Dačić zabranio spornu zakletvu Žandarmerije

Nakon saopstenja BKZ-a o fašizmu u zakletvi srpske Žandarmerije, Dacić je izjavio da Žandarmerija ne smije koristiti tu zakletvu jer ona nije zvanična zakletva Žandarmerije te da on taj tekst nikada nije odobrio ni potpisao.

Mandatar za premijera Srbije i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zabranio je policijskoj jedinici žandarmerije da se zaklinje u Kosovo.

Žandarmerija, koja je najveća jednica srbijanske policije, dan bitke na Kosovu 28. juni proglasila je kao dan svoje jedinice i taj datum, koji se inače obilježavana kao pravoslani praznik Vidovdan, uzela je kao dan svoje slave. Istoga dana, na svečanosti u policijskom centru “Makiš” u Beogardu pročitana je zakletva ove jedinice koja govori o borbi za Kosovo, a narednog dana Dačić je zabranio upotrebu te zakletve.

On je naglasio da tekst te zakletve može da predstavlja alibi za sumnju u evropsku orijentaciju buduće Vlade Srbije. Dačić je izjavio da je Žandramerija u službi građana a ne, kako je naglasio, da pravi probleme na Balkanu.

“Nijedna jedinica u policiji i vojsci sigurno neće raditi ništa bez nadležnih starešina i organa. Niti je to zvanična himna niti to postoji. Ja to nisam odobrio niti sam to potpisao. Mislim da to ne treba više da se upotrebljava zato što postavlja pitanja da li se odnosi na neka opšta mesta, metafore ili, kako neko naziva, pretnje”, rekao je Dačić.

Izvor: AA