Bajramska svečanost u Prijepolju: DOVOM ZA SANDŽAK

U organizaciji BNV-a i BKZ-a, a pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Srbiji, u nedjelju, 28.10. 2012. godine, u Prijepolju, organizovana je Bajramska akademija, pod nazivom „ Dovom za Sandžak“.

Skupu je prisustvovala delegacija Islamske zajednice u Srbiji, na čelu s glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, NVS-a na čelu sa predsjednikom Izvršnog vijeća Sandžaka Seadom Šaćirovićem, predstavnici BNV-a, BKZ-a, BDZ-a, predstavnici Medžlisa iz Prijepolja i Nove Varoši, mediji i brojni građani.

Skupu su također prisustvovali gosti iz Sarajeva predsjednik Lige za Sandžak Hako Duljević i urednik svebošnjačkog nacionalnog mjesečnika PanBošnjak Nedžad Latić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, učešće su uzeli horovi, Merdžan (Novi Pazar), Firdews (Sjenica), Ljiljan (Prijepolje), kao i interpretatori sevdalinki: Ćazim Tandir, Anes Rovčanin, te izvođač ilahija i kasida Hamza Škrijelj.

Po završetku kulturno-umjetničkog programa, u ime domaćina skupu se obratio Samir Tandir, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća. On je poselamio prisutne goste, poželio im dobrodošlicu na prijepoljski bajramluk, te istakao prisustvo Glavnog muftije koji je u posljednjih nekoliko godina tradicionalni bajramski gost u Prijepolju.

Potom je na binu uz gromoglasan aplauz izašao i obratio se prisutnima glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, koji je između ostaloga kazao:

„Dovom za Sandžak“

Džahili bi rekli: „Zar vam je još samo dova ostala“, a upućeni, t.j. mi, bismo odgovorili: „Naprotiv, dovom se tek počinje“, a oni bi dodali: „Pa šta je bilo sve do sada“, a mi bi smo kazali: „Sve ovo do sada bi bilo samo proba..“

Božiji Poslanik kaza:“ Najbolja dova je sura El-fatiha“ Znao sam to jako davno ali nikako nisam uspio proniknuti šta je to što sadrži sura el-Fatiha. Mnogo puta sam je tumačio, analizirao, tefsirio, ali moram vam priznati da se ovih dana još jedan zastor uklonio, i bio bih sebičan kada to sa vama ne bih podijelio. Kao što svi znate, ova sura počinje sa El hamdu lillahi Rabbil alemin-Hvala Allahu Gospodaru svjetova, a onda se sjetih još jednog drugog Kur’anskog ajeta, gdje Allah dž.š. kaza: „ Mi smo mu ukazali na put, čovjeku, ili će biti zahvalan ili će biti nevjernik. Dakle, suprotno od nevjerstva nije vjerovanje, već više od toga, a to je zahvanost. Znao sam to i prije, al nekako je logično da pristojni ljudi zahvaljuju na svemu što imaju od blagodati, onaj ko se ne zahvaljuje smatra se nepristojnim, nevaspitanim, nekultivisanim, medjutim ako govorimo o zahvalnosti kao smislu života, onda je prava zahvalnost kada čovjek ima tu svijest i snagu da zahvali Stvoritelju i kada mu je teško i kada mu ne ide po planu i kada ga zadesi nešto što ne voli i što mu ne prija.

Braćo i sestre, nakon nešto više od 40 godina svoga života, a nakon 20 godina bavljenja emanetom vjere, želim vam ovdje pred Bogom i vama posvjedočiti da je čovjek nemoćan  da ostvari sreću bez Allahove milosti. I zato, i bez potrebe da dalje tumačim ajete sure Fatiha, sasvim dovoljno da stanem na dva prva, zahvalnost koja dovodi do Allahove milosti je ključni izvor sreće i ovoga i budućeg svijeta. Probajte to pojmiti, pogotovo probajte to osjetiti, sve ono što ste dosada probali, posvjedočiće te, nije vas dovelo do sreće. Jurili ste, radili ste, nastojali da zaradite,  kad god bi ostvarili, nešto vas je vuklo za još, činilo vam se još ovo, pa još ovo ako bih, osjetiću sreću u u srcu. Niste je osjetili, neću vas ni pitati, znam da je niste osjetili jer je ne možete osjetiti sa napajanjem sa izvora prolaznosti i materije, zemlje i svega ono što ima zemaljsko porijeklo.

„Bajram je veselje i radost, iako u veselju i radosti ilahija, kasida i pjesma, doprinose  i osjecamo se lijepo dok ih slušamo, nemojte zaboraviti da napojite i dušu svoju..Zamislite kako će proći onaj koji ko svoju dušu ostavlja gladnom.Neće duša  novca i hrane, harama, to je zulum za dušu.

Analizirajmo sebe, cijeli svoj život, vidjećete koliko smo energije potrošili dajući duši hranu koju ona neće, misleći, biće njoj dobro, a ona sve nesretnija. Neće ona to, ona hoće šehadet, ona hoće zahvalnost Allahu dž.š., ona hoće da odeš tamo gdje se prosipa Allahova milost, ona to hoće, braćo i sestre, probajte to i vidjećete kako sve drugo postaje sićušno..Ne postoji nikakav hemijski način osjećaja ljepote, pa čak ni umjetnički, ni kvazi-umjetnički ni bilo kakav, ne može tako dušu napojiti i učiniti je srećnom. Ovo je suština ove današnje poruke… – kazao je između ostaloga glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

Svečanost krunisana tradicionalnim bajramskim vatrometom koji je obasjao nebo iznad Prijepolja.

FOTOGALERIJA

(Mesihat.org)