„DALJE NEĆETE“- REKAO JE HSAN-AGA ZVIZDIĆ

U organizaciji BKZ i Instituta za istraživanje genocida, u Sjenici je sinoć održano „Veče sandzačkog gazije“, posvećeno branitelju Sjenice za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hasan-agi Zvizdiću (1892).

„Cilj ovakvih predavanja jeste oživljavanje naših kulturnih i historijskih vrijednosti“, rekao je Jahija Ferhatović, obraćajući se brojnim okupljenim građanima u restoranu Vesna.

[nggallery id=25]

O liku i dijelu ovog čuvenog sjeničkog junaka govorio je historičar Edin Turković iz Sjenice. Pored već poznatih historijskih činjenica, on je iznio i brojne zanimljive detalje o porodici Zvizdić i o samom delovanju Hasan-age u vrijeme rata, kada je mudro i hrabro uspio da, zajedno sa istaknutim predstavnicima sjeničkih Srba, odbrani grad i građane Sjenice.

„Zvizdić je osujetio pokušaj četničkih snaga iz Srbije, da se preko Sandžaka spoje sa crnogorskim četnicima Pavla Đurišića, poručivši im čuvenom rečenicom ‘dalje nećete’“, rekao je između ostalog Turković i naglasio da su Bošnjaci na ovim prostorima „uvjek bili i biće faktor stabilnosti, jer nikada nisu imali fašistčkih nastojanja“.

Direktor Instituta za israživanje genocida dr. Admir Muratović najavio je pokretanje postupka za rehabilitaciju Hasana-age Zvizdića, koji je od strne komunista, po završetku Drugog svjetskog rata, protjeran u Tursku, gdje je i umro.

“Večeras i da ništa ne kažem, srce mi je puno. Uživao sam slušajući Edina Turkovića, historičara iz sjenice, kako govori o sjeničkim gazijama i velikanima, baš u Sjenici, a vi Sjeničaci ste došli da ga slušate, bez straha, nasmijani, puni zadovoljstva, što je nakon pedeset godina osvanuo dan kada se sa slobodom može govoriti o svemu ovome. Mislim da poslije njega nema šta više ni da se kaže.”

Nedavnu odluku sjeničke opštinske vlasti da jednu ulicu nazove „Hasan-agina“, oštro je na predavanju, kritikovao Nermin Kamberović predsjednik OO BDZ Sjenice.
„Protivm se stvaranju neke fiktivne ličnosti Hasanage, ulica mora nostiti njegovo puno ime i prezime, kako bi buduća pokoljenja tačno znala o kome je riječ“, reko je Kamberović.

Uprkos tome što je u vrijeme komunizma, Hasan-aga Zvizdić, često zlonamjerno, netačno optuživan za saradnju sa okupatorima, među Sjeničama nikada nije bilo dileme da je riječ o velikom patrioti i zaštitiniku Bošnjaka. U Sjenici i danas kolaju priče i legende o njegovim podvizima, a opjevan je u i brojnim pjesmama.

Jasmin Kasumović, Sjenica

 

[nggallery id=73]