Bajrak slobode okuplja Bošnjake

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) upriličila je danas u Petnjici  Centralnu manifestaciju i svečano obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Svečanost je održana u Domu kulture u Petnjici uz prisustvo velikog broja gostiju i predstavnika Islamske zajednice na čijem je čelu bio Glavni Muftija Muamer ef. Zukorlić. Prirežen je i bogat kulturno-zabavni program u kojem su učešće uzeli KUD „Bihor“ iz Petnjice, hor „Merdžan“ iz Novog Pazara, kao i izvođači sevdalinki.

[nggallery id=76]

Prisutnima se prvi obratio predsjednik BKZ-a za Crnu Goru Hazbija Kalač koji je podsjetio da je 11. Maj dan kada je formirano BNV i da se od 2004. Godine taj dan uzima kao blagdan i Dan bošnjačkog nacionalnog bajraka. On je takožer podsjetio na simboliku bajraka i na to da ljiljanisimboliziraju evropsko porijeklo, a polumjesečevi islamsku tradiciju.

„ Bošnjačka zastava pokazuje da smo mi potomci dobrih Bošnjana i dobrih mumina, a bijela boja poručuje svima da smo mi čista obraza kao što je čista i naša zastava.“ – rekao je između ostalog Kalač.

Nakon Kalača prisutnima se obratio predsjednik OO Bošnjačke stranke Adnan Muhović koji je rekao da je Bihor za Sandžak isto što je i Sandžak za Srbiju i Crnu Goru i da se tu uzimala mustra kako treba dalje živjeti.

„Gubitak identiteta se plaća ropstvom, a mi smo Bošnjaci od nevolje stvorili vrlinu i postali plemeniti.“ – rekao je Muhović.

On je istakao da su tri stuba sistema koji će ojačati Bošnjake i ujediniti ih pod zajedničkom zastavom Islamska zajednica, kultura i politika.

Predsjednik BKZ Petnjice Almir Muratović  je istakao, držeći bošnjačku zastavu visoko u ruci da kad god se ba jrak slobode visoko vihorio niko nije bio ugrožen.

Glavni muftija je u svojem obraćanu izrazio zadovoljstvo što je na Bihoru jer Sandžak na Bihoru pulsira a ljudi imaju energiju i snagu koju nije moguće uništiti. On je istakao da su Pešter i Bihor dva noseća stuba na kojima se Sandžak oslanja visine koje ljude približavaju nebu.

„Bajraku je mjesto uvijek visoko na uzvišenjima kao što su Pešter i Bihor, jer bajrak simbolizira slobodu.“ – rekao je Muftija.

On je istakao da je sloboda ideal a da ideali nisu uvijek dostižni ali čovjeku ne preostaje ništa drugo već da se bori i da nikada ne pristane na ropstvo.

„Ako dobrovoljno pristanete na ropstvo izgubili ste slobodu.“ – rekao je Muftija.

I Muftija je govorio o simbolici grba na bošnjačkoj zastavi i o evropskom porijeklu Bošnjaka u čiju su tradiciju neraskidivo utkane islamske vrijednosti i naglasio je da je grb u obliku štita koji ima zadatak da zaštiti Bošnjake. On je istakao da bijela dijagonala na grbu, i ako to ne simbolizira, izgleda kao granica koja je vještački postavljena u Sandžaku.

„Granica dijeli, ali granica i spaja. Na nama je da našim djelovanjem učinimo da nas ta granica spaja.“ – rekao je Glavni muftija.

On je naglasio da bošnjaci imaju energije i snage i da su danas na Bihoru prezentirali  ljudsku humanost i svijest.

„Mi imamo vas i vi imate nas a bajrak slobode nas sve okuplja i ujedinjuje.“ – rekao je Muftija.

SANAPRESS