Muftija: Najoštrije osuđujem nasilničko ponašanje i torturu pripadnika Žandarmerije nad građanima Novog Pazara

Nakon što je policija danas ispred njegove kuće demonstrirala silu i zastrašivanje građana Novog Pazara, glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić je u prostoriijama Mešihata održao konferenciju za štampu na kojoj je rekao:

„Najoštrije osuđujem nasilničko ponašanje pripadnika žandarmerije koja od ranih jutarnjih sati vrši torturu nad građanima Novog Pazara, navodno pod akcijom protiv finansijskih ili  carinskih zloupotreba, ali nesumnjivo uz prekomjernu upotrebu sile, demonstraciju sile, i zastrašivanje građana. Upad u kuće, u spavaće sobe, uz obijanja vrata, uz upotrebu sile, uz udarce kundacima ljudi koji spavaju, upad u spavaće sobe gdje se nalaze muslimanke koje se inače ponašaju i odjevaju u skladu sa islamskim propisima, predstavlja najgrublji oblik uvrede vjerskog i ljudskog dostojanstva muslimanke. To se desilo ovoga jutra u Novom Pazaru i to je nešto što zaista dovodi stanje do ivice održivosti. Državni organi, policija, imaju pravo i obavezu da se bore i djeluju protiv svih nezakonitosti ali na tom putu nemaju pravo da sami krše zakon. Nema nikakve sumnje  da ova akcija u Novom Pazaru ima političku pozadinu i ima za cilj zastrašivanje, kažnjavanje i ponižavanje onih koji nisu spremni da saviju kičmu pred političkim moćnicima ove države. Kakve veze ima jedna ljekarska ordinacija u Novom Pazaru sa carinom? Upad sa svom policijskom silom u ljekarsku ordinaciju „Zatrić“ u kojoj radi doktor Adnan Čaušević, predsjednik Gradskog odbora Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) je klasični akt političkog nasilja sa jasnom političkom porukom. Nema sumnje da će nama ovdje u Novom Pazaru, Sandžaku općenito, i Bošnjacima općenito, biti ovako dokle god se Rasim Ljajić nešto pita u ovoj državi. Dokle god može da ima na raspolaganju specijalne jedinice ove države kako bi kažnjavali i progonili one koje nije mogao okupiti u svoju političko-kriminalnu organizaciju. Upozoravam najviše rukovodioce policije da moraju poduzeti hitno sve potrebne mjere da se ovakvo ponašanje specijalnih policijskih jedinica više nikada ne ponovi ovdje, jer je to poigravanje stabilnošću ovoga prostora. To je ponašanje koje podsjeća na Miloševićeve jedinice devedesetih. Nikakvi prekršaji, carinski ili finansijski, ne smiju i ne mogu biti izgovor gdje će se elementarno dostojanstvo, elementarna sloboda u sopstvenoj kući i pravo djeteta na miran san brutalno gaziti. Ako se ovo nastavi ovom narodu ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuje u odbrani svoje časti, svoga dostojanstva, svoje kuće i elementarne ljudske slobode.“ – rekao je Muftija.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da policija nije pretresala njegovu kuću, ali da jeste ispred njegove kuće demonstrirala silu.

„To je očito imalo za cilj svojevrsnu političku poruku prijetnje koju treba uputiti i prema meni. Objavljivanje takve informacije, a da pritom ta informacija nije otišla od mene niti bilo koga iz moje kuće, također govori da se radi o akciji koja je imala za cilj da prijetnje uputi i neposredno od strane policijskih jedinica, ali isto tako i posredstvom medija koji permanentno rade u interesu onih koji su upotrijebili policijske jedinice.“ – rekao je Glavni muftija i nastavio, Inspektori koji su istraživali izvjesne navode u vezi pojedinih firmi, a jedna od tih firmi ima knjigovodstvenu dokumentaciju u agenciji koja je smještena u prizemlju moje kuće, su ušli u agenciju i tražili dokumentaciju. U slučaju agencije nije bilo nikakvog upada ali je bilo demonstracije sile ispred moje kuće, to jest ispred agencije.“

Muftija se osvrnuo i na poziv koji mu je uputio novoizabrani predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić da prisustvuje njegovoj inaguraciji.

„Dobio sam poziv da prisustvujem polaganju zakletve predsjednika Republike Srbije, ali zbog aktualnog stanja u Novom Pazaru nisam putovao u Beograd i neću prisustvovati tom činu.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da je njegov brat od tetke Nermin Smailović privođen u ovoj policijskoj akciji, ali da je trenutno na slobodi.

„Nermin je jedan od dugogodišnjih aktivista SDP-a koji je u posljednje dvije godine izašao iz te stranke i permanentno je kažnjavan i spada u onu grupu iz čije firme inspekcija ne izlazi mjesecima.“ – rekao je na kraju Muftija.

Izvor: Sanapress.info