SBK: Proglas o poštivanju temeljnih prava Bošnjaka u Bosni i Hercegovini

Promocija Proglasa o poštivanju temeljnih prava Bošnjaka povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) održana je jučer u srijedu 26. juna 2013. godine u Hotelu Art u Sarajevu.

Promociji su pored predsjednika dr. Mustafe ef. Cerića, predsjednika Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, muftije Muamera ef. Zukorlića, akademika Muhameda Filipovića i najvećeg rukovodstva SBK-a prisustvovali i predstavnici više bošnjačko-muslimanskih nevladinih udruženja iz BiH, regiona i dijaspore koji su potpisnici Proglasa. Također, skupu su prisustvovali i gosti predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Hamdija Čustović i književnik Muhamed Mahmutović.

Glavna tema sastanka je bila usvajanje teksta Proglasa o temeljnim pravima Bošnjaka povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.  Pored promocije Proglasa održan je i sastanak rukovodstva SBK-a sa pomenutim predstavnicima bošnjačko-muslimanskih nevladinih organizacijama, na kojem se razgovaralo o aktualnoj situaciji u kojoj se nalaze Bošnjaci.

Razgovaralo se i o neophodnim koracima koje će bošnjački nevladin sektor, u suradnji sa SBK, poduzeti u cilju što kvalitenije informisanosti  Bošnjaka o načinu popunjavanja obrazaca popisnice. Prisutni predstavnici su, osim konkrentih koraka koje njihovi članovi na terenu već realizuju, iznijeli i niz korisnih prijedloga koji će se koordinirano provoditi na teritoriji BiH. Predsjednik dr. Cerić je pozdravio aktivnosti koje Islamska zajednica u suradnji sa drugim bošnjačkim nevladinim i kulturnim organizacijama provodi na ovom planu.

Osim dogovorenog druženja povodom manifestacije Dani Srebrenice koja se u ovom gradu obilježava početkom jula, najavljana je i organizacija iftara koje SBK u suradnji sa Bošnjačkom nacionalnom fondacijom (BNF) planira realizovati u Srebrenici, Bihaću, Mostaru, Tuzli i drugim gradovima BiH.

Proglas o poštivanju temeljnih prava Bošnjaka povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini Svjetskog bošnjačkog kongresa u cijelosti prenosimo.

PROGLAS Svjetskog bosnjackog kongresa-21.06.2013PROGLAS Svjetskog bosnjackog kongresa-21.06.2013-01PROGLAS Svjetskog bosnjackog kongresa-21.06.2013-02PROGLAS Svjetskog bosnjackog kongresa-21.06.2013-03PROGLAS Svjetskog bosnjackog kongresa-21.06.2013-04PROGLAS Svjetskog bosnjackog kongresa-21.06.2013-05

(SBK)