Promocija knjige ODBRANA IDENTITETA u Beranama

U subotu 23.02.2013.  u  prepunoj sali Beranskog Kulturnog centra,  održana je promocija knjige ,, OBRANA IDENTITETA“, autora prof. dr Sefera Međedovića, u čast obilježavanja stogodišnjice od rođenja velikog sina sandžaka Rifata Burdževića Trša. Promociju su organizirali Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore i Beranski kulturni centar. Promoteri knjige bili su: mr. Rejhan Kurtović, prof. dr Šefket Krcić, pjesnik Braho Adrović, prof. dr Draško Došljak i autor knjige prof. dr Sefer Međedović. Skupu su prisustvovala značajna imena iz naučnog, političkog, kulturnog i javnog života iz Sandžaka, Crne Gore, Srbije i dijaspore.

U ime organizatora skupa, prisutnima se na početku obratio predsjednik BKZ Crne Gore Hazbija Kalač, koji je poselamio skup i naveo da je ovo bila izuzetna prilika da se prisetimo jednog velikog čovjeka, sinana sandžaka, svih njegovih naroda, sina one velike Jugoslavie i čovjeka koji je obilježio na najsvetliji način čitavu jednu epohu. Pored ostalog, Kalač  je izrazio nadu da će i u budućem vremenu kao i te noći Bošnjačka kulturna zajednica biti dobrodošla u Beranama,  obećavši da će u budućnosti biti još ovakvih značajnih i velikih projekata u organizaciji BKZ-a.

Prvi od promotera govorio je magistar pravnih nauka mr. Rejhan Kurtović, koji je istakao da je posebna čast govoriti u jednoj od najljepših sandžačkih čaršija i gradu mnogih istaknutih sandžačkih sinova – Beranama. Pored ostalog  rekao je da knjiga ODBRANA IDENTITETA predstavlja još jednu potvrdu konstatacija jednih od najvećih bošnjačkih intelektualaca današnjice, predsjednika SBK-a akademika Mustafe ef. Cerića koji kaže: ,, VAŽNO JE BITI BOŠNJAK“  i predsjednika BANU-a akademika Ferida Muhića, koji kaže: ,,O NAŠEM BOŠNJAČKOM IDENTITETU MOŽEMO GOVORITI MI BOŠNJACI“. U tom smilu prof. Međedović samosvjestan sebe, svog  bošnjačkog identiteta, na jedan poseban i originalan način u ovoj knjizi pokazuje zašto je važno biti Bošnjak, otklanjajući sve nedoumice i zablude pojedinih zalutalih sunarodnika i drugih o našem bošnjačkom identitetu. Sa druge strane ovom knjigom se na najbolji mogući način ilustruje da mi bošnjaci treba da govorimio o našem bošnjačkom identitetu, bez strahova, predrasuda, tačno i ponosito, jer jedino na taj način možemo iznijeti i pokazati svima pravu istinu o nama Bošnjacima, kako nam se u budućim vremenima ne bi dešavalo kao nekada u prošlosti, da razni centri moći i intelekualni mediokriteti negiraju naš Bošnjački identitet.

U ime izdavača prisutnima se obratio filozof, pisac, publicist i kritičar prof. dr Šefket Krcić, koji je poselamio skup držeći u ruci novi broj Revije SANDŽAK, na čijoj naslovnoj strani stoji slika Rifata Burževića Trša. Prvi deo njegovog govra bio je posvećen samom Rifatu Burdževiću, njegovom životnom putu, idejama, stavovima i dijelima. Posebno je govorio o njegovom neljudskom pogubljenju, i velikom gubitku bošnjačkog naroda i svih naroda ovih prostora zbog njegove prerane smrti. Izrazio je nezadovoljstvo što je naziv mnogih važnih institucija koje su nosile ime Rifata Burdževića, promijenjen i što ni jedan univerzitet u Sandžaku ali i Crnoj Gori ne nosi Rifatovo ime.  U drugom dijelu govora, napravio je vezu između Burdževićovih antifašističkih ideja i knjige ODBRANA IDENTITETA. Dao je i sam svoje viđenje odbrane identiteta bošnjaka na prostorima Crne Gore, i izneo svoja zapažanja o samoj knjizi ODBRANA IDENTITETA.

O knjizi je govorio potpresjednik opštine Berane i književnik Braho Adrović, koji je istakao važnost profesora Sefera Međedovića kao građanina Berana, njegovim društvenim aktivnostima, i njegovom stučnom angažmanu u različitim komisijama i savjetima u Crnoj Gori koji se bave zaštitom i afirmacijom prava manjinskih naroda.  Kad je u pitanju sama knjiga, gospodin Adrović je ovu knjigu posmatrao kroz prizmu seoba bošjačkog naroda o kojim je i sam napisao određene stihove koje je pročitao prisutnima. Na kraju je pozvao sve prisutne, ali i one koji se bave javnim životom, politikom, pravom i drugim poslovima da obavazeno pročitaju ovu knjigu.

Izuzetno zapaženo izlaganje imao je prof. dr Draško Došljak, koji je podrobno govorio o ovoj knjizi. Naveo je da se obično busaju da govor o identitetu oni koji o tome mnogo ne znaju, ili ne znaju ništa. Takođe, govorio je o dobrom suživotu različitih nacionalnih konfesija u Beranama, o zaslugama beranaca za dobijanje nagrade ,,Vjesnik mira“, i zasluzi samo profesora Međeovića za tu nagradu, koji je svojim javnim radom doprineo tome. Takođe, profesor Došljak je govorio o ravnopravnosti crnogorskog i bošnjačkog  jezika kada je u pitanju njihova službena upotreba, o bošnjačkim obilježijim beranskog kraja koja od davnina postoje, i kako su i dan danas ostali određeni ustaljeni termini u upotebi kao posledica dugogodišnjeg prisustva bošnjaka na ovim prostorim.

Na kraju,  ovom impozantnom skupu obratio je se i sam autor knjige prof. dr Sefer Međedović, koji se zahvalio svim prisutnim i promoterima knjige. On je govorio o ličnom viđenju identiteta, motivima da napiše ovu knjigu, stavovima o bošnjačkom pitanju u Crnoj Gori i svojim različitim iskustvima. Naveo je da je posebno bogastvo jednog kraja i države u kojoj žive više različitih naroda, jer ne bi bilo dobro kada bi na primer u jednoj bašti bilo samo jedno cvijeće, ili kada bi postojavala jedna životinjska vrsta, ili u šumi jedna vrsta drveća, zato, nije ni dobro da postoje pripadnici samo jednog naroda. Govorio je o zabludama pojedinih pripadnika drugih naroda, navodeći primjer plave arijevske krvi. U jednom delu svog govora, govorio je o Rifatu Burdževiću, njegovom životu i djelu, navodeći da je jednom prilikom sa svojim prijateljima  Buržević pešice došao iz Skoplja u Plav, kada je bio učenik Velike Medrese u Skoplju.

Na kraju promocije bio je priređen koktel u holu Kulturnog centra Berane, gdje se autor družio sa svojim gostima i potpisivao knjigu ODBRANA IDENTITETA.