BKZ osuđuje izjavu Irineja, ponašanje Borisa Tadića i šutnju Bakira Izetbegovića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osudjuje krajnje neprihvatljivu, zlonamjernu i tendecioznu  izjavu patrijarha SPC,  Irineja,  datu medijima u Banjoj Luci, 09. januara 2012. godine, prilikom svoje prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini, kojom  negira suverenitet i teritorijalni integritet ove države, a  manji bh entitet,  Republiku Srpsku, promoviše u tzv.“srpsku državu“.

Čestitajući dan RS-a, Irinej je izjavio: „ neka je sretan ovaj dan i neka  je blagoslov Božji na narod i Republiku Srpsku, najmladju srpsku državu“!

Podsjećamo gospodina Irineja da je Bosna i Hercegovina suverena i medjunarodno priznata država koja je odmah nakon svog osamostaljenja bila izložena agresiji od strane SRJ, a bošnjački narod genocidnom projektu pripremljenom od strane SANU-a, podržanog od rukovodstva SPC-a, implementiranog od strane zločinačkog režima Slobodana Miloševića, te da je neprimjereno na ovako grub način zloupotrebljavati gostoprimstvo i sipati so na otvorenu ranu.

Bili smo zaprepašteni izjavom gospodina Irineja datom odmah nakon izbora na mjestu patrijarha da se muslimanima ne može vjerovati i da oni kad su u manjini poginju glave, a kad ojačaju nastoje silom nametati svoju ideologiju, ali smo htjeli vjerovati da je po srijedi nesmotrenost i početno nesnalaženje na novoj funkciji.

Nakon ove izjave smo posve sigurni da je ovo dobro osmišljen koncept revidiranja historije u izvodbi cjelokupnog srpskog političkog, nacionalnog i duhovnog establišmenta, gdje se nastoji izmijeniti karakter događaja u Bosni i Hercegovini od 1992-1995. godine, a ono što je nastalo kao posljedica genocida i etničkog čišćenja proglasiti za srpski „Pijemont“.

Ova izjava je također jasna potvrda da je višegodišnja šutnja čelnih ljudi SPC-a, i odbijanje da se izjasne i osude zločine svojih vjernika nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i aktivno skrivanje u svojim manastirima ratnih zločinaca, jasno smišljen plan koji je imao za cilj „dobijanje na vremenu“ i „računanje na bošnjačku zaborav“.

Činjenica da je predsjedniku Srbije, Borisu Tadiću dodijeljen orden Republike Srpske na lenti, koga su prethodno dobili i pojedini haški optuženici za ratne zločine, do kraja demaskira nedosljednost navodne mirovne politike Borisa Tadića.

Kvalifikacija Milorada Dodika upućena bošnjačkim političarima u Sarajevu „lešinari u Sarajevu“ samo potvrđuje da su sva dodvoravanja iz Sarajeva prema Beogradu i Banjoj Luci samo podgrijala osionost Dodika i njegovih mentora iz Beograda.

BKZ poručuje svima onima koji daju sebi za pravo da na bestidan način negiraju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i nastoje svojim djelovanjem raditi na negiranju genocida nad Bošnjacima da će sve svoje resurse i kapacitete upotrijebiti u odbrani nacionalnog interesa svih Bošnjaka svijeta: cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina, i pravo bošnjačkog naroda da više nikada ne dozvoli da bude žrtva genocidnih projekata.

Informativna služba