MAJKE SREBRENICE POSJETILE BKZ

U okviru manifestacije „Dani Srebrenice u Sandžaku“ danas je predstavnice „Pokreta majki enklava Srebrenice i Žepe“ u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) primio predsjednik BKZ-a Jahja Fehratović.

Ovom prijemu su prisustvovali i predstavnici omladine Bošnjačke demokratske zajednice (OBDZ) a Fehratović je rekao da su svi počašćeni time da mogu da prisustvuju skupu na kojem su majke Srebrenice.

„U vremenu kada se približava 11. juli majke Srebrenice su jako zauzete pripremama za obilježavanje tog dana zbog toga je značajna težina ove njihove današnje posjete i za to im dugujemo posebnu zahvalnost. Mi smatramo da „Dani Srebrenice u Sandžaku“ moraju postati tradicija kako bi smo našu svijest i svijest našeg naroda podizali da nam se više nikada ne bi dogodilo ono što se dogodilo u Srebrenici. BKZ će zajedno sa BNV-om i ove godine nastojati da organizira karavanu koja će 11. jula otići u Srebrenicu.“ – rekao je Fehratović.

U ime mladih BDZ-a majkama Srebrenice je dobrodošlicu poželeo Usame Zukorlić koji je istakao da je ova posjeta bitna omladini Sandžaka.

„Važno nam je da se podsjećamo na to šta nam se dešavalo jer smo mi jedan narod. Srebrenica se nama desila i cilj mladih BDZ-a je da se podsjećamo na našu istoriju da bi smo imali bolju budućnost.“ – rekao je Zukorlić.

Predstavnica Udruženja majki Srebrenice Munira Subašić je zahvalila na dobrodošlici i istakla da je majkama važna podrška koju dobijaju od Muftije i Bošnjaka iz Sandžaka.

„Mi još uvijek postojimo i tražimo istinu i pravdu. Prošlo je 17 godina a još uvijek nismo pronašli kosti svoje djece. Muslimani na ovim prostorima su doživjeli 11 genocida, a zahvaljujući majkama obilježeno je mjesto genocida u Srebrenici. Napravljeno je veliko mezarje koje će podsjećati na dvadeseti vijek i na našu djecu koja su ubijena pod zaštitom Ujedinjenih nacija.“ – rekla je majka Munira.

Ona je kazala da je do sada ukopano 5 400 žrtava a da je za ovu godinu predviđena dženaza za još 510 žrtava.

„Naša djeca se u Srebrenicu ne vraćaju kompletna. Zločinci se nisu zadovoljili samo da ih ubiju već su se potrudili da i njihove kosti unište. Svaki čovjek koji se rodio ima pravo na život, ali ima pravo i kad umre da ima svoj mezar.“ – rekla je majka Munira.

Ona je kazala da majke svakog dane legnu sa bolom a ustaju sa tugom jer još uvijek nisu pronašle kompletne kosti svojih sinova i muževa.

„Ja još nisam pronašla svojeg najmlađeg sina i svaka ova dženaza kada dođe 11. juli bude mi strašno teško.“ – rekla je Munira Subašić.

Ona je rekla da će majke Srebrenice uvijek govoriti o zločinu i uvijek prozivati zločince i neće im dati mira dok svaki zločinac ne dobije svoje ime i prezime kao što su i žrtve imale svoja imena i prezimena.

„Nama je ostalo da se borimo kako bi pomogli da naša omladina nešto nauči iz prošlosti da bi imala bolju budućnost.“ – rekla je majka Munira.

Nakon obraćanja Munire Subašić i druge majke Srebrenice koje su došle u Sandžak su se obratile omladini BDZ-a, a omladinci su imali mogućnost da postavljaju pitanja i da dobiju odgovore o svemu što ih zanima a vezano je ze genocid u Srebrenici.

Izvor: Sana Press

[nggallery id=78]