Čestitka u povodu 20 godina Sandžačkog Mešihata

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Glavni muftija i muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić

mesihat sandzacki 20 godina

Uvaženi glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i muftija sandžački Muamer-ef. Zukorliću, povodom dvije decenije postojanja Sandžačkog Mešihata, Vama, svim članovima Mešihata, rukovodiocima institucija, članovima Sabora, upošljenicima i aktivistima Islamske zajednice čestitamo ovaj vrijedni jubilej uz uvjerenje da će presjek urađenog biti samo podstrek za nove projekte i rezultate kojih već sada ima u izobilju.

Uvaženi Muftija, Bošnjačka kulturna zajednica, kao institucija koja je proistekla iz njedara Sandžačkog Mešihata, današnji jubilej smatra i svojim i dijeli radost sa svima koji imaju pravo sladiti se mnogobrojnim dostignućima iza kojih stojite Vi sa Vašim saradnicima.

Nakon dvadeset godina posvećenog rada, pregalaštva i svakodnevnih žrtava, Sandžački mešihat i Islamska zajednica u Srbiji postali su najznačajnija bošnjačka i muslimanska institucija na ovim prostorima, i primjer kako se dostojanstvenim nošenjem emaneta može postići ono što je mnogima  izgledalo nepojmljivo. Zato viziju i misiju Islamske zajednice kao stožera ne samo  vjerskog ustrojstva Bošnjaka i drugih muslimana u Sandžaku i Srbiji već i ukupnog nacionalnog, kulturnog i općedruštvenog uspona kao preduvjeta slobode i slobodarskog duha naroda ne možemo porediti ni sa jednom drugom postojećom institucijom našeg naroda na ovom prostoru. Širina koju Islamska zajednica na čelu sa Vama pokazuje i snaga vjere kojom zastupate istinu, promjenili su sliku muslimana Sandžaka u očima njih samih, srbijanskog društva, zemalja Balkana i Evrope, zato su i razumljivi svi neuspjeli pokušaji agresije i otimanja Islamske zajednice od strane onih koji bi da Bošnjake i muslimane vide kao potčinjeno potrošačko društvo, bez slobode i snage da se djelom i riječju izbore za prava koja im Božijim, državnim i međunarodnim zakonima pripadaju.

Predsjedništvo BKZ