Bajramska akademija na trgu “Gazi Isa-bega”

Povodom jednog od dva najveća muslimanska blagdana, Kurban Bajrama, Bošnjačka kulturna zajednica i KC „Altun Alem“, pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice, organizovali su na Trgu Gazi Isa Bega u Novom Pazaru „Bajramsku akademiju“.

Akademija je organizovana 26. oktobra 2012. godine, u petak veče, prvog dana Kurban Bajrama.

Učešće u kulturno-zabavnom dijelu Akademije uzeli su horovi „Merdžan“, „Firdeus“ i „Ljiljan“ učenjem ilahija, izvođači sevdalinki iz Novog Pazara, kao i folklorni ansambl KUD-a „Sandžak“ koji su mnogobrojnim prisutnim građanima bajramske dane učinili još ljepšim i veselijim.

Nakon kulturno-zabavnog programa prisutnima je uputio bajramsku poruku glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić:

„U okrilju zahvalnosti Svevišnjem Gospodaru svjetova. U svjetlu Allahove milosti sa vjerom u Sudnji dan i Gospodara svjetova. Samo od Njega tražeći pomoć i samo Njega obožavajući. Sa dovom  da nas uputi na pravi put. Na put onih koje je svojom blagodati obasuo, a ne naput onih na koje se rsrdio, niti na put onih koji su zalutali. Sa dovom da naše ibadete i naš kurban ukabuli i sa željom i dovom da naše hadžije dočekamo u zdravlju, veselju, rahatluku, primljenog hadža i umre, oproštenih grijeha, kao onoga dana kada ih je majka rodila. Svima vama, svim muslimanima, Bajram Šerif mubarek olsun. Da ga u zdravlju, rahatluku, bereketu, raspoloženju, sreći provedete. Hairli eselamu alejkum.“ – poručio je Glavni muftija.

Nakon Muftijine poruke priređen je tradicionalni bajramski vatromet.

Više fotografija na: http://mesihat.org

Nermin Gicić (Mesihat.org)