Festival islama u Bijelom Polju: Ramazan je najveća prezentacija slobode

U restoranu „Bijela Rada“ u Bijelom Polju sinoć je upriličena manifestacija „Festival islama“.

U prediftarskom vremenu prisutne vjernike učenjem ilahija i kasida počastio je hor „Ljiljani“ iz Prijepolja.

Nakon ezana i zajedničkog iftara uslijedilo je obraćanje domaćina i organizatora skupa, predsjednika BKZ-a u Crnoj Gori Hazbije Kalača. Obzirom da se u Bijelom Polju po prvi put organizira manifestacija „Festival islama“ Kalač je govorio o manifestaciji i njenim ciljevima.

„O festivalima znamo puno. O Festivalu islama učimo. To je institucija koja nastaje da izvuče na vidjelo ono što se dugo vremena skrivalo od nas, a to su naše vrijednosti koje su protkane islamom. Zato se i zove Festival islama kojim želimo ponuditi dobro koje imamo, da ga ne skrivamo i da pokažemo da ga se ne stidimo.

Želim da u buduće vi budete učesnici organiziranja Festivala islama, da, ako Bog da, do godine ovaj festival preselimo iz ove sale na gradski trg.“

Na kraju Kalač se zahvalio generalnom sponzoru zajedničkog iftara u Bijelom Polju a to je Škola Kur’ana Časnog u Novom Pazaru.

 

Potom, obratio se Muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić. Govoreći o dimenzijama Ramazana, njegovim poukama, porukama te nemjerljivim koristima koje čovjek u njemu ima Muftija je naglasio da je Allah dž. š. post propisao iz milosti prema ljudima. Jer je post potreba čovjeka a ne Boga.

„Zašto nam je Allah propisao post. Zato što On najbolje zna šta nam je potrebno. Ko piše ‘Uputstvo za upotrebu’ nekog uređaja? Onaj koji ga je napravio. Ne vi kao kupac. Jer vi ne poznajete njegov rad.

Kreator čovjeka je Allah dž.š. I da bi funkcionirao kao čovjek Allah dž.š. ti je dao uputstvo koje se zove Kur’an i Sunet poslanika, s.a.v.s.

Neko će kazati da i dalje funkcionira iako ne slijedi uputstvo. Ne, ne funkcionira već samo postoji. Mobilni telefon kada mu ne napunite bateriju i dalje se zove mobilni telefon. Ali isto kao da ga nemaš. Isto je sa baterijom duše čovjeka koja nije napunjena. On je napunjen biološki a ne duhovno. A Allah nije za čovjeka namijenio biološku funkciju već životinjama.

Šta se dešava sa takvim ljudima, koji izgube drugu vertikalnu dimenziju duhovnosti? Oni prestaju biti slobodni ljudi. I sebe smješta u životinjski tefter.“

 

Gubljenje duhovnosti znači gubljenje slobode i nacionalnog identiteta

„Mi Bošnjaci muslimani ovog prostora koliko smo se odricali vjere, odricali smo se i slobode. Zato, kako kaže Omer r.a., mi smo narod kojeg je Allah uzdigao pomoću islama. I kada želimo biti uzdignuti nečim drugim mimo islama, Allah nas ponizi. Naša historija to potvrđuje. Gubljenjem vjerskog mi smo gubili i nacionalni identitet.“

 

U drugom dijelu obraćanja Muftija je govorio o Sandžaku, kazavši da su Bijelo Polje i Pljevlja prve matice sandžačkog pokreta, ali da su razni pritisci učinili da se ime Sandžak djelimično izbriše iz sjećanja Bjelopoljaca.

 

Bijelo Polje – srce Sandžaka

„Prije 60 godina matica i srce sandžačkog pokreta nije bilo u Novom Pazaru, već u Bijelom Polju i Pljevljima. Šta se to sa vama desilo Akovljani? Jeste li to vi izdali ili prodali? Niste. Ako jesu ove generacije iz druge polovice dvadesetog vijeka, ali me raduje ova omladina ovdje koja se nije predala i pokorila.“

 

Sandžačka vojska kraljevine Crne Gore

„Ne bojte se istine Recite istinu. Ako je ne možete povratiti makar je kažite. Zašto da skrivamo činjenice. Pogledajte dokument o Mojkovačkoj bitci iz 1916. godine gdje je zaustavljena Austrougarska vojska. U zvaničnom vojnom dokumentu piše ‘Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore’ pobijedila je Austrougarsku vojsku.

Čemu onda potreba da se izbriše sve što se tako zove da se ni jedan kiosk ne smije zvati ‘Sandžak’. To je opasna poruka i politika. Jedino je od toga opasnije pristati na takvo nešto.“

 

Bijela rada – Hotel Sandžak

„Sve nam se čini da ona kama Šahovića ili Srebrenice visi nad našim glavama. Pa nam govore: ‘Ne spominji da si Bošnjak’, ‘Smanji da si musliman’, ‘Selami se tiho’, itd. Nemojte braćo i sestre. Ako mislite da ćete se udobrovoljiti dželatu odricanjem sebe, nećete. Historija je potvrdila da što si bliže dželatu više si u riziku. Zato se malo odmaknite.

Ja se sjećam i da je ovaj hotel nosio drugo ime – Hotel Sandžak. I odjednom se tako ne zove.“

 

Ukidanje Sandžaka znači ukidanje teritorije i naroda

„Nedavno na jednom okruglom stolu u Banja Luci akademik Ferid Muhić je kazao jednu fantastičnu rečenicu: ‘Ime se ne ukida radi imena, već radi namjere o ukidanju imenovanog’. Dakle, ukidanje imena znači ukidanje svega što je značilo to ime a to ime znači jednu teritoriju na kojoj živimo, koja se historijski zove Sandžak i na kojoj su pretežno živjeli Bošnjaci, naravno, i drugi građani. I namjera ukidanja Sandžaka je sa ciljem ukidanja te teritorije i ukidanja tog naroda.“

 

Husović i Đukanović da ispoštuju Ugovor o Sandžaku

Potencirajući da nema želju za bilo kakvim cijepanjem država Muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić poručio je čelnicima Bošnjačke stranke i DPS-a da ispoštuju Ugovor koji su potpisali o Sandžaku kao prekograničnoj regiji.

„Tražimo, između ostaloga, ono što je potpisao predsjednik BS-a i tadašnji predsjednik DPS-a Rafet Husović i Milo Đukanović. Znam da će mi reći poslije ovoga da se bavim politikom. Ali moja uloga je da podsjećam ljude kada na nešto zaborave. Oni su potpisali taj sporazum, nisam ja. I ja kao Muftija sam dužan da štitim istinu i da ne dozvolim da je prekrije prašina.

Taj ugovor je bio zalog da Bošnjaci daju glasove za nezavisnost Crne Gore. Prema tome Bošnjaci nisu ovdje švedski sto za podkusurivanje. Bošnjaci su unijeli u nezavisnu Crnu Goru svoju historiju, teritoriju, sebe kao naciju i taj Ugovor o Sandžaku kao prekograničnoj regiji. Zato pozivam i prozivam i gospodina Mila Đukanovića i gospodina Rafeta Husovića kao potpisnike da ne sklanjaju taj sporazum već da ga ispoštuju.

Također, od Vlasti u Crnoj Gori tražimo da Bošnjake općenito ne smatraju kao materijal za popunjavanje izvjesnih nedostataka u broju drugih nacija. Samo nama se dešava da se vrši popis na četiri kolone. Nemojmo to dopustiti. Zašto je intencija dam se izbriše teritorija Sandžak. Ako dopsutimo da mi izbrišemo svijest o Sandžaku, dolazimo na politički status Roma. I onda će se svi nama baviti kao ugroženom vrstom, proglašavati nam dekade a mi propadati. Jer onaj koji nema teritoriju pod nogama kao autohton narod njemu prijeti potpuni prestanak.

Prema tome, braćo i sestre, ne dajte svoje vjere, ne dajte svoje nacije, ne dajte svoga Sandžaka i ne dajte svoje slobode.“

 

Mi smo narod koji se ne stidi svoje prošlosti

„Mi Bošnjaci muslimani sa našom nacionalnom i vjerskom tradicijom nemamo se čega stidjeti. A vjerujte drugi imaju. Pa da im je pobrisati razne genocidne pohode iz svoje historije mnogo bi im lakše bilo. Mi nemamo šta da brišemo. I zato nemojte se osjećati inferiornim. Vi ste superiorni. Jer pripadate naciji i vjeri u kojoj se nemate čega stidjeti.

Zato budite odvažni. Nemojte izdati svog Stvoritelja. Mogu biti svi protiv vas, ako vas Allah ostavi onda ste propali. Ali ako vas On zaštiti neće vam moći ništa.“

 

Ramazan je festival slobode

„To što se mi u Ramazanu odričemo jela i pića i ostalih užitaka je najveća demonstracija slobode i ljudskosti. Jer time što si spreman da uskratiš hranu i piće svome želucu, pokazuješ da si čovjek a ne životinja. U tebi je duša, razum i srce jače od stomaka, strasti i poriva. Onaj ko to može on time u sebi ubija i posljednje klice zla.

A onaj koji se uvijek pokorava svojim strastima u sebi rađa zlo, samoživost i pohlepu.“

 

Nakon Muftijinog obraćanja dovu je proučio Rešad ef. Plojović, direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru.

Tekst i fotografije: Salahudin Fetić
Izvor: Mesihat.org

[nggallery id=86]