Sandžačka delegacija predvođena Zukorlićem na svečanom otvaranju Islamskog centra u Rijeci

Dana 04.05.2013. godine sandžačka delegacija predvođena muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, a koju su činili i: predsjednik BDZ-a mr. Jahja Fehratović, predsjednik BNV-a Samir Tandir, predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač i dirketor IKC „Altun Alem“ Fatmir Bači, na poziv organizatora, boravila je na svečanosti u povodu otvaranja Islamskog centra u Medžlisu IZ-e u Rijeci (Hrvatska).

Na svečanom otvorenju veleljepnog Islamskog centra svjedočilo je 20.000 prisutnih.

Na svečanosti otvaranja Islamskog centra, govorili su, između ostalih, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, zatim Paul Vandoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, reisu- l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović i ministar zaklade Države Katar Gajs b. Mubarek el-Kuwari, koji je govorio ispred Države Katar i Hameda bin Khalifa et-Thania, katarskog emira i najvećeg donatora.

Svečanosti su prisustvovali i bivša premijerka RH Jadranka Kosor, bivši predsjednik Stjepan Mesić ali i mnogobrojni gosti iz Slovenije, BiH, Turske, Srbije i brojnih drugih evropskih zemalja. Prema prvim procjenama organizatora, otvorenju je nazočilo više desetina hiljada ljudi.

Otvorenju je prethodilo uručivanje “Zlatnih vakufnama”katarskom ministru vakufa (zaklade) Države Katar Gajs Mubareku el-Kuwariju i posebnih priznanja zaslužnima za izgradnju džamije u Rijeci.

Nakon svečanog otvorenja upriličen je obilazak džamije i proučena dova.

Sandžačka delegacija na čelu sa Muftijom Zukorlićem iskoristila je priliku da se susretne sa velikim brojem predstavnika političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života država regiona.Među značajnim susretima bio je i susret Muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića sa izaslanikom katarskog emira Hameda bin Khalifa et-Thania, ministarom Vakufa Države Katar Gajs b. Mubarek el-Kuwarijem.

Novootvoreni Islamski centar u Rijeci postat će od sada centralno mjesto molitve i okupljanja 10.000 do 12.000 građana islamske vjeroispovijesti koji trenutno žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Zbog svoje arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti, riječka džamija već je proglašena najljepšom džamijom Europe.

Pored specifičnog arhitektonskog izgleda džamije i minareta visokog 24 metra, u sklopu džamije je izgrađen i Islamski centar, a ukupna vrijednost investicije iznosila je deset miliona eura.

Konferencijska sala, restoran, misafirhana, prostorije za edukaciju mladih, kafeterija, sportska igrališta, parking i višenamjenske prostorije i sale su sadržaji ovog centra.

Novoizgrađena džamija u Rijeci značajna je i po tome što je riječ o prvoj džamiji izgrađenoj na hrvatskom Jadranu od povlačenja Osmanskog carstva sa tih prostora. U Rijeci živi i oko 10.000 Bošnjaka koji su u periodu bivše Jugoslavije doselili u taj grad. Pored džamija u Zagrebu i Gunji, ovo je treća džamija u Hrvatskoj.

(Mesihat.org)