Kako je muftija demontirao laži o ”državi jednakih” pred uplašenim i zbunjenim režimskim novinarom

in4s portalAutor: BOŠKO RADOVIĆ

Muamer Zukorlić je jasno i nedvosmisleno razbucao fiktivnu priču o građanskoj Crnoj Gori, u razgovoru sa jednim od glavnih zagovornika ove ideologije, režimskim novinarom D. Šukovićem. Teza o građanskoj Crnoj Gori kao državi svih njenih građana, kao političkom sistemu u kome su svačija prava zaštićena podjednako, već odavno je kod crnogorskih Srba doživljena kao prevara, jer je preko istjerivanja srskog jezika iz škola, srpskih velikana iz naziva ulica, SPC iz njenih hramova…, postalo jasno da je pojam „građanske države“ samo duboka posuda u kojoj je naliven prilično nacionalistički i hegemonistički sadržaj „crnogorskog identiteta“, a koji treba nametnuti svima.

Večerašnji nastup g. Zukorlića na prorežimskoj TV Atlas, i njegov govor na temu asimilatorskog karaktera crnogorske vlasti, zvučao je uvjerljivije i preciznije od nastupa bilo kog političara ili predstavnika Srba u Crnoj Gori, do sada. Kažem „do sada“ jer se nadam da će poučeni muftijinim primjerom i ovdašnji Srbi „(o)pustiti“ svoj jezik, i da će na teme koje ih tište, govoriti hrabrije i određenije.

Na insistiranje pro-vladinog Šukovića da je Crna Gora, za razliku od okruženja oaza demokratije, i tolerancije, Zukorlić je konstatovao da je državna crnogorska administracija „nasilno podijelila“ Bošnjake-Muslimane na 4 kolone i tako tendeciozno i smišljeno učinila da njihov procenat na popisu bude znatno manji od realnog. Na Šukovićevu opasku da je Crna Gora osudila „genocid u Srebrenici“(!!!!) Zukorlić se sjetio da nijesu osuđeni zločini nad Muslimanima počinjeni u samoj Crnoj Gori.

Muftija je primjetio da se crnogorska vojska koja je pobijedila protivnika na Mojkovcu 1916.g., zvala „sandžačka“, a da se danas svim silama briše i izbjegava ono što je u Crnoj Gori postojalo i opstajalo prije 100 i više godina. Tako da se danas ni čuveni hotel „Sandžak“ više ne zove tim imenom – nego „Bijela rada“!!??

Zukorlić je optužio zvaničnu Crnu Goru da krije i samim tim negira zločine nad Muslimanima, pa je u tom kontekstu nemuslimansko okruženje i predstavnike države nazvao „dželatom“, u odnosu na koga bi „Muslimani trebalo da stanu podalje“. Kada se Šukoviću učinilo da je naziv „dželat“ prejak i nekako – nedemokratski, Muarem Zukorlić je rekao da on predstavlja narod koji je više puta klan i ubijan, te da je najmanje što on može da uradi – slobodna upotreba riječi dželat, ma koliko ona bila nekome dosadna ili naporna.

Zukorlić je, između ostalog, podsjetio da su Bošnjaci-Muslimani suvlasnici Crne Gore, da su dali presudan doprinos na referendumu za crnogorsku nezavisnost, te da bi, po njemu, pravi pokazatelj crnogorske demokratičnosti bila spremnost Crne Gore da prizna autonomiju „sandžačke regije“.

Vidno zaprepašćenom i zbunjenom Darku Šukoviću, muftija je dijagnosticirao strah kao stanje duha i otvoreno se pobojao da „ako strah vlada u njemu, tada mu ni HAMAJLIJA neće pomoći“.

Izvor: In4s.net