Kalač: Bošnjačka stranka može da bira, ali će izabrati DPS

Bošnjačka stranka (BS) na čelu sa ministrom u dosadašnjem sazivu crnogorske vlade Rafetom Husovićem, koja je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila tri poslanička mandata u Skupštini Crne Gore, uz zbirnu izbornu listu manjinskog albanskog naroda sa dva i Hrvatsku građansku inicijativu sa osvojenim jednim poslaničkim mandatom mogla bi biti ključni faktor u procesu formiranja nove vlasti.

Izborni rezultat koalicije, unatoč ubjedljivoj pobjedi pokazuje da nijedan politički subjekat, koji je uzeo učešće u izbornoj trci, neće biti u stanju da samostalno formira vlast. Pobjednička Evropska Crna Gora ima 39, od potrebnih 41 mandata za većinu u crnogorskom parlamentu koji će u novom sazivu brojati 81 poslanika.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač izjavio je za sandžak televiziju dad a za formiranje vlade Crne Gore neće zavisiti samo od Bošnjačke partije jer DPS može imati većinu sa Albanskim partijama i Hrvatskom građanskom inicijativom.

“Obzirom da Koalicija Evropska Crna Gora nije osvojila većin, u medijima je plasirana informacija da su manjinske partije stvarni pobjednik ovih izbora, te da su onaj tas na vagi koji će opredijeliti buduću vlast”- rekao je Kalač

 

Lider DPS-a Milo Djukanović u izbornoj noći je izjavio da je njegova koalicija pobjednik izbora sabirajući pri tom i glasove Bošnjačke stranke i hrvatske građanske inicijative naglasio je Kalač

“Ovim je stvarno objelodanjeno da su takozvane manjinske partije ukalkulisane u buduću vlast a da su iz faktičih razloga išle u posebnim kolonama odnosno samostalno.

Na drugoj strani čelnici BS-a su izjavili da će razgovarati sa dosadašnjim koalicionim partnerom DPS-om ali i sa opozicionom grupacijom.

Demokratska javnost je tako Bošnjačkoj stranci bacila rukavicu, iskazujući nadu da će ova stranka imati hrabrosti da smijeni vlast nakon 20 godina vladavine”

Uprkos činjenici da u medijima postoji ova informacija da Bošnjačka stranka može opredijeliti budući sastav vlade, ova informacija nije u potpunosti tačna. Tačno je da manjinske partije mogu opredijeliti buduću vlast- naglasio je Kalač

“I ako je Bošnjačka stranka u Crnoj Gori u situaciji da bira prema riječima Kalača ona će podržati stare koalicione partnere okupljene oko Demokratske partije socijalista

Imajući u vidu sve okolnosti na političkoj sceni Crne Gore za tako nešto je mala vjerovatnoća ” – zaključio je predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač.

 

A. Šabotić