političkim odnosima Bosne, Sandžaka i Srbije i četvrti dio govori o spasenju Bošnjačkog naroda uz apel svim Bošnjacima da se ukrcaju na lađu spasa jer se cijena razjedinjenosti skupo plaća.“ – istakla je prorektor Amela Lukač-Zoranić.

Profesorica na IUNP-u Atifa Šaljić istakla je da je autorica uspjela da svojim karakterističnim izrazom čitaocu prenese svu neponovljivost krhke ljudske egzistencije, kao i različitim ljudskim sudbinama.

„Nažalost, danas u Sandžaku, rijetko smo u prilici da vidimo pravo autorsko stvaralaštvo, tako da sudeći po tome davno smo prestali da živimo kulturni život. Zato se nadam da će nam ova knjiga otvoriti oči i pokazati put uspjeha, posebno bih je preporučila mladima kao štivo koje moraju pročitati.“ – kazala je Šaljićeva.

Na sopstvenom primjeru Nuruddina ističe, kako je dugogodišnja asimilacija, lišenost upotrebe svoga, maternjeg jezika i pisma, dovela do nemogućnosti našega naroda da dođe do spoznaje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. U svom djelu autorica govori o problemima Bošnjaka, o velikonacionalnim projektima koji su imali za cilj razbijanje jednog naroda, o sprovedenom popisu Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pitanju genocida, Islamske zajednice, vjeronauke kao značajne baštine odgoja djece, kulturnoj baštini Bošnjaka, ženi i njenoj poziciji u porodici i društvu kao i diskriminatorskoj politici i odnosu prema Bošnjacima, muku Crnogorske vlasti o zločinu u Šahovićima, kao i mnogim drugim problemima Bošnjaka.

Navodeći ajete iz Kur’ana, potkrepljuje svoje tvrdnje o položaju žene koja uživa poseban ugled u Islamu, žene kao vjernice, supruge i majke.

Na samom kraju  prisutnima se obratila i sama autorica govoreći da su Bošnjaci  dužni braniti svoja prava i svoje emanate.

„Ovu sam knjigu napisala kao proizvod, izbora preuzimanja emaneta kao vjeroučiteljice, muslimanke, insana. Sam izbor korice nije slučajan on asocira na lađu Nuha a.s, naša današnja Bošnjačka lađa je Bošnjački nacionalni pokret, a današnji Nuh a.s je Glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić“ – istakla je Nuruddina na kraju svog obraćanja prisutnima na promociji.

Nužno je istaknuti kako profesorica Agović, osim pisane riječi nagrađuje i dokazuje svoju svestranost slikarskim umijećem i kaligrafskom suptilnošću.

Amela Salković

DSC_0518 DSC_0509 DSC_0505