PRINCIP ISTINE MJERI KVALITETA MEDIJA

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić održao je večeras predavanje u nastavku tribine „Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice“ čiji je prvi dio održan 2. januara u organizaciji Revije Sandžak. Tema večerašnjeg Muftijinog predavanja bila je „Uloga medija“ kojoj je on prišao sa aspekta istine koja je važna za svaku temu i za svaku pojavu. Muftija je kazao da ne ovom svijetu ne postoji apsolutna istina ali da se kvalitet jednog medija mjeri na tome šta servisira, šta promoviše i za šta se zalaže, da li za istinu ili ne istinu.

[nggallery id=62]

On  je temi kriminala i uloge medija ponovo pristupio iz ugla Islama  i podsjetio na prethodno predavanje u kojem je kazao da je kriminal društvena devijacija koja se pojavljuje i jača u raznim okolnostima, a da mediji imaju značajnu ulogu u svojem određenju prema fenomenu kriminala, liječenju ove bolesti društva kao i opći odnos prema fenomenu zla.

„Uloga medija bi trebalo da bude borba za istinu i od te vrijednosti bi mi trebali krenuti da mjerimo ono što se dešava oko nas i ono što imamo prilike vidjeti u svim vrstama medija. Jako je važno sačuvati snagu dostojanstva slobode i kritičkog mišljenja da nebi ste postali robovi nečega. Današnje trvenje ljudske civilizacije se odvija na relaciji trvenja dvije snage. Jedne koja pokušava da ljude probudi, osvjesti, da sačuvaju sopstveni ljudski suverenitet. I druge koja pokušava da ljude pretvori u potrošačku mašineriju koja ne treba da misli i treba da funkcioniše po inerciji i navikama. Zato je jako važno shvatiti princip istine, on treba da bude prevashodna vaga.“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da svaki čovjek treba prilikom konzumiranja medije sebi da postavlja pitanje čemu ovo služi i dali je sve ovo istina. On je kazao da iz istine klijaju moral i poštenje i da na osnovu tih principa ljudi trebaju rangirati one koji im šalju medijske poruke.

„Laž u suštini nije vrijednost koja je protiv istine, jer ona nije vrijednost sama po sebi. Laž je sredstvo interesa, tako da je ovdej interes nešto što je konkurent istini a ne laž. Laž je interesov mehanizam. Interes stanuje u životinjskoj dimenziji čovjeka. Kolaps u društvenim odnosima je nastao zato što se istina koristi kao demagogija.“ – rekao je Glavni muftija.

On je kazao da danas dominiraju mediji koji su pristali da budu sredstvo interesa, a ne sredstvo istine i da su oni taoci.

„Danas u sistemu deklarativne demokratije imamo problem gdje na suprot istine nemamo brutalnu neistinu, ili diktaturu i tiraniju već imamo hipokriziju, licjemerstvo kao legalnu ideologiju koja dominira i koja se bori protiv istine.“ – rekao je muftija Zukorlić.

Muftija je kazao da je u informativnom programu lakše prepoznati laž i neistinu, ali da je zabavni program ključna opasnost za društvo, za cijelokupnu ljudsku vrstu jer ubijaju posljednju vrstu ljudske moralne vrijednosti kroz nametanje pogrešnih standarda.

„Zabava nije svrha života. Zabava je dokolica i ona je na redu tek kada odradiš sve važne emanete. Prezentiranje filozofije života kroz zabavu jeste držanje nacije i naroda u stanje drogiranosti, anestezije i masovne histerije. Zato je od velike važnosti probuditi kod sebe detektore i pokušati izgraditi odbrambeni mehanizam. Ja sam za slobodu medija i izražavanja ali mora postojati regulator slobode izražavanja a to je samo istina. Mi moramo kroz same medije i kroz svaki drugi oblik javne riječi moramo isforsirati vrijednost istine i kazati medijima da potpuno ste slobodni ali jedini vaš limit je istina. Ne dajte im vaše mozgove. Ne dajte im da vam haraju razumom i vašim srcima. Ne dozvolite da vam isperu mozak. Uloga svih oblika ispiranja mozga je da ti pomuti razum.“ – rekao je Glavni muftija.