SAOPĆENJE: Fašizam u zakletvi Žandarmerije

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osuđuje jučer promovirani tekst zakletve pripadnika specijalnih snaga policije Srbije Žandarmerije u kome se proklamira fašizam, netrpeljivost prema drugom i drugačijem i daju jasne smjernice pripadnicima ove elitne jedince policije da se bore samo za prava i slobode srpskoga naroda i njegovih nacionalnih i vjerskih posebnosti a na utštrb svih ostalih građana Srbije.

Fašizam u tekstu zakletve ogleda se  u apostrforanju svesrpstva i izazivanju nelagode, uznemirenosti i straha  kod drugih naroda te evociranju događaja iz bliske i dalje prošlosti na koje autohtoni narodi u Srbiji imaju drugačije gledište.

Ovakvim činom zatvorena su vrata bilo kom nesrbinu da bude član ove elitne jedinice policije i da istu doživi kao svog zaštitnika jer se u zakletvi žanadarmerci zaklinju samo da će štititi srpski narod, srpsko porijeklo, srpski krst, srpsku vjeru, srpsku porodicu i srpsku Srbiju za koju će ili poginuti ili pobijediti.

Bošnjaci imaju veoma negativno mišljenje o specijalnim snagama srpske policije formirano od devedesetih godina kada je srpska policija vršila torturu i prvodila diktaturu nad nesrpskim narodima u Republici Srbiji. Takav stav pojačan je i u bližoj prošlosti kada su u nekoliko navrata snažne snage srpske Žandarmerije okupirale  Novi Pazar za vrijeme izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće 6. 6. 2010., na vakufskom dobru Hadžet 4. 9. 2010., te svakom prilikom pri igranju utakmica FK Novi Pazar sa nekim od značajnijih fudbalskih klubova iz prve lige.

Nakon ovakve zakletve Bošnjaci Sandžaka osjećaju još veću nelagodu i gube povjerenje u institucije države koja bi trebala štititi njihova prava i slobode i ulivati sigurnost da je ovo država vladavine prava.

Od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i nadležnog ministra Dačića zahtijevamo da budu predstavnici svih građana Srbije i svih naroda u ovoj državi kako bi u našem društvu koje je krenulo putem evropskih integracija zavladala vladavina prava, međunacionalne harmonije i poštivanja posebnosti drugog I drugačijeg. Ukoliko nadređeni organi ne zabrane ovu fašističku zakletvu specijalnih snaga policije Srbije Bošnjaci će se obratiti međunarodnim institucijama i zatražiti da im se osigura status dostojan građana jedne evropske države u kom neće biti u strahu za svoj život, imetak i dostojanstvo što im Ustav i zakoni Republike Srbije garantiraju.

Informativna služba BKZ-a