Mafija tuži BKZ

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Jahja Fehratović na današnjoj konferenciji za štampu najoštrije je osudio pritiske na ovu organizaciju kao i napade na slobodno istraživačko novinarstvo i „Reviju Sandžak“ koji su došli od strane čelnika gradske uprave i saradnika i krvnih srodnika Rasima Ljajića.

„Mafija je krenula da tuži Bošnjačku kulturnu zajednicu, rekao je Fehratović i pojasnio ovu svoju tvrdnju time da su danas stigle četiri tužbe na adresu „Revije Sandžak“ u kojima se ova Revija tuži i traži se obeštećenje od osam miliona dinara za tekst o građevinskoj mafiji koji je objavljen u oktobarskom broju.

„Riječ je o tekstu o građevinskoj mafiji i radi se o tome da su čelnici gradske uprave i najbliži saradnici i srodnici Rasima Ljajića krenuli mjesec dana uoči izbora da naprave pritisak na slobodno novinarstvo i da pokušaju nanijeti štetu, pa makar i materijalnu Bošnjačkoj kulturnoj zajednici koja je izdavač „Revije Sandžak“.“ – rekao je Fehratović.

Čelnici partija SDP i SDPS Rešad Hodžić, Mirsad Jusufović, Mirsad Ljajić, rođeni brat Rasima Ljajića i Sead Cado Bećirović, najbliži saradnik Rasima Ljajića uputili su tužbe Višem sudu protiv „Revije Sandžak“ za navode u tekstu o građevinskoj mafiji.

„Vrlo je indikativno zašto su ove tužbe pokrenute baš sada jer su od oktobra mjeseca imali vremena da reaguju. Mogli su da upute demanti na sve navode koji su napisani u „Reviji Sandžak“, ali nisu, a imali su vremena i da ranije upute tužbe. Mi smo ovo shvatili kao nastavak hajke na sve institucije koje imaju slobodarskoj duha a naročito na medije i pokušaj pritisaka onih ljudi koji će poslije ovih izbora morati odgovarati za razna krivična djela.“ –rekao je Fehratović.

Fehratović je naglasio da je sve objavljeno u „Reviji Sandžak“ apsolutna istina i da istraživački tim ovog glasila za sve navode u tekstu posjeduje dokaze.

„Riječ je o ljudima koji nemaju ni morala ni časti ni ugleda već samo pokušavaju pritiscima ostati na vlasti. Mi im poručujemo da je bolje da pripreme odbrane za razne krivične postupke koje ćemo mi pokrenuti protiv njih nakon šestog maja i pobjede sandžačkog bloka na izborima.“ – poručio je Fehratović.

Član pravnog tima BKZ-a Ferid Bulić istakao je da je ova organizacija, kao zakonski zastupnik „Revije Sandžak“, spremna da bilo gdje i bilo kada brani sve što je napisano u ovoj Reviji i da obori neosnovane optužbe koje su pokrenute u predizborne svrhe. On je istakao da će BKZ odgovoriti na tužbeni zahtjev i izrazio čuđenje da se pravosuđe i tužilaštvo nisu zainteresovali za navode napisane u „Reviji Sandžak“ i da nisu pokrenuli istragu po tom osnovu.

„Tužilaštvo pokreće postupke protiv „Revije Sandžak“, a ne protiv lica koja proističu iz kriminogenog okruženja. Tužitelji su trebali, ako postoji i jedan argument da ovo što je napisano u „Reviji Sandžak“ nije istina, da traže da se objavi demanti. Suprotno zakonu o javnom informisanju oni su čekali nekoliko mjeseci i onda podnijeli tužbu Višem sudu.“ –rekao je Bulić.

On je također izrazio čuđenje da je pravosuđe u ovom slučaju bilo ekspeditivno jer je tužba podnijeta 30. marta i u roku od dva dana je dostavljena BKZ-u, a sve tužbe koje su BKZ i „Revija Sandžak“ podnijeli protiv drugih lica još uvijek nisu procesuirane.

„To je poruka svim ljudima da ova vlast radi protiv svojeg naroda i mi ćemo se obratiti organima Republike Srbije zbog teškog kršenja ljudskih prava na upotrebu jezika i pisma u pravosuđu i drugim institucijama.“ – rekao je Bulić.

On je kazao da će BKZ u zakonskom roku od osam dana dati odgovor na tužbu i očekuje da nakon toga pravosudni organi zakažu prvo ročište.

„Na tom ročištu ćemo iznijeti sve argumente i dokaze koji stoje u tekstu o građevinskoj mafiji i svaki dokument koji mi imamo je relevantan i pravno utemeljen dokaz i biće osnova za odbranu.“- rekao je Bulić i izrazio svoje očekivanje da će pravosudni organi nakon dokaza koji budu prezentirani početi da rade svoj posao po zakonu i početi da gone mafiju i ljude koji krše zakone i Ustav Republike Srbije i rade protiv svojeg naroda.

Izvor: SANAPRESS