LATIĆ: SDA je izdala ideju za koju se borio Alija Izetbegović

U prostorijama BDZ-a u Tutinu 24. 2. 2012. održana je četvrta promocija knjige Nedžada Latića „Bosna od A. do B. Izetbegovića“.

Među publikom je preovladavala omladina, što je posebno radovalo autora, kako je sam istakao.

Na početku je u svojstvu domaćina skup poselamio Smail Alić, predsjednik Odbora BDZ-a u Tutinu, a potom je Atifa Šaljić predstavila autora Latića govoreći o njegovom životu i djelima.

[nggallery id=67]

Kada se govori o spomenutoj knjizi, Latić nezaobilazno govori o svom prethodnom djelu „Boja povijesti“ koja također govori o Aliji Izetbegoviću, tj. Bosni i Hercegovini u njegovom vremenu. Dok je knjiga „Bosna od A. do B.“ neka vrsta nastavka „Boje povijesti“, jer govori o periodu Bosne i Hercegovine nakon smrti Alije Izetbegovića do dan danas, tj. do Bakira Izetbegovića. Zato i naslov nosi ime „od A – Alije, do B – Bakira Izetbegovića.

„Bošnjaci nisu imali svoje memoare u povijesti. Bošnjačka inteligencija ih nije smjela pisati, što nama njihovim nasljednicima predstavlja ogroman problem. Međutim, ja sam trebao pisati memoare Alije Izetbegovića. On me je lično pozvao. Mogu time da se pohvalim. Rekao mi je: ‘Kada budeš pisao knjigu, zamisli nekog mladog muslimana Bošnjaka koji će je čitati’. Htio je da napišem knjigu iz koje će mladi čovjek 20 godina nakon njegove smrti moći da shvati kakva je bila ideja čiji je on bio nosilac zajedno sa nama.“ – kazao je Latić.

Autor je sa puno emocija govorio o raznim susretima sa rahmetli Alijom, ističući da danas nema autentičnog nasljednika Alijine ideje u Bosni. Predvodnici sadašnje SDA kako u Bosni, tako i u Sandžaku izdali su ideologiju.

Upravo ta ideologija je predstavljena u knjizi „Boja povijesti“, a izdaja te ideologije u knjizi „Bosna od A. do B. Izetbegovića“.

„Kako je nastao naziv knjige ‘Boja povijesti’? Kada je izašla knjiga ‘Sjećanja’ Alije Izetbegovića, meni se ona nije svidjela jer je suhoparna i pisana kabinetskim jezikom, te sam otišao kod Alije i tražio mu da ja napišem knjigu o njemu. On me je pitao: ‘A kako će nositi knjiga naslov?’ Ja sam gledajući u njegove plave oči rekao ‘Boja povijesti’, dakle po njegovim očima.“ – nastavio je autor o svojim djelima.

Autor je preporučio prisutnoj omladini da pročitaju „Boju povijesti“ prije svake druge knjige o Aliji Izetbegoviću, jer je ona uvod i upoznaje sa životom rahmetli Alije. Podijelio je omladincima iz Tutina par primjeraka, a knjiga se također, besplatno, može skinuti i sa interneta.

Nakon izlaganja uslijedila su pitanja za autora koja su nastavljena uz neformalni muhabet i kahvu.