Delegacija MAS-RAJN euroregiona primljena u BKZ-u

Tokom višednevne posjete Sandžaku delegacija njemačko-belgijskog MAS-RAJN euroregiona predvođena Peterom Šonerom surela se sa predstavnicima političkog, kulturnog i javnog života Sandžaka.

U subotu, 17.08.2013. u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice delegaciju je primio generalni sekretar Salahudin Fetić.

Tokom četrdesetominutnog razgovora Fetić je delegaciju upoznao sa radom i aktivnostima Bošnjačke kulturne zajednice, te predstavio najznačanije projekte ove organizacije.

Gosti su izrazili posebno interesovanje za problem nepoštivanja izborne volje Bošnjaka od strane državnih organa izražene na izborima za nacionalni savjet 2010. godine, na kojima je BKZ ostvarila većinski rezultat.

Također, gosti su se interesirali za stanje medija u Sandžaku, obzirom da je BKZ obnovila rad Revije Sandžak i pokrenula magazin PanBošnjak. Fetić je iznio niz primjera gdje se krše osnovna prava novinarima Revije Sandžak koji ne prihvataju da se svrstaju u kolonu „režimskih“, navodeći podatak da je Revija Sandžak i njeno uredništvo bilo na udaru političkih, ali i mafijaških moćnika.

Gospodin Šoner je obećao svu vrstu pomoći u borbi za ostvarenje prava građana Sandžaka, te da će se predstavnici MAS-RAJN euroregije na čelu sa predsjednikom Karl-Hainc Lamberc založiti kod relevantnih evropskih ustanova za uspostavu prekogranične euro regije Sandžak.

Informativna služba