BKZ u CG organizira naučni simpozij: ‘Selektevna primjena zakona’

bkz u crfnoj goriBošnjačka kulturna zajednica Crne Gore organizuje naučni skup na temu: “SELEKTEVNA PRIMJENA ZAKONA – SKRIVENI MEHANIZAM SPREČAVANJA RAZVOJA NACIONALNIH POSEBNOSTI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI”.

Skup će se održati dana, 09.02.2013.godine, (subota) sa početkom u 10,00 h, u Rožajama, u prostorijama BKZ-a, i to po sljedećoj satnici:

10,00h  –  Otvaranje skupa, uvodno izlaganje i obrazlaganje teme,

10,15h  –  Izlaganje učesnika

12,00h  –  Pauza

12,15h  –  Nastavak rada, izlaganje učesnika

14,00h  –  Ručak

16,00h  –  Nastavak rada, definiranje pitanja za anketu i donošenje zaključaka skupa

19,00h  –  Završetak rada.

Selektivna primjena zakona je problem koji zaokuplja  društva koja nemaju izgrađenu svijest nužnosti identične primjene zakona na sve pojedince, grupe ili zajednice u jednom društvu. Crnogorsko društvo je posebno opterećeno ovim problemom jer postoje brojne predrasude i naslijeđeni stereotipi koji se odražavaju na sve manjinske narode, ali se ova pojava, čini se, najdrastičnije odražava na pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Ovim projektom će se kroz stručnu, naučnu analizu doći do jasnih pokazatelja svih oblika selektevne primjene zakona. Pored toga, naučnom analizom će se otkriti uticaj ove veoma izražene društvene pojave na proces obeshrabrivanja građana, pripadnika Bošnjačkog naroda, da jasno iskažu svoje nacionalno, vjersko i kulturno opredjeljenje i posebnost, čime će se stvoriti bolji uvid u nužnost stvaranja novih normativnih mehanizama u cilju zaštite bošnjačke populacije od efekata ove pojave.

Pored organiziranja naučnog sipozija ovaj projekat podrazumijeva i sprovođenje ankete po pitanjima koja će se formirati na predhodno sprovedenom naučnom skupu, te analiziranje rezultata prethodnoh istraživanja, njihovo publikovanje i prezentacija široj javnost, kao i izrada prijedloga novih propisa ili prijedloga izmjene postojićih, u cilju suzbijanja i eliminisanja pojava selektivne primjene zakona.

BKZ u CG