Svečana Centralna akademija povodom “Dana Bošnjaka” na Kosovu

“Bošnjaci podignite glavu, jer na vašem čelu nema nijednog traga niti znaka za stid. Naprotiv, vaše čelo svjedoči da pripadate narodu i naciji čija sva kultura i tradicija odišu sa toliko humanizma i pozitivne energije da jedino što zaslužujete jeste da ponosno, dostojanstveno i slobodno hodite ovom božjom zemljom“, rekao je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja “Dana Bošnjaka Kosova u Prizrenu.

U organizaciji Bošnjačkog Savjeta Kosova, danas je u Domu Kulture u Prizrenu održana Centralna svečana akademija, povodom proslave nacionalnog praznika “Dana Bošnjaka Kosova”.

28. septembar je izabran za nacionalni praznik jer je na taj dan 1993. godine na Drugom saboru vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, donijeta odluka o povratku historijskog imena Bošnjak i bosanskog jezika. Međunarodni je zato što su i Ujedinjeni narodi u svoj kalendar unijeli ovaj praznik, kao Međunarodni dan Bošnjaka. Istovremeno to je “Dan Bošnjaka Kosova” prema Zakonu u službenim praznicima Republike Kosovo.

U ime Bošnjačkog savjeta Kosova, organizatora manifestacije, obratio se predsjedavajući, Isak Meta, a nakon njega uslijedila su obraćanja zvaničnih gostiju manifestacije.

Skupu se obratio glavni muftija IZ-e u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

Izvor: Info-ks.net