Festival islama u Prijepolju: Svaka duša se hrani ibadetom

Na Hašimbegovića polju u Prijepolju na platou ispred BNV-a u nedjelju 29. jula 2012. godine  upriličena je manifestacija „Festival islama“ na kojoj se okupilo više od od 600 vjernika koji su se odazvali pozivu organizatora i prisustvovali zajedničkom iftaru.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, predstavnici BKZ-a, BNV-a, CHR „Hajrat“, IKC „Altun alem“. Također među gostima je bio narodni poslanik Emir Elfić.

[nggallery id=82]

U ime domaćina skup je poselamio Aref ef. Duraković, glavni imam Medžlisa IZ Prijepolje koji je rekao da nema veće radosti za vjerničko srce nego kad se raduje iftaru.

„Čovjek može postići svoju slobodu i ostvariti svoj društveni cilj, a to je pokornost Allahu dž.š., a činjenica je da onaj ko robuje Allahu dž.š. neće morati robovati njegovim stvorenjima.“ – rekao je između ostalog efendija Durakovoić uz zahvalu svima koji su dali svoj doprinos da ova manifestacija bude uspješno organizovana.

Vjerski program učenja ilahija izveli su horovi „Ljiljan“ iz Prijepolja i „Firdevs“ iz Sjenice.

Nakon iftara prisutnima se obratio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić koji je istako da nije došao da govori već da vidi, susretne i poselami Prijepoljce i da vidi jesu li dobro i raspoloženi.

„Svrha ovog zajedničkog iftara jeste ono što predstavlja srž društvene dimenzije naše vjere a to je zajednica, zajedništvo i džemat. Svi znamo da je prijatnije ostati u krugu svoje porodice i iščekivati iftar, ali radost se ne može nikada ostvariti u samoći. Čovek ma koliko bio radostan i imao razloga za radost može se radovati samo u koliko ima sa kim podijeliti radost. Zato je radost iftara, radost okončanja posta ovoga današnjega dana mnogo veća ukoliko je imamo zajednički.“ – rekao je između ostalog Glavni muftija uz dovu Allahu dž.š. da nagradi sve one koji su sudjelovali u organizaciji ovoga iftara.

Muftija je pohvalio i BKZ koja je već drugu godinu za redom vrlo hrabro krenula u organiziranje Festivala islama.

„To pokazuje da i Islamska zajednica i BKZ i sve druge institucije koje su nastale na izvoru Islamske zajednice imaju mlade i učene ljude, imaju svoju omladinu, aktiviste, svoje sinove i kćeri, koji se utrkuju na polju činjenja dobra. Ovo je prilika da se podsjetimo onoga zbog čega nas je Allah dž.š. počastio samim mjesecom ramazanom, a on to na najljepši način definiše u Kur’anu kada kaže ‘…propisao sam vam post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da bi ste bili pokorni Allahu dž.š….’. Sve što je Allah dž.š. dao nije uzaludno, pravi vjernik zna da to što je Allah dž.š. propisao, od posta, od namaza, od sadake, od zekjata, nije radi njega. Ne treba njemu ništa. On je Svevišnji Gospodar i sve jedno je da li svi muslimani u Prijepolju postili ili ne postili, njegova se moć neće umanjiti niti uvećati, ali je on to propisao iz milosti prema svjetovima. Jer sva ta vjera nama treba, sva ta higijena svo to čišćenje i duše i tijela nama treba. Važno je da ovo shvatimo jer čovjek kad za sebe nešto radi nije mu teško, a kad radi za drugog teško mu pada. E zato čovječe znaj da postiš radi sebe, ni zbog koga drugoga. Allah je propisao čovjeku servisne programe za njegovo tijelo i za njegovu dušu.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da čovjek dokazuje svoju ljudsku moć tako što se usteže od jela i pića i da je čovjek vrijedan onoliko koliko može da se ustegne i sebe da kontroliše.

„To znači da je to njegova snaga ličnosti, snaga karaktera, i snaga odluke njegovog razuma. Zato nam Allah dž.š. daje taj program od trideset dana da time našu negativnu, životinjsko-biološku dimenziju u nama, koja stalno hoće da pobjesni, da je na taj način savladamo. Čovjek je više od biologije. Čovjek je više od nagona, od poriva, čovjek je i emocija, i karakter i srce i razum, i ličnost, i dostojanstvo, i zato mu je Allah dž.š. propisao servise kako da se očisti. Ramazanom i postom čovjek tu životinjsku dimenziju stavlja pod kontrolu.“ – rekao je Glavni muftija.

On je na kraju svojeg obraćanja zamolio prisutne da pored divne radosti islama, selama i ramazana iskoriste ramazan da izvrše kontrolu i reviziju sebe samih.

„Onaj ko se udaljio od namaza, od posta neka kaže sebi stop, stani dosta si lutao, letio, zarađivao koliko god si mogao a nisi bio zadovoljan. Stani i reci moja duša ne jede ni ćevape ni pitu, niti se napaja pićima, moja duša hoće ibadet. Moja duša hoće šehadet. Moja duša hoće namaz. Moja duša hoće sedždu. Moja duša hoće post. Zato čovječe ne budi takav nasilnik, da ono najvrednije kod tebe, a to je tvoja duša, zatvaraš i držiš u gladi i žeđi da ga ne nahraniš. Nahranimo svoje tijelo halal hranom, ali i svoju dušu ibadetom. Zato iskoristite ovaj ramazan, napravite taj presjek, preispitajte se, suočite se.“ – rekao je Glavni muftija.

Na samom kraju je dovu za hairli skup proučio direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ Rešad ef. Plojović.

Nermin Gicić

Izvor: Mesihat.org