Ukop 409 žrtava genocida u Srebrenici

srebrenica-genocid-4Srebrenica, 11. juli 2013. godine – Članovi porodica, prijatelji, komšije od ranih jutarnjih sati stižu na područje Memorijalnog centra u Potočarima gdje je oko devet sati otkriveno 409 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, smještenih ispred mjesta za molitvu, musalle, javio je novinar agencije Anadolija. 

Trenutno je Srebrenici oko deset hiljada ljudi koji su došli da odaju počast žrtvama i prisustvuju današnjoj komemoraciji i dženazi žrtvama srebreničkog genocida. Organizatori očekuju da će do početka komemoracije, planirane u 11 sati, u Potočarima biti trostruko više ljudi.

Načelnik općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici i ukop žrtava genocida Ćamil Duraković kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da organizatori očekuju da će u Potočare doći više od 30 hiljada ljudi.

Komemoracija će početi obraćanjima domaćih i međunarodnih dužnosnika.

Dok se članovi porodica učenjem dova opraštaju od žrtava, najveću pažnju u Potočarima i dalje izaziva najmanji tabut sa posmrtnom ostacima najmlađe žrtve genocida, novorođene kćerke Have Muhić. Uprkos administrativnim preprekama, Organizacioni odbor obilježavanja 18. godišnjice srebreničkog genocida odobrio je da na nišanu (nadgrobnom spomeniku) bebe Muhić bude napisano ime Fatima.

Danas će u mezarju u Potočarima sina Nermina ukopati i Munira Subašič, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa. Među žrtvama koje će danas biti ukopane nalaze se i 44 maloljetna dječaka. Najstarija žrtva je 1919. godište.

U Potočare pristižu građani iz svih dijelova BiH. Po registracijskim tablicama autobusa i privatnih automobila može se vidjeti da su tu građani od Bihaća do Goražda, od Doboja do Mostara. Veliki je broj članova porodica žrtava pristiglih i iz inostranstva – SAD-a, Australije, zapadne Evrope i drugih krajeva svijeta.

U Potočarima je, kako prenosi reporter agencije Anadolija, od jutros oblačno i svakog momenta bi mogla početi padati kiša. Dosad nije bilo nikakvih sigurnosnih problema, a sam događaj osigurava prilično veliki broj pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova.

Isto tako, današnje događaje u Potočarima prati veliki broj svjetskih medijskih kuća među kojima su Reuters, AP, Agencija Anadolija, TRT, Al Jazeera, BHRT i  reporteri najvažnijih regionalnih televizija.

U Potočarima će danas iza podne-namaza biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 409 žrtava srebreničkog genocida u kojem je 1995. godine vojska Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića ubila više od osam hiljada Bošnjaka, većinom odraslih muškaraca i dječaka.

U mezarju memorijalnog centra u Potočarima dosad je ukopano 5.137 žrtava genocida u Srebrenici ekshumiranih iz primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, a nakon današnjeg ukopa u mezarju u Potočarima smiraj će naći ukupno 5.546 žrtava genocida.

Posljednji ispraćaj 409 žrtava genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će smiraj duše naći još 409 žrtava genocida u Srebrenici, a njihove porodice će nakon 18 godina traganja za posmrtnim ostacima svojih najmilijih osjetiti bar malo olakšanje.

Najmlađa žrtva koja će biti ukupana u Potočarima je beba Muhić, a najstarija je Edhem (Ramo) Rahmanović, rođen 1919. godine.

“Najmlađa žrtva je beba Muhić. Riječ je o novorođenčetu čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima” – kazala je za Agenciju Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, od 409 identificiranih žrtava njih 44 bili su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imali su svega 15 godina kada su ubijeni.

Čengić navodi da su među najmlađim žrtvama koje su identifikovane i spremne za ukop i dječaci Nevzet (Fikret) Čević i Denif (Selim) Halilović, koji su imali 14 godina kada su ubijeni.

Nevzet (Fikret) Čević bit će ukopan sa svojim bratom Mirzetom koji je takođe maloljetan, imao je 17 godina. Denif (Selim) Halilović, koji je imao 14 godina, bit će ukopan pored već ukopanog brata Semira i oca Selima.

U Potočarima će biti ukopani zajedno otac i dva sina. Otac Hamed Halilović bit će ukopan zajedno sa svojim sinovima Hasanom i Hamdijom. Također, bit će ukopani zajedno i otac i dva sina, Sakib (Salih) Ibrahimović i njegovi sinovi Saib i Sait.

Memorijalni centar u Potočarima bit će posljednje počivalište i za tri brata Mehmedović (Husejin) Seida, Behaila i Senada, kao i za tri brata Mujić (Alija) Ramu, Dževata i Seada, čiji će posmrtni ostaci biti ukopani pored već ukopanog četvrtog brata Ševala.

“Najstarija žrtva koja je identificirana, a bit će ukopana 11. jula je Edhem (Ramo) Rahmanović koji je rođen 1919. godine” – kazala je Čengić.

Po njenim riječima, među identificiranim žrtvama su i tri ženske osobe. Najmlađa među njima je beba Muhić. Najstarija Behara (Mujo) Đelilović imala je 73 godine, a djevojka Hajra (Adem) Mulalić 19 godina. Posmrtni ostaci sve tri žrtve pronađeni su u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima.

Čengić ističe da žrtve potiču iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

“Do sada je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za oko 7.000 ubijenih žrtava genocida u Srebrenici. Od toga je zvanično u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli identificirano 6.368 žrtava. Do sada je u Potočarima ukopano 5.657 žrtava, 226 je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra u Potočarima. Takođe, 229 je zvanično identificirano, ali još nije ukopano, obitelji ne žele ukop zbog nekompletnosti tijela” – kazala je Čengić, navodeći da se još uvijek traga za oko 1.500 žrtava genocida u Srebrenici.

Ona napominje da su žrtve Srebrenice pronađene na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera.

“Većina grobnica u kojima su pronađene žrtve stradale 1995. godine na području Srebrenice su sekundarne, u nekim slučajevima i tercijalne masovne grobnice. U cilju prikrivanja zločina tijela su premještana iz primarnih u udaljene sekundarne grobnice kako žrtve ne bi nikada bile pronađene. Forenzičke analize uspjele su povezati određene primarne i sekundarne grobnice. Da nije bilo DNK analize sigurno je da se nikada ne bi utvrdio identitet pronađenih žrtava. Stvaranjem sekundarnih masovnih grobnica, izmještanjem i sakrivanjem posmrtnih ostataka žrtava, pored zločina nad živima izvršen je i zločin nad mrtvima “- kazala je Čengić, dodajući da ovakav zločin nije nigdje u svijetu zabilježen.

Po njenim riječima, dislociranje posmrtnih ostataka za posljedicu je imalo nekompletna tijela, tako da su mnoge obitelji ukopavale samo po jednu kost koja je pronađena.

Čengić navodi da je najveći broj ubijenih pronađen na području Zvornika. Više od 80 posto otkrivenih masovnih grobnica pronađene su na području općine Zvornik.

“Lokalitet gdje je pronađen najveći broj žrtava u našoj zemlji je u mjestu Kamenica, 20-tak kilometara od Zvornika, gdje je u 13 sekundarnih masovnih grobnica pronađeno i ekshumirano više od 4.000 posmrtnih ostataka. Osim Kamenice, na području Zvornika u sekundarnim masovnim grobnicama Liplje, Snagovo, Čančari, Kozluk, pronađeno je više od 3.500 posmrtnih ostataka. Riječ je uglavnom o dijelovima tijela jer su pronađene masovne grobnice sekundarnog karaktera” – kazala je Čengić.

Dodala je da je jedan broj žrtava pronađen i na površini terena na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

“Tamo gdje su ubijeni ostali su da leže dugi niz godina što je i u ovim slučajevima uzrokovalo nekompletnost tijela” – kazala je Čengić.

Po svemu sudeći, trebat će još dosta vremena da budu pronađeni i dostojanstveno ukopani posmrtni ostaci žrtava srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni UN-a.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 18. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

Obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici, prema programu koji je izradio Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula, počinje u 08.00 sati dočekom VIP zvanica ispred Spomen-sobe u Memorijalnom centru.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i recitala “Srebrenica” Abdulaha Sidrana, u 11 sati u Memorijalnom centru Potočari, preko puta sakralnog dijela, uslijedit će obraćanja Ćamila Durakovića, načelnika Opštine Srebrenica, Patricka Moona, ambasadora SAD-a u BiH, Abdullaha Humda H. Al-Harbeyja, predsjednika grupe prijateljstva za saradnju s Parlamentarnom skupštinom BiH,  Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, Nilsa Muižnieksa, komesara za ljudska prava Vijeća Evrope,  Ömera Çelika, ministra za kulturu i turizam u Vladi Republike Turske, Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja zvanica u 12 sati na Memorijalnom kamenu uslijedit će odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca za nevine žrtve genocida u Srebrenici.

Od 12.30 sati u Memorijalnom centru Musalla uslijedit će Srebrenički inferno – Omladinski hor Zenica, potom obraćanje načelnika Ćamila Durakovića te učenje ilahije „šehidi” i učenja Kur’ana te ezan za podne namaz.

Podne namaz (Memorijalni centar Musalla) u 13 sati predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dženaza namaz bit će klanjan u 13.35, a u 13.45 slijedi iznošenje tabuta od Musalle do mezarja te čitanje imena žrtava genocida.

U 14.50 sati je učenje na kaburima: Ašere, sure (Et-Tekasur, El-Ihlas, El-Feleq, En-Nas, El-Fatiha, Elif Lam Mim) i dove, saopćeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 18. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice “Sigurne zone UN-a” i ukop identifikovanih nastradalih osoba iz jula 1995. godine “Ne zaboravimo”.

Izvor: FENA/Anadolija