Fehratović: Gdje se gube bošnjačka kulturno-arheološka otkrića?

Radovi na rekonstrukciji Novopazaraske tvrdjave traju već dvadesetak dana , koje sa 10 miliona dinara finasira Banka Intesa u okviru akcije Mjesto koje volim.

Radovi na rekonstrukciji novopazarske tvrđave trajat će do 5. oktobra, a uporedo sa arhitektonskim radovima izvode se i arheološka istraživanja. Prema riječima kustosa muzeja Ras u Novom Pazaru Vladana Vidosavljevića do sada je pronađeno mnogo predmeta iz prve polovine 20. vijeka:  Dijelovi vojničke opreme , lule ali i djelovi kupaonica iz pomenutog perioda.

“Ove godine su sprovedena arheološka istraživanja koja su bila u funkciji arhitektonskih istraživanja , ovo je sve dio jednog velikog projekta koji je sprovela banka Inteza u okviru projekta “Mjesto koje volim” gdje su građani glasali za mjesto koje će biti obnovljeno” .- rekao je Vidosavljević

Novopazarska tvrđava je prvi objekat na kome se izvode radovi ovog tipa . Arhitektonske radove sprovodi , Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda a arheološke radove sprovodi Muzej  “RAS”  iz Novog Pazara.

“Ovogodišnjim arheološkim iskopavanjima došli smo do interesantnih rezultata, otkrili smo prostorije jedne kasarne iz prvog i drugog Svjetskog rata, rezultati istraživanja još nijesu gotovi a cijela priča biće zaokružena kada budemo pregledali arheološki materijal koji je iskopan onda ćemo moći da dajemo preciznije rezultate: ” Istakao je Vidosavljević za Sandžak televiziju.

Svi ovi objekti ležali su na Turskim slojevima od 17 pa do 19 vijeka. Arheološka iskopavanja su završena krajem prošle nedjelje, a ovi predmeti čuvaće se u novopazarskom muzeju “Ras” .

Predsjednik IO BNV-a Jahja Fehratović zahvalio je  Banci Intesa  koja je učestvovala u finansiranju ovog projekta

“ Veoma je značajno i veoma dobar gest Banke Inteze, koja je učestvovala u finansiranju ovog projekta i da je to za svaku pohvalu . Institucije koje se kreću oko Bošnjačkog bloka su podržali ovu akciju i dali doprinos da novopazarski Bedem uđe u konkurencijiu a kasnije i pobijedi ” – kazao je Fehratović

Prema riječima Fehratovica država bi trebala mnogo više sredstava uložiti u obnovi kultuno-historijskih spomenika u Sandžaku, ali i da se kulturno nasleđe sa ovih prostora čuva u Novom Pazaru.

” Odgovorno tvrdi iz pouzdanih izvora da u posljednjih 50 godina sve ono što se nađe od arheološki vrijednih stvari, u cijelom novopazarskom kraju pa i Sandžaku jako vrijedno blago, ne završi u novopazarskom muzeju, već ide dalje i često se tom nakitu gubi svaki trag, odnosno predstavlja se drugačije. Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je inicijativu za osnivanje Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika . Naši zahtjevi prema državi Srbiji a mogu se ticati i R. Turske čije je to kultuno historijsko nasljeđe, koja b i trebala ovdje poraditi na zaštiti svoje istorije. U okviru tvrđave nalazi se i džamija, Asketska vojna džamija koja nije u funkciji i ona bi upravo trebala biti restaurirana u svom izvornom obliku baš sredstvima R. Turske. BNV će tražiti i uputiti zahtjeve svim nadležnim institucijama u R. Turskoj”  – zaključio je Fehratović

Uz sjeverni bedem, danas se nalazi relativno dobro očuvana kula poznata pod imenom Stara izvidnica ili Kula motrilja

Bedemi u Novom Pazaru su ostaci srednjevjekovne tvrđave, koju je u 15. stoljeću podigao je jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović prilikom osnivanja novog grada, Novog Pazara.

Isa-beg je podigao drveno utvrđenje na obali rijeke Raške koje je krajem 17. vijeka (oko 1692.) i početkom 18. vijeka (1718.) zamijenjena kamenim bastionim i artiljerijskim utvrđenjem. Novu utvrdu sačinjavala su tri bastiona povezana zemljanim bedemima ojačana dvijema osmougaonim kulama pokrivenim ćeramidom, dok se ispred nje nalazio šanac ispunjen vodom. Konzervatorske radove na tvrđavi uradio je tokom 70-ih godina 20. vijeka Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a cio kompleks se nalazi pod zaštitom republike Srbije. Danas je očuvan veći dio utvrđenja, izuzev kule kod sjevernog bastiona, koja je srušena u Prvom svjetskom ratu.

A.Šabotić

(Sandžak TV)