BKZ: Reagiranje na nastup Senadina Lavića – predsjednika BZK “Preporod”

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije protestira zbog stavova i tvrdnji koje je predsjednik BZK “Preporod” Senadin Lavić 17. 11. 2012. godine izrekao na sastanku novopazarskih umjetnika i ljudi iz kulture u Multimedijalnom kulturnom centru u Novom Pazaru promovirajući bosanskohercegovačku naciju i pokušavajući animirati novopazarske kulturne djelatnike da stave kulturu iznad vjere, tvrdeći da je bošnjačka kultura veće i značajnija od islama.

Skandalozno je da je Lavić u Bosni i Hercegovini osniva fondaciju koja ima za cilj da prikupi sredstva za kamapnju popisa stanovništva u BiH zbog opasnosti od gubljenja bošnjačke nacije, a da u Novome Pazaru zagovara stav kako ne postoji bošnjački već samo bosanskohercegovački narod, to jest Bosanci i Hercegovci.

Također osuđujemo stavove gospodina Lavića da su Bošnjaci u dijaspori deorganizirani i da se okupljauju samo u “nekim primitivnim džematskim i džamijskim podrumima”.

Nedopustive su i Lavićeve tvrdnje da Bošnjaci ne smiju dopustiti da religija dominira u njihovim životima i kulturi, te da ne smiju slijediti ideologiju koju zagovara dosadašnji reisul-ulema Mustafa ef. Cerić.

Osvrćući se na položaj bošnjačkih umjetnika u Sandžaku, Lavić je kazao da Bošnjaci Sandžaka trebaju izaći iz geta u koji su upali zbog dominantnosti religije nad kulturom savjetujući ih da idu u Beograd i tamo se umjetnički ostvare te da ne slijede slijepo svoje vjerske vođe. Apsurdno je da predsjednik jedne bosanskohercegovačke bošnjačke zajednice kulture sa matičnim sjedištem u Sarajevu Bošnjake iz Sandžaka ne poziva da se ostvare u njihovoj matičnoj državi Bosni i Hercegovini već ih upućuje na glavni grad Srbije Beograd.

Upitan od jednog učesnika razgovora da li je kultura iznad religije, Lavić je kazao: “Moja bošnjačka kultura je iznad moje religije.” Dok na pitanje da li bi postojala bošnjačka kultura bez vjere, to jest islama, nije imao odgovora.

Osuđujemo također i Lavićevo krivo citiranje riječi dosadašnjeg reisul-uleme Cerića da su Bošnjaci jedini narod u svijetu koji nema svoju nacionalnu državu, izbacujući iz konteksta misli riječ “nacionalnu” tvrdeći da mnogi pogrešno govore kako Bošnjaci nemaju svoju državu.

Pitamo se zašto u trenutku formiranja Odbora za osnivanje svjetskog kongresa Bošnjaka od strane bošnjačkog nacionalnog pokreta na čijem čelu je Muftija Zukorlić koji treba biti jedan od pet stubova bošnjačke nacije (uz Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, Bošnjačku nacionalnu fondaciju, Bošnjačku maticu i Bošnjački univerzitet), upriličena ovakva posjeta predsjednika BZK “Preporod” Senadina Lavića Novom Pazaru pogotovu sa pokušajem degradacije bošnjačke nacije i tendencijom otuđenja islama iz bošnjačke kulture.

Informativna služba