Narod koji pristane da ima lošu vlast pristaje na propast

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice večeras je u Velikoj sali Mešihata održana tribina pod nazivom „Stanje naroda“ na kojoj je izlagač bio glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić.

Muftija je svoje izlaganje krenuo  od poznatog Kur’anskog ajeta koji je i danas aktuelan u kojem Allah dž.š. kaže da neće promijeniti stanje jednoga naroda dok taj narod ne izmijeni sebe i na ovaj način istakao promjenu kao osnovni put napredka ljudske zajednice i ljudske vrste.

Muftija je kao suštinu podvukao definiciju pra grijeha i osnovnu suštinu grijeha jer je pra grijeh koji je Iblis napravio kada se uzoholio zbog toga što je smatrao da je on bolji od čovjeka polazište i osnovni korak kako bi se razumjeli drugi koraci u procesu promjena i procesu napredka.

„Promjena kao princip, a konkretno promjena loše vlasti je farz, obaveza. Mnogi naši aktivisti troše vrijema da nekog ko je zaslijepio za neku partiju okrenu na pravi put, nije ni to loše ali bolje pokrenite one koji do sada nisu izlazili na glasanje. Probudite ih, takvih je preko 40%. Probudite ih porukom da je to njihova vjerska, ljudska, moralna i civilizacijska obaveza. Loša vlast i saglasnost jednog naroda da ima lošu vlast znači pristajanje na propast.“ – rekao je između ostalog Glavni muftija.

On je istako da je beogradska politika u proteklih stotinu godina sistematski bila anti bošnjačka i anti muslimanska. I kazao je da se Bošnjaci mogu amnestirati do početka devedesetih za loše stanje u kojem se nalaze ali poslije devedesetih je došlo do kakve takve političke slobode i pluralizma pa Bošnjaci ne mogu svu krivnju svaljivati na Beograd.

„I ako je ovo još uvijek prelazna faza bojim se da se jedan dio našeg naroda navikao na atmosferu konc logora i robovskog statusa, zato što odricanje od slobode znači oslobađanje od odgovornosti.“ – rekao je Muftija.

Muftija je citirao i ajet iz Kur’ana u kojem Allah dž.š. kaže da neprijatelji prave zamke i spletka ali i da Allah njima pravi zamke i da su njegove zamke bolje.

„Tako će to uvijek biti dokle god budemo razlikovali šta je Allahov put a šta je put Iblisa. Zato je od izuzetne važnosti da shvatite lekciju prvoga grijeha prokletog Iblisa. Ne zbog njega, nego zbog nas. Zato što je tu virus svih mogućih grijeha.“ – poručio je Glavni muftija.

Izvor: Mesihat.org