Saopćenje za javnost u povodu 4. septembra – Dana sjećanja i dove za šehide Hadžeta

POHOD NA HADZET 2013Nacionalni kalendar Bošnjaka bilježi da je u periodu od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine, od strane tadašnjih komunističkih vlasti, likvidirano preko 2000 najuglednijih Bošnjaka novopazraskog, sjeničkog i tutinskog kraja, a da su njihovi posmrtni ostaci pokopani na vakufskom dobru „Mearif“ na Hadžetu. 
Da bi odbranili Vakuf i stratište svojih predaka, Bošnjaci su se, predvođeni čelnicima Islamske zajednice, 4. septembra 2010. godine sukobili sa pripadnicima specijalnih jedinica srbijanske policije.
Zato je ovaj datum, odlukom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale velikane Sandžaka na Hadžetu.
Bošnjačka kulturna zajednica podržava ovu odluku Mešihata i podržava najavljeni sutrašnji skup gdje će se u organizaciji Islamske zajednice, 04.09.2013. godine u 13:30 časova polazeći sa trga „Gazi Isa-bega“ održati „Pohod na Hažet“, a na vakufskom dobru Mearif na Hadžetu proučiti dova za Šehide Hadžeta.
Ovim putem želimo pozvati sve Bošnjake u cijelom svijetu, kao i Bošnjake Sandžaka, a posebno Bošnjake Novog Pazara, Sjenice i Tutina da se sutra zajedno sastanemo na trgu „Gazi Isa-bega“, učestvujemo u Pohodu i proučimo dovu našim precima, koji su živote svoje dali boreći se za slobodu nas, njihovih potomaka.
Bošnjačka kulturna zajednica izražava ogorčenje zbog činjenice da je na Vakufskom dobru Mearif i dalje uzurpiran dio vakufske parcele, od strane predstavnika Gradske uprave u Novom Pazaru iz redova partije SDP-a Rasima Ljajića. Zato ovim putem pozivamo relevantne institucije u Republici Srbiji da vrate Vakufska dobra muslimana Islamskoj zajednici.
Informativna služba