Protestni skup SVI PROTIV UBICA: “Nema mira i stabilnosti dok u Vladi sjedi zaštitnik ubica”

Danas  18. 06. 2013.godine, pred gradskom upravom u Novom Pazaru, okupilo se više stotina građana povodom protesta „SVI PROTIV UBICA“!

Uz tekbire, uzvike „uprava napolje“, „ubice napolje“  otpočeo je miran protest na kome se prvi obratio sekretar Bošnjačke kulturne zajednice Salahudin Fetić.

„Poštovani sugrađani i sugrađanke, žitelji Novog Pazara i cijelog Sandžaka, Vi koji poštujete svetost života, dostojanstva i slobode, prije nego prozborimo o povodu današnjeg okupljanja pozivam vas da se učenjem Fatihe sjetimo našeg sugrađana koji su ubijeni na bigajri hakk ( na pravdi Boga), radeći svoje poslove i privređujući za svoje porodice.“

Nakon učenja fatihe prisutnima se, ispred porodica likvidiranih, obratio Nezir Alić, brat rahmetli Haruna Alića. On se na samom početku zahvalio građanima što su došli da podrže ovaj protest i istakao da se puno puta obraćao nadležnim organima da pronađu ubicu njegovog brata. „Godinu ipo dana me lažu, ubio ga oficir u penziji, ubio ga policajac u penziji, do dan danas odgovora nema. Išli smo u Beograd i žalili se . Ja sa ovoga mesta tvrdim da su ljudi u supu ili nestručni, ili neće da rade svoj posao, ili stoje iza ubica. Želim da pozdravim Veljovića što kaže da su njegovi radnici stručni. Znači oni su stručni da ubijaju i da pljačkaju.“

Zatim se skupu obratio gospodin Sead Šaćirović, izabrani predstavnik naroda u gradskoj Skupštini Novog Pazara.

„Po strani stavljam svoju političku pripadnost, za cilj da se rasvijetle ubistva, da se pohapse oni koji likvidiraju naše građane, da se ovim kriminalcima koji rade u ovoj zgradi,kao i njihovom šefu u Beogradu, stane u politički kraj“ – istakao je Šaćirović. On je prisutne podsetio na ubistva vlasnika menjačnica i poslednjeg ubistva u pokušaju, i  dodao da će se ovakvi incidenti dešavati sve dok postoji korumpiranu, kriminogenu, mafijašku, političku vlast u ovome gradu. „Ova vlast je sposobna samo da uzima našu krv, da likvidira naše građane, samo zato što ne misle onako kako oni hoće.“ Šaćirović je naglasio da čelnici gradske uprave hitno podnesu ostavke,jer nisu sposobni da vode ovaj grad.

Ovom skupu se odazvao i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, gospodin Samir Tandir. On je istako da je ponosan na sve koji su došli jer su pokazali da se ne boje diktatora, narko dilera, kuma pazarske mafije Rasima Ljajića i njegovih kordona smrti, i podsetio prisutne na to ko je prvi, nakon Miloševića, doveo žandarmeriju u Novi Pazar.

„Danas smo svi jedno, zlu se danas mora stati na put.  Danas smo došli da kažemo da je pokušaj likvidacije Aldina Dika Dolovca prevršio svaku mjeru.“

Tandir je  poslao javnu poruku, kako gradskoj upravi tako i Beogradu, da nema obračuna sa organizovanim kriminalom dok kum pazarske mafije, Rasim Ljajić, ne bude iza rešetaka.

Na posljetku skupu se obratio simbol otpora od zuluma, nepravde i diskriminacije, glavni muftija IZuS Muamer ef Zukorlić. On je poselamio skup i izrazio poštovanje prema svjetosti ljudskoga života,koji se ni sa čim ne može mjeriti. „Izražavam poštovanje i vama koji ste došli, spremni prkositi politici terora, potkupljivanja i prijetnji… i doći ovdje da dokažete da ih se ne bojite.“ On je podsjetio na probleme sa kojima se Islamska zajednica susretala u posljednjih deset godina, kazavši kako nije dobro sve posmatrati iz prikrajka, misleći da će se na poslednjem problemu završiti. „Prvo su nam cijepali Islamku zajednicu,p a su nam otimali vakufsko zemljište, verunauku,osprili izbornu volju gradjana, krali i potkupljivali izbore. Zlu i zločinu nikad nije dosta. I svako popouštanje pred zločinom jeste podrzavanje zločina“ Muftija je istakao da se ova borba ne mjeri brojem već ubjeđenjem, uvjerenjem, hrabrošću koje nema alternativu. On je dodao da vlast skreće pažnju sa problema građana, i da nema ništa od silnih obećanja koja se odnose na otvaranje radnih mjesta i dovođenja investitora. „Uz veliki angažman oni uspjevaju obmanuti javnost u Srbiji, Bosni, na Balkanu, međunarodnu javnost, ali nas u Pazaru, u Sandžaku ne mogu obmanuti.“ On je posebno naglasio da Srbiji ne može biti dobro ako je loše Sandžaku i Bošnjacima.

Muftija je na kraju dodao:“Tražimo od policije i tužilaštva da hitno rasvijetle sva ubistva i likvidacije koja su se poslednjih godina desila u Sandžaku.“

Skup je je završen mirno, bez ijednog incidenta.

Šerif Šačić

Izvor: Mesihat.org