Kandić o dešavanjima u Sandžaku: Huka na vuka dok lisice meso odnose

Sahit_KandicSjeverni Sandžak – Kada ste sudbinom vezani za prostor stalnog političkog previranja, akter svih tih dešavanja, te više od polovice svog životnog vijeka bavite se javnom politikom aktivno prateći i međunarodnu diplomaciju, shvatite da na tom polju baš ništa nije slučajno.

Tako da sada kad je EU, oko pregovora Prištine i Beograda, srbijanski establišment, i po Dačićevim riječima, “pritjerala uza zid, bez alternative nego potpisat dokument ili otić’ u provaliju!” lahko prepoznajete kao najpovoljniji momenat za poduzimanje odlučne inicijative vezano za rješavanje najprioritetnijih nacionalnih pitanja za Bošnjake Sandžaka poput autonomije i sl. Ali i kada vam se u tim raritetnim odlučujućim momentima protivničke slabosti, naprasno, u sopstvenim redovima pojave za dušmane spasonosni slučajevi, poput onih tipa “Emir Elfić”, “Bekir Makić” i sva ona kontraška plejada stranačkih poglavica, a po prepoznatljivom klišeu režimskih dušebrižnika onda s’kristalnom jasnošću u tomu prepoznate preventivne mehanizme BIA-e. I vazda je nama tako k’o po onoj narodnoj “Huka na vuka dok lisice meso nose”.

Najlakše je udarit na iskrenog i pravednog, onog ko te nesebično voli i štiti jer te razumije i oprašta. Quo vadis Bošnjo?

Običnom puku nije razumljiva ova prirodna smjena ideološke generacije. Jednostavno, 1990-te je prevaziđen prethodni sistem. Sa 2000-tom je prevaziđena epoha pokreta SDA u bošnjaštvu, i sada novi napredni ideološki pokret s’ BKZ-om kao stožerom preuzima primat u sprovedbi zdrave autentične nacionalne ideje legendarnog predsjednika Alije Izetbegovića. Što bi naš narod rekao “To ide s’takatom” jer dosadašnji narodni vođe su toliko mogli, toliko i uradili – hvala im! A sad tu ideju ka daljem ostvarenju na svojim “plećima” iznose oni koji je najbolje razumiju, znaju i mogu. Otud i je došla ona poznata Cerićeva poslanica “Ako ne možete pomoći a onda nam barem ne odmažite…”.

Zato se svi stranački lideri u Sandžaku a i šire trebaju urgentno odreći svoje karijeristički statične samodovoljnosti i priklonit diniamičnoj nacionalnoj ideji jer taj luksuz u ovom razvojnom stadiju mi Bošnjaci sebi nesmijemo priuštit. A ove smjernice su sve prepoznatljivije i proces je nezaustavljiv, ali je bolje složno jer će se vrlo brzo i za to aktivno političko “nesnalaženje” odgovarati pred ovim mladim i slobodoumnim generaciijama koje prihvataju i podržavaju aktuelne suvremene procese i plemenite vrijednosti.

Bošnjaci, bitno je biti Bošnjak! – stoji u izjavi političkog analitičara Sahita Kandića.

(B.net)