Festival islama u Novoj Varoši: Ramazan je ključ sreće

U ponedjeljak, 30. 7. 2012. godine, u dvorištu Vakufske zgrade u Novoj Varoši upriličena je prigodna ramazanska svečanost i zajednički iftar u sklopu manifestacije „Festival islama“ koju organiziraju Bošnjačka kulturna zajednica, CHR „Hajrat“ i IKC „Altun alem“ a pod pokroviteljstvom Mešihata Islamke zajednice u Srbiji.

Svečanost je otpočela u 19h, nastupom hora „Ljiljani“ iz Prijepolja.

[nggallery id=83]

U ime domaćina obratio se predsjednik Medžlisa IZ Nova Varoš Enis Rahmani. On je uputio selame prisutnom Varošanima, gostima sa strane, predstavnicima BKZ-a iz dijaspore te visokoj delegaciji Islamske zajednice. Posebnu zahvalnost izrazio je glavnom muftiji Muamer-ef. Zukorliću koji je počastio domaćine svojim prisustvom.

„Povod večerašnjeg skupa zasigurno nije samo jelo i piće. Već nešto što spaja naša srca, a to je dini-islam. Dolazak svakog od Vas govori o dobroti vaših duša, koju treba njegovati lijepom riječju na ovakvim manifestacijama.“ – kazao je Rahmani.

 

Da ljudsko nadvlada životinjsko u čovjeku

Neposredno prije iftara obratio se glavni muftija Muamer ef. Zukorlić i govorio o neiscrpnim dimenzijama Ramazana i ramazanskog posta. On je ukazao na jednakost svih postača u prediftarskim trenutcima, kao posebnoj dimenziji Ramazana:

Danas smo ovdje da zajednički osjetimo radost posta, koja je posebna kada se približava iftar. Sami ovi prediftarski trenutci su najveća potvrda značaja, kvaliteta i veličine ramazanskog posta. Mladi i stari, jači i slabiji, moćni, manje moćni i nemoćni kada poste u prediftarskim trenutcima su svi jednaki. Nekako, svi su mirni. Nema moćnih postača neposredno pred iftar. Oni pokazuju rezultate škole i lekcije koja se zove mubarek Ramazan i ramazanski post. Svrha posta je da čovjeku pojača ljudskost a da mu smanji životinjstvo. Jer čovjek u sebi ima i insana i hajavana.“

Muftija se kratko osvrnuo na vremena koja su iza nas, a koja su upamćena po pokušajima brisanja vjere, a posebno Islama, iz srca vjernika, te diskriminatorskom odnosu tadašnjih vlasti i represijom prema svima koji nisu podlegli pritiscima i ostali čvrsti u svojoj vjeri:

„Znamo što nam je vrijeme iza nas učinilo. Pa nam je od islama ponegdje ostalo ime, a ponegdje ni ime. No više se na ta vremena ne možemo vaditi, iako nam ni sada nije lahko. Ali, barem vam niko ne brani da budete u ibadetu prema Uzvišenom Allahu. Ono što je bilo ne možemo vratiti, ali možemo novu stranicu otvoriti.“

 

Ramazan je prilika za rez

„Zato napravite presjek. Kažite sebi: ‘Neću više propuštati ramazan, neću dozvoliti da niti jedan dan Ramazana provedem bez posta, neću više prolaziti pored džamije dok ezan uči i gledati samo spolja. Hoću da uđem na sabah, akšam, jaciju, teraviju… Jer je u njoj meni mjesto.’Jer bez ovoga nema, sreće. Ovo je ključ sreće. Bez ovoga nećete osjetiti sreću nikada, bez obzira bili siromašni ili bogati. Zamolite Allaha, dž.š., da vam oprosti ono što je bilo, a za u buduće se potrudite. Donesite čvrstu odluku.“ – kazao je Glavni muftija.

 

Da li se, Bošnjače, odričeš slobode!?

Muftija se osvrnuo i na pitanje slobode, tj. neslobode stanovnika Sandžaka, posebno Bošnjaka, te poručio Bošnjacima da se sloboda ne daje već se uzima, tako da je svaki neslobodan Bošnjak i krivac djelimično za svoju neslobodu:

„Znam, vi osjećate da nemate potpunu slobodu ovdje u Varoši, kao i mi općenito u Sandžaku. Čim moraš da pripaziš gdje ćeš glasno nazvati selam a gdje nećeš, gdje ćeš ga nazvati a gdje nećeš, znači da nemaš slobodu. Ali, to što nemaš slobodu možda je do protivnika, a Boga mi je možda i do tebe. Zato, provjerite da li je do vas. Da li se ti, Bošnjače, muslimanu, odričeš slobode i tamo gdje ti ne zabranjuju. Ali, to ne možeš probati bez Allaha, džamije, džemata i posta. Ostat ćeš rob do vijeka.“

 

Bogat rob ne postoji

„I oni koji su potrčali da prodaju nekoj partiji ili politici obraz i glas za dvadeset eura, mislite li da su danas sretni. Nisu! Oni gledaju u pod i postiđeni su. Jer su se jako jeftino prodali. I sigurno se za to kaju. Ali vjerujte i oni koji su dobili radno mjesto tamo, ni oni nisu sretni. Jeste li ikada vidjeli bogatoga roba? Ne! Rob ne može biti bogat. Jer rob kada nešto zaradi on pripada svom robovlasniku sa onim što je zaradio.“ – istakao je Glavni muftija.

 

Ne mogu gledati kako moj narod propada

 „Ne znam zašto se ljutim kada o ovome govorim. Ali, ne mogu da gledam kako moj narod propada. Žao mi je! Kažu mi: ‘Muftija, nisu te poslušali’. Pa djeca roditelja ne poslušaju baš uvijek. Ali kada ga god ne poslušaju, prevare se. Poslije govore: ‘Babo je bio u pravu’. Ali i kada ga ne poslušaju – Babo ostaje babo. I opet će trčati za djecom i spašavati ih. Naravno, ima pravo malo se poljutiti, zato dozvolite da se i ja po malo ljutim. Ali, razumijte još jednu stvar. Dok ovo činim, ja ispunjavam svoju obavezu. I ja moj sevab kada zavrim, ako Bog da, zaradih i odhoh. A vi vaš sevab hoćete li uzeti ili ne, sami odlučite.“ – podvukao je Glavni muftija.

 

Dova

Na kraju obraćanja Muftija je uputio dovu Allahu, dž.š., za domaćine iftara, sve koji su učestvovali u organizaciji iftara, prisutne goste jer su izdvojili vrijeme za zajedničko ramazansko druženje, ali i dovu za sve vjernike koji nisu imali hrabrosti da prisustvuju Festivalu islama.

„Molim Gospodara da nam se smiluje, obaspe nas bereketom, da nam pomogne da našu djecu odgajamo u islamu. Molim Ga da Vas sviju nagradi, da nam podari snage i upute, da budemo samo njemu pokorni.

Molim Allaha da nagradi organizatora, predvodnike Medžlisa IZ u Novoj Varoši, sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa, čelnike BKZ-a koji su koorganizatori skupa, sve aktiviste koji su doprinijeli da dođe do ovako dobro organiziranog skupa, da nagradi sve one koji su učešćem u spremanju iftara.

Molim Allaha da sve vas uputi, ali i da uputi sve one koji nisu imali snage da dođu ovdje večeras. Njima nije lahko. Oni znaju da im je ovdje mjesto, da im se Allah smiluje.“

Dovu za hairli završetak manifestacije proučio je dekan Fakulteta za islamske studije hfz. dr. Almir Pramenković.

Tekst i fotografije: Salahudin Fetić

Izvor: Mesihat.org