Čestitka dr. Mustafi ef. Ceriću povodom izbora za predsjednika SBK

Uvaženi dr. Mustafa ef. Ceriću,

Obradovani smo viješću o Vašem izboru za predsjednika krovne nacionalne organizacije Bošnjaka Svjetskog bošnjačkog kongresa SBK.

Čvrsto smo ubijeđeni da ćete Vi, kao i u dosadašnjem angažmanu sa pozicije reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, dati nemjerljiv doprinos afirmaciji bošnjačkog pitanja i rješavanju nagomilanih problema Bošnjaka u svijetu, obzirom na Vaše veliko iskustvo i prodornost u diplomatskim sferama na Istoku i Zapadu.

Također smo ponosni što ste u svom prvom obraćanju na Skupštini SBK pokrenuli pitanja položaja Bošnjaka na Kosovu i u cijelom regionu te odnosa matice prema njima i time postali prvi nacionalni lider Bošnjaka iz Bosne nakon Alije Izetbegovića koji je obratio pažnju na Bošnjake izvan matične države. Ovo nam je veoma važno jer kao što znate Bošnjačka kulturna zajednica predstavlja mrežu bošnjačkih nacionalnih organizacija u regionu i svijetu, koje su u ovom trenutku uprle oči prema Vama i Svjetskom bošnjačkom kongresu ulažući sve nade da ćete osigurati Bošnjacima u regionu i svijetu ona prava koja im po Božijim i ljudskim zakonima pripadaju, a prije svega tiču se slobode i jednakopravnosti sa svim ostalim narodima.

U tom duhu, u svoje lično ime kao i ime svih Odbora, članova, simpatizera i cjelokupnog bošnjačkog naroda u Sandžaku želim Vam hairli, sretan, plodotvoran, dug, berićetan i Božijom milošću pomognut angažman za opće dobro Bošnjaka.

Predsjednik

Jahja Fehratović