Nota Ambasadoru Švicarske: “Zloupotrijebio Vas je gradonačelnik Mahmutović”

logo BKZ zlatno-crniBošnjačka kulturna zajednica uputila je notu Ambasadi Švicarske u Beogradu i njenom ambasadoru gospodinu Žan Danijel Ruh, zbog činjenice da je njegovo prisustvo na okruglom stolu “Unapređenje uslova života i ljudske bezbjednosti u Srbiji” održanog u Kulturnom centru u Novom Pazaru 12. decembra 2013. godine, zloupotrijebljeno od strane gradonačelnika Meha Mahmutovića za krajnje neciviliziran obračun sa političkim protivnicima koji, što je smatramo najgore, nisu prisustvovali na tom skupu.

U pismu koje je potpisao generalni sekretar BKZ-a Salahudin Fetić se navodi da u BKZ-u duboko vjeruju da ambasadoru Ruhu nisu bili poznati svi detalji i te da je iz tog razloga zloupotrijebljen, jer kao predstavnik zemlje koja je prepoznatljiva po bontonu i demokraciji ne bi nikada smio dozvoliti da se u njegovom prisustvu iznose neistine na račun institucija, pojedinaca i javnih ličnosti koje nisu prisutne i nemaju mogućnost da ih sučeljavanjem argumenata pobiju i odbrane svoju čast i dostojanstvo.

U pismu se još navodi da je Mahmutović optužbama na račun Muftije Zukorlića htio skrenuti pozornost sa sopstvenog učešća u kriminalnoj hobotnici Rasima Ljajića, a da kriminalci i ubice su zapravo članovi Mahmutovićevog obezbjeđenja.

“Želimo Vas informirati da je 16. 6. 2013. godine pripadnik obezbjeđenja Rasima Ljajića i Meha Mahmutovića i uposlenik Gradske uprave Novi Pazar Iksan Zejnelović naočigled više stotina građana u strogom centru Novog Pazara izvršio ubistvo u pokušaju, upucavši sa devet metaka Aldina Dolovca. Zejnelović je bez problema odšetao sa mjesta zločina, uzeo auto ispred zgrade Gradske uprave i odvezao se u nepoznatom pravcu. Ovaj kriminalac se zahvaljujući Ljajićevim vezama u policiji i tužilaštvu i dalje ne procesuira, niti se za njime intenzivno traga.” – navodi se u pismu.

Na kraju u pismu se od ambasadora zatijeva da se javno ogradi od optužbi koje su izrečene na račun lidera ovog naroda, da svim optuženim na okruglom stolu, obezbijedi priliku za odgovor, kako bi se ispravila načinjena nepravda i da pozivima na ovakve i slične skupove, koje organizira, suorganizira ili podržava Ambasada Švicarske ne zaobilazi legitimne predstavnike Bošnjaka, Sandžaka i nacionalnih institucija.

Informativna služba