Uskoro BKZ u Briselu

Obavještavamo javnost da je u nedjelju  8. 4. 2012. u Briselu u kompeksu  institucija Evropske Unije u Evropskom institutu za arapsku kulturu ( http://www.culture-arabe.irisnet.be/Održano zasijedanje inicijativnog odbora Bošnjačke kulturne zajednice za Belgiju.

Svjesni stanja i statusa našeg Bošnjačkog naroda u našoj otadžbini BiH, Sandžaku, Kosovu a u trenutku kada se na Balkanu  napokon trebaju i moraju sve stvari staviti na svoje mjesto,mi Bošnjaci diljem dijaspore pa i mi u zemljama Beneluxa, zbog svoje patriotske obaveze i srećnije budućnosti naše djece, pokrećemo inicijativu o organizovanju i formiranju Bošnjačke kulturne zajednice u Evropskoj prijestolnici, Briselu.

 Ovaj historijski dogadjaj u srcu Evropske Unije i u fascinantom, orijentalnom i egzotičnom ambijentu još jednom je dokazao da ideja Bošnjačke kulturne zajednice premašuje sve očekivane rezultate.
Poslije klanjanja podne namaza  u prisustvu svih džemata  u Belgiji i prisustvom  mnogobrojnih simpatizera i aktivista Bošnjačke kulturne zajednice kao i musafira iz BKZ Luxemburga i Holandije                            predstavljen je Inicijativni odbor sastavljen od  uglednih Bošnjaka Belgije:  Nedžad Ćeman predsjednik,  Adnan Malkić sekretar, Fuad Kajtazi  blagajnik, Miralem Pelivani član, Sadovic Nusret član, Kalač Samer član i Mirzad Ajdarpašić član. Veličanstveni skup je na demokratskom glasanju podržao i  potvrdio povjerenje glavnom odboru  Bošnjačke kulturne zajednice Belgije. Zatim je uslijedilo obraćanje predsjednika Nedžada Ćemana koji je u svom obilnom izlaganju podsetio na važnost pokreta BKZ i osvrnuo se na  pet institucija nastalih iz BKZ-a kao pokreta, BANU, Bošnjačka nacionalna fondacija, Matica bošnjaka, Bošnjački nacionalni univerzitet i Svjetski bošnjački kongres su stubovi bošnjačke nacije koji su potrebni kako bi se obezbijedio opstanak Bošnjaka koji nemaju svoju nacionalnu državu i da pozicija Bošnjaka u Belgiji može imati jak uticaj na ostvarivanju naših nacionalnih ciljeva. Predsjednik Ćeman je u daljem izlaganju ukazao na buduće ciljeve i zadatke kao što su :

 – da u narednom periodu izvrši registraciju BKZ-a kod nadležnih organa i  pripremi Promotivnu skupštinu Bošnjačke kulturne zajednice. Obavjestiti Evropske i sve druge institucije o našem postojanju u prijestolnici  EU.                                        

-da javno podrži kampanju Bošnjačke demokratske zajednice i kandidovanje muftije Zukorlića  za predsjednika države.
Poslije sastanka naslijedilo je višečasovno druženje sa ciljem boljeg upoznavanja u ovom divnom ambijentu.

Sekretar Adnan Malkić