Samir Škrijelj: “Islamska zajednica na udaru političko-interesnih krugova u Srbiji”

SONY DSCSamir Škrijelj, sekretar Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Razgovarala: Mersada Nuruddina Agović

Jedina legitimna, Islamska zajednica u Srbiji već nekoliko godina na udaru je režimskih političkih i medijskih službi. Opće poznato je da je srbijanska vlast 2007. godine izvršila agresiju na jedinstvo Islamske zajednice i formirala marionetsku paravjersku tvorevinu, tzv. „Islamsku zajednicu Srbije“. Ove godine Islamska zajednica u Srbiji pod snažnim je udarom iste politike koja planira novo cijepanje Islamske zajednice i formiranje tzv. „treće islamske zajednice“. U prilog tome govore brojna dešavanja u Sandžaku u proteklih nekoliko mjeseci. Naš sagovornik je Samir Škrijelj, sekretar Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. 

 

Bošnjaci.Net: Uvaženi gospodine Škrijelj, es-selamu ‘alejkum! Možete li nam ukratko opisati način funkcionisanja Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od vremena kad ste postali sekretar ove institucije do danas? Jeste li ranije imali bolje i slobodnije uslove za rad? Koliko se već dugo vrše udari na Islamsku zajednicu?

ŠKRIJELJ: ‘Alejkumu selam i hvala Vam na odvojenom prostoru na ovom, među sandžačkim Bošnjacima, veoma popularnom portalu. Za sekretara Mešihata Islamske zajednice imenovan sam samim njegovim osnivanjem oktobra 1993. godine, dakle prije skoro 20 godina, tako da bi i kratko podsjećanje na razvojni put ove institucije zahtijevalo puno vremena i prostora. Međutim, kako jednom reče uvaženi muftija Muamer ef. Zukorlić, Islamska zajednica u Sandžaku i Srbiji od osnivanja Mešihata prolazi kroz tri faze od po sedam godina. Prva etapa je obilježila period od osnivanja Mešihata do pada režima Slobodana Miloševića (1993-2000), u kojem se tadašnja vlast ignorantski odnosila prema Islamskoj zajednici, ali kada je ona ujedno i doživjela nastanak lepeze novih ustanova, udruženja i službi. Druga etapa se odvijala u atmosferi tzv. „demokratskih promjena“ (2000-2007) gdje je u jednom kratkom periodu po prvi put Islamska zajednica imala sagovornika u vlasti, oličenog u premijeru dr. Zoranu Đinđiću, kada je i nastao Internacionalni univerzitet i vraćena vjeronauka u školski sistem. Tu etapu možemo ujedno nazvati i periodom ekspanzije u razvoju Islamske zajednice. Međutim, treću etapu obilježio je pokušaj agresije na Islamsku zajednicu od strane režima Vojislava Koštunice oktobra 2007. koja je kasnije nastavljena kroz licemjeran odnos kvazi-demokratske vlasti Borisa Tadića potpomognut destrukcijama podanički orijentisanih dvojice „sandžačkih“ doživotnih ministara. Trenutno su na sceni očajnički pokušaji političkih i drugih interesnih krugova da regrutovanjem preostalih labilnih članova iz sandžačkog bošnjačkog korpusa, uz pomoć istih fikus-ministara, nakon nekoliko neuspjelih scenarija, zadaju „konačan udarac“ Islamskoj zajednici i njenom lideru muftiji Zukorliću. Baš zbog očigledne kombinacije udara od strane političko-medijskih krugova, pojedinih nevladinih organizacija, par nezadovoljnika pod ahmedijom i dojučerašnjih anonimusa iz nama bliske partije koje je Muftija podigao u medijske ličnosti, mislimo da je treća i najteža faza u razvoju Islamske zajednice od ’90-ih naovamo pri kraju, jer po poznatoj maksimi zulum se kida kada je najdeblji, a on je sada doživio svoju kulminaciju. Uvjereni smo da ćemo nakon toga ući u mirniju i stabilniju fazu kada ćemo se posvetiti jačanju i afirmaciji brojnih ustanova, te realizaciji niza započetih odgojno-obrazovnih i drugih razvojnih projekata.

 

Bošnjaci.Net: Mnogo bi vremena trebalo da se nabroje sve zasluge Islamske zajednice u Srbiji i svi njeni realizirani projekti u cilju očuvanja vjerske i nacionalne slobode i prava Bošnjaka. Nas zanima šta je to što je uticalo da neki njeni članovi prvo izdaju, a zatim napadnu svog vjerskog i nacionalnog vođu, uvaženog muftiju Muamer ef. Zukorlića? Evo, konkretno primjer bivšeg predsjednika Bošnjačke demokratske zajednice Emira Elfića!

ŠKRIJELJ: Kao što rekoh, u Islamskoj zajednici radim već 20 godina i bio sam svjedok raznim opstrukcijama od strane pojedinih njenih uposlenika, kao i otpadništvu nekolicine imama oktobra 2007. godine. Međutim, izdaja koja nas je najviše iznenadila jeste ona od strane Emira Elfića, a još veću ogorčenost izazvali su njegovi napadi na autoritet muftije Zukorlića i institucija koje on predvodi, a koji je i lično zaslužan da javnost preko noći sazna da postoji lik pod imenom Emir Elfić. Više od mjesec dana suzdržavao sam se napisati svoje viđenje ovog fenomena izdaje, ali činjenica da sam sa tim čovjekom sarađivao, povremeno se družio i čak hadž sa njim obavio, bila je razlog više da napišem tekst pod naslovom „Emire Elfiću, kako si mogao pogaziti emanet i porodicu“, koji je objavljen na nekoliko web stranica i sandžačkih medija i koji je, kako vidimo, pogodio u cilj jer su se Elfić i njegovi pajtaši, vidno uznemireni, oglasili na svojim – Ljajićevim portalima sa nizom uvreda i neistina na moj račun, kao i na račun muftije Zukorlića i novoizabranog predsjednika BDZ Jahje Fehratovića. Međutim, to shvatam kao reakciju na raskrinkavanje pozadine izdaje, kojom se Elfić nije zadovoljio, već je, po receptu svojih nalogodavaca, nakon smjene sa kormila Bošnjačke demokratske zajednice, sa par istomišljenika, javnosti poznatih po svojoj neozbiljnosti, krenuo u obračun sa svim onim što muftija Zukorlić personifcira. Umjesto zahvalnosti onome koji ga je izvukao iz anonimnosti, nedorasli i naivni Elfić razboljeva se od sindroma oceubistva i, gazeći sve moralne i duhovne norme, zavist pretvara u mržnju, koja kod njega izazva sljepilo da, po zadatku od svojih mentora, sopstvenim ponašanjem postaje neprijatelj sebi, svojoj porodici i narodu koji mu je dao povjerenje.

 

Bošnjaci.Net: Postoji li mogućnost da su neiskusnog i očito zadaći nedoraslog Elfića vrbovale neke veće neprijateljske političke sile s ciljem slabljenja Islamske zajednice u Srbiji i unošenja pometnje u njene redove?

ŠKRIJELJ: Obzirom da se sandžački Bošnjaci već stotinu godina nalaze u nemilosti raznih režima, naši neprijatelji su razradili različite metode slabljenja i razaranja bošnjačkog tkiva. Kroz historiju, pojedine istaknute Bošnjake, koje nisu uspjeli zaplašiti i potkupiti, fizički su uklanjali, dok su druge raznim ucjenama i sistemom „mrkve i štapa“, nuđenjem prolaznih privilegija, pridobijali i okretali protiv sopstvenog naroda. Međutim, režim i razne tajne službe ne nude svakom svoju „saradnju“ već analiziraju ponašanje svoje „mete“, njene sklonosti ka lagodnom životu, hedonizmu, potkupljivosti, porocima, vanbračnim izletima, jednom riječju, odnosu prema svojoj vjeri i moralnim principima. Tamo gdje nađu plodno tlo u tome i uspijevaju, pa smo ubijeđeni da je „žrtva“ takve igre i nedorasli Elfić, mada je i Muftija ranije bio upozoren od pojedinaca koji Elfića poodavno znaju na njegovu povodljivost. Nakon što je njegova izdaja izašla u javnost, jednom prilikom pitao sam Muftiju šta mu je to Beograd mogao pružiti što mu on nije dao i svojim autoritetom omogućio, misleći na funkciju predsjednika BDZ, mjesto poslanika u Parlamentu, asistenta na Internacionalnom univerzitetu, direktora TV Sandžak, odlazak na hadž u svojstvu kraljevog gosta, mogućnost čestih putovanja po svijetu i odsjedanja u luksuznim hotelima, visoka primanja…

 

Bošnjaci.Net: Nedavno smo imali priliku čuti izjave uvaženog muftije Zukorlića da Beograd kontinuirano fabrikuje afere u kojima se Mešihat i on spominju u negativnom kontekstu. U jednoj takvoj aferi ste i Vi pomenuti. Možete li nam objasniti o čemu se tačno radilo?

ŠKRIJELJ: Svjedoci smo da političko-medijski krugovi u sprezi sa sandžačkim najamnicima već godinama lansiraju različite izmišljotine sa ciljem diskreditacije Muftije i institucija koje predvodi ili je inicirao njihovo osnivanje, ali takve harange od svih planiranih efekata za rezultat imaju samo jedan – prodaju beogradskih novina u većem tiražu. Jedna od takvih je i afera „Bekir Makić“, javnosti dobro poznata, ali i već prepričana i prevaziđena zato što „svako čudo tri dana traje“. Naime, Bekir Makić, bivši rukovodilac Ureda za hadž Mešihata, nakon svoje smjene i odbijanja primopredaje dokumentacije i pečata, isfabrikovao je medijsku priču o njegovom navodnom prebijanju u prostorijama Mešihata. Ja sam u toj istovremeno smiješnoj i morbidnoj priči pominjan u različitim kontekstima. Prvo sam od njega optužen da sam ga sa kolegom šutirao nogama u glavu i tijelo, a sutradan sam pomenut kao neko ko ga je branio. Niti sam ga tukao, niti sam imao od koga da ga branim, mada sam, nakon njegovog nastupa u stilu „ala Šojić“ i snimka na kojem se sastaje sa glavnim akterima agresije na Islamsku zajednicu, zažalio što sam svih ovih godina sa njim bio beskrajno strpljiv i tolerantan jer je prema meni, kao sekretaru Mešihata i uopće kolegi, bio krajnje aljkav i neažuran u dostavljanju izvještaja o radu, odazivanju na sjednice i skupove, a njegov odnos prema emanetu organizacije hadža, samim hadžijama i njihovom mjesecima zagubljenom prtljagu, priča je za sebe. Takođe, kao predsjednik Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji za pet godina održao je samo dva sastanka i nije pokrenuo skoro nijednu inicijativu, niti poduzeo bilo kakvu akciju za unapređenje njenog rada. Takav odnos imao je i prema funkciji predsjednika Upravnog odbora Medrese „Gazi Isa-beg“ koju je godinama obavljao.

 

Bošnjaci.Net: Kako se na Vas odrazilo davanje oprečnih izjava od strane Bekira Makića?

ŠKRIJELJ: Ja sam rođen u ovoj čaršiji i u njoj živim skoro 50 godina, tako da niko ko me poznaje, čak i iz redova neistomišljenika, nije povjerovao u tu priču. Mislim da je Makić svojim oprečnim izjavama, pod pritiskom mentora i povrijeđene sujete zbog smjene, samom sebi nanio štetu i narušio autoritet kojeg je do jednog trenutka uživao u Islamskoj zajednici, dok nije otkrivena njegova umiješanost u razbijanje jedinstva Islamske zajednice i zloupotreba službenog položaja praćena pravnim i finansijskim malverzacijama. Otud i njegovo često slikanje zadnjih dana sa ahmedijom na glavi ispred rafa sa knjigama, sa sve okovratnikom, kao da nas želi podsjetiti da je nekada bio hodža kojeg smo smatrali alimom. Ali, kao što rekoh, to je već nepovratna prošlost.

 

Bošnjaci.Net: Uvaženi reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je svojim autoritetom hrabro i nesebično pomagao bošnjački narod u Sandžaku i Islamsku zajednicu u Srbiji. Očekujete li takvu podršku i od njegovog nasljednika uvaženog reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića?

ŠKRIJELJ: Autoritet, harizma i nesebična podrška uvaženog reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića Islamskoj zajednici u Srbiji i svom velikom prijatelju i saborcu muftiji Muamer ef. Zukorliću mnogo je značila sandžačkim Bošnjacima, mada ona nije izostala ni sa njegove pozicije predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa. Nesumnjivo da i novoizabrani reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović pokušava razumjeti složenost situacije u i oko Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, kao i kompleksnost i perfidnost napada na njeno rukovodstvo, jedinstvo i autonomnost. Vjerujemo da je reisu-l-ulema Kavazović svjestan značaja jedinstva Islamske zajednice na relaciji Sarajevo-Novi Pazar, koje je dvije decenije mukotrpno građeno, te da će sve učiniti da se postignuto sačuva. Očekujemo od Reisu-l-uleme da pruži punu podršku ustavnom poretku Islamske zajednice u Srbiji.

 

Bošnjaci.Net: Šta možete poručiti čitaocima na kraju ovog našeg razgovora?

ŠKRIJELJ: Web stranica Bošnjaci.net je portal koji je izgradio svoje ime i analitičkim tekstovima, dobrim intervjuima i budnim praćenjem aktuelnosti na bošnjačkoj sceni okupio veliki broj čitalaca na svim meridijanima svijeta. Imajući to u vidu, sa pozicije sekretara Mešihata i šefa kabineta muftije Zukorlića, kao sudionik svih uspjeha i iskušenja sa kojima se Mešihat ove dvije decenije nosio, Vašim čitaocima bih poručio i ujedno obećao da ekipa okupljena oko muftije Zukorlića nikada neće odustati od principa slobode, dostojanstva i autonomnosti. Nikakve ucjene beogradskih moćnika, inicijative svjetskih dušebrižnika, medijski napadi i iscenirane afere neće nas usporiti na tom putu, jer je ovaj kurs, zahvaljujući Muftijinoj viziji i briljantnim nastupima, postao prepoznatljiv u zemlji, regionu i dijaspori, gdje kao svojevrstan brend okuplja sve veći broj onih koji cijene pozitivne vrijednosti.

Preuzeto sa: Bosnjaci.net