NKZ NY: Na stogodišnjici genocida u plavsko-gusinjskom kraju iz “Fondacije Petrović Njegoš” stižu crnogorske kape

– Povodom prošlenedjeljne posjete Princa Nikole Petrovića, predsjednika fondacije “Petrović Njegoš” općini Plavu, te tim povodom objavljenog teksta na portalu www.vijesti.me od 24.05.2012.godine, pod naslovom “ Pomoć za Plav: Ugroženima 4.000 eura”, osjećamo potrebu da istaknemo nekoliko činjenica i time se obratimo široj javnosti.Najprije želimo pozdraviti gest Princa Nikole Petrovića koji humanitarnu aktivnost novoosnovane Fondacije započinje baš u Plavu, gradu čije je stanovništvo u posljednjih dvadesetak godina nebrigom ili bolje reći “brigom” dovedeno do socijalnog statusa ispružene ruke, i kojem zaista treba pomoći.

I da nije bilo neprilika izazvanih sniježnim padavanima, veliki broj stanovnika Plava je, zbog visoke i dugotrajuće nezaposlenosti, u stanju socijalne potrebe. Pomoć, iz tih razloga, kolika god bila, predstavlja radost za mnoge porodice plavske općine.

Ipak, još uvijek se ne možemo osloboditi čudnog utiska, stečenog u zahtjevu koji je, kako su to mediji prenijeli, došao od predsjednika općne Plav, gospodina Skendera Šarkinovića, upućenog upravo ovoj Fondaciji i njenom predsjedniku Princu Nikoli Petroviću. Radi se o zahtjevu da se KUD-u “Plavsko jezero” donira “jedna crnogorska nošnja muška, ženska i dječija u kompletu koji će koristiti za razne manifestacije i predstavljanje naše općine“, kako je naglasio načelnik. Princ Nikola Petrović je istakao da će Fondacija razmotriti mogućnost udovoljenja ovom zahtjevu.

Ovim je, eto, data nada da Crnogorska kapa, ponovo, nakon tačno sto godina od vremena kada je upravo sa njom, kao identitetskim obilježjem, započet zločin genocida nad plavsko-gusinjskim narodom, od strane Crnogorske vojske, ponovo stigne u Plav, ali ovog puta, dobrovoljno, na zahtjev Plavljana.

Željeli bi smo da vjerujemo da je riječ o slučajnoj koincidenciji, da se crnogorska kapa “traži” u Plavu u godini kada teku pripreme obilježavanja sto godina od zločina nasilnog pokrštavanja plavsko-gusinjskih muslimana, Bošnjaka i Albanaca, kada je upravo ova kapa simbolizirala taj “novi” silom nametnuti identitet. Zahtjev predsjednika opštine Plav, u tom smislu, smatramo kao nesmotrenost, jer crnogorska nošnja nije i ne može biti elemanat kulturnog prezentovanja većinskog plavsko-gusinjskog naroda i općine Plav, čak i ako se radi o predstavljanju kulture države Crne Gore, naročito ako se ima u vidu činjenica da se Crna Gora uporno želi predstaviti kao multietnička, kulturno šarolika i kao takva, bogata različitostima, te primjer kako se poštuju prava svojih manje brojnih naroda i njihovog kulturnog identiteta, stoji u saopćenju Informativne službe BKZ u Americi.

Izvor: BKZ.rs