KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA

Islamski centar u Monticellu u američkoj saveznoj državi New York bio je domaćin subotnjeg skupa koji će ostatati u sjećanje onih koji su bili sudionici, kao i dio bošnjačkog organiziranja u dijasporaloj zajednici na istočnoj obali američkog Kontinenta.

Naime, u višednevnoj posjeti New Yorku boravi tročlana sandžačka delegacija u sastavu: dr. Mevlud Dudić, rektor IUNP ujedno i vođa delegacije, Jahja Fehratović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) i Sead Šaćirović, predsjednik Narodnog vijeća Sandžaka (NVS). U sklopu svih aktivnosti koje su imali protekih dana, prisustvovali su formiranju Incijativnog odbora Bošnjačke kulturne zajednice u SAD i svečanom potpisivanju otvaranja Predstavništva Sandžaka sa sjedištem u New Yorku, što je između ostaloga bio ključni povod njihovog dolaska.


Rektor dr. Dudić

Fehratović, predsjednik BKZ

Šaćirović, predsjednik NVS


Gradonačelnik Gordon Jenkins

Carmen Rue

Franc LaBuda

Eric Monro

 

Na samom početku skupa, za hairli početak Glavni imam Fuad ef. Šabović je pručio ašare iz Kur’ana, dok je nakon toga, voditeljica programa prof. Jasmina Zekić pozvala ef. Šabovića i mr. Dijanu Durmić da recituju pjesme o Sandžaku i Bosni koje je neposredno prije tragične smrti napisao rahmetli Ramo Novović iz Plava. Dirljivi stihovi pjesama mnogima su natjerale suze na oči. Pjesme su objavljene i sačuvane u arhivi Bošnjaci.net.

 

 

Nakon ovog uvodnog dijela prisutnim se obratio predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Jahja Fehratović koji se u svom obraćanju fokusirao na povodima i važnosti osnivanja BKZ, posebno kada je u pitanju očuvanje bošnjačke kulturne baštine. Fehratović je na samom početku istakao da BKZ želi da Bošnjacima kulturom vrati dostojanstvo, te da ima za cilj da probudi u nama one kvalitete koje će pomoći u bošnjačkom kulturnom uzdizanju.

Odbor BKZ Amerike: Ismet Pjetrović biznismen, Esad Krcić žurnalist, Mersim Ziljkić doktor stomatolog, Esmir Bektešević ekonomista, Sadat Graca biznismen, Muharem Purišić ekonomista, Smailje Srdanović biznismen, Emir Šiljković biznis menadžar, Fuad Šabović imam, Jasmina Zekić profesor bilbliotekarstva, Aida Šarkinović biznismen, Sadika Lemeš koreograf, Ago Kolenović biznismen, Ifet Seferović biznismen, Šefkija Radončić dipl. inžinjer mašinstva, Mirsad Klapija biznismen, Dijana Durmić magistar nauka, Zuvdija Šabović biznismen, Zijad Suljić biznismen, Ago Redžić biznismen, Mirsad Šiljković biznismen, Ragip Čekić biznismen, Sanel Klapija biznismen, Avdo Metjahić žurnalista, Adil Lješnanin biznismen, Izet Dervišević biznismen, Džeko Mujević biznismen, Šeki Javorovac dizajner, Dino Bektešević biznismen, Elvis Klapija biznismen.

Od momenta osnivanja do danas, odnosno u protekle dvije godine BKZ je po riječima predsjednika Fehratovića nakon Novog Pazara osnovan u Crnoj Gori na čijem je čelu Hazbija Kalač, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, u svim državama zapadne Europe i evo sada u SAD, dok se u narednom periodu treba osnovati u Hrvatskoj, i na kraju u Sarajevu.

BKZ je sa IUNP pokrenuo mnoge značajne projekte, Fehratović posebno ističe osnivanje Instituta za istraživanje genocida, a kao ključni razlog navodi upravo stradanje bošnjačkog naroda nad kojim je jedanaest puta izvršen genocid.

Također je govorio o problemima na koje nailaze kada je u pitanju školstvo u Sandžaku i Srbiji, ističući da bošnjačku djecu neće više moći prisiljavati da pjevaju svetosavska i pravoslavna opela.
U nastavku je pročtao prijedlog Inicijativnog odbora BKZ u New Yorku na čijem čelu je izabran Ismet Pjetrović. Odbor od 30 članova je uzeo u obavezu da u periodu od par mjeseci pripremi sve formalnosti za registraciju za izbornu i svečanu promotivnu Skupštinu u New Yorku.

Predsjednik Narodnog vijeća Sandžaka Sead Šaćirović je u svom izlaganju rekao da je namjera Narodnog vijeća Sandžaka, ali i svih naših institucija, da se na legalan i demokratski način izborimo za Autonomiju Sandžak, odnosno kako ističe, jednu modernu prekograničnu regiju koja je zagarantirana po europskim standardima. Sandžak je historijska činjenica, rekao je Šaćirović pitajući, ako se mi ne budemo borili ko će se onda boriti za naš kulturni, nacionalni i vjerski identitet, odnosno naš opstanak u Sandžaku. On se pozvao na referendum koji je održan 1991. godine i visoku svijest koju su tada pokazali Bošnjaci u Sandžaku.

Predsjednik Narodnog vijeća Sandžaka se posebno fokusirao na kršenje ljudskih prava u Južnom i Sjevernom Sandžaku iznoseći taksativno podatke u općinama sa bošnjačkom (apsolutnom) većinom.
– U Novom Pazaru u kojem živi 87% Bošnjaka samo je jedna škola sa bošnjačkim imenom, Sjenici i Prijepolju je još gora situacija. U Pazaru u Vatrogasnoj službi od 50 zaposlenih samo je jedan Bošnjak, dok je i u policiji sličan slučaj… U Bijelom Polju je također katastrofa, mislim da su tamo samo dvije škole sa bošnjačkim imenom. Kad pogledate nazive ulica u Novom Pazaru, Bijelom Polju… mogli se s pravom zapitati da li tu uopće žive Bošnjaci?…

Nakon iznošenja taksativnih podataka o kršenju ljudskih prava, Šaćirović je posebno istako da je to jedan od ključnih razloga zašto Bošnjaci danas otvaraju Predstavništva Sandžaka u svijetu. Tako je prije mjesec dana otvoreno predstavništvo u Švedskoj sa sjedištem u Geteborgu na čijem čelu je prof. Ferko Šantić, dok je neki dan u BiH sa sjedištem u Sarajevu otvoreno predstavništvo na čijem čelu je Hako Duljević, evo danas ćemo i u New Yorku da ozvaničimo otvaranje predstavništva na čije čelo imenujem biznismena Smailja Srdanovića. Nakon toga je uslijedilo potpisivanje sporazuma o otvaranju predstavništva sa predsjednikom Incijativnog odbora BKZ Ismetom Pjetrovićem, dok je Srdanoviću uručio sandžački bajrak.

Rektor IUNP ujedno i vođa delegacije dr. Mevlud Dudić je na samom početku izrazio zahvalnost za doček i priređivanje svih skupova i sastanaka. Također je prenio selame od uvaženog reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i glavnog muftije Muamera Zukorlića.

On je na samom početku u znaku zahvalnosti uručio priznanja organizacijama i pojedincima čiji rad su pratili i za koje smatraju da su doprinijelu razvoju islama i bošnjaštva na ovom kontinentu.
U nastavku je govorio o važnosti osnivanja IUNP kao i obrazovanju u ovoj visoko-obrazovnoj instituciji. On je također naglasio sa kojim se problemima susreću u Srbiji, odnosno odnosu režima uopće prema Bošnjacima i Sandžaku.

 

 

U nastavku prisutnima su se obratili gradonačelnik Monticella Gordon Jenkins, sudija Višeg suda Frank LaBuda, šef trezora grada Monticello Carmen Rue, predstavnik organizacije Human rights watch Eric Monro. Svi su istakli pohvale na račun ove zajednice i izrazili zadovoljstvo za sveukupni rad koji su imali sa članovima Odbora Islamskog centra. Ističemo da je gradonačelnik Jenkis posebno istakao da su njegova vrata uvijek otvorena za članove ove zajednice, što je ostavilo pozitivne utiske na sve prisutne a posebno na delegaciju iz Sandžaka.

Na kraju ovog programa prisutnima su se obratili i čestitali formiranje BKZ Rašid Nuhanović, dr. Mersim Ziljkić, Avdo Metjahić i Esad Krcić koji je delegaciji iz Sandžaka uručio po primjerak knjiga koje su štampane u izdavaštvu Bošnjaci.Net.

Svakako treba čestiti formiranje BKZ na ovom kontinentu, s nadom da će i ovdje krenuti bošnjačka kulturna revolucija. Sada je na članovima koji su preuzeli ulogu osnivanja, da konačno probude bošnjačku zajednicu iz dijasporalnog sna, ali i da spriječe sve one koji im u ovom gradu, zbog urođenog podaništva i doušništva, pokušavaju ispod nogu kopati crnogorske horor jame.

 

Istog dana, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud Dudić se sastao sa Frank J. LaBudom, sudijom Višeg suda Sullivan regije, kojoj pripada i Monticello (NY), u kojem pored ostalih etničkih zajednica živi veliki broj Bošnjaka, Albanaca. Kako saznaju Bošnjaci.Net, rektor Dudić se interesirao za položaj bošnjačkih emigranata u Sullivan regiji i gradu Monticellu i poštivanju njihovih prava. Gospodin LaBuda je pohvalio bošnjačku dijasporalnu zajednicu koja je sa svojim aktivnostima ojačala cjelokupnu regiju.

LaBuda se interesirao viskoškolskom obrazovanju na Internacionalnom univerzitetu i posebno o položaju u Srbiji. Rektor Dudić je obrazložio najvažnije detalje o razvoju univerziteta ali i problemima sa kojima se susreće univezitet.

S obzirom da je gospodin LaBuda čest gost predavač na priznatim europskim univerzitetima dr. Dudić ga pozvao da posjeti Sandžak i da na Internacionalnom univerzitetu održi predavanje studentima i profesorima, što je naravno sa oduševljenjem prihvatio.

Da podsjetimo da je g. LaBuda već nekoliko puta boravio u Plav i Gusinje i da je najavio da će nakon zakazanog predavanja ponovo obići ova dva lijepa mjesta u Južnom Sandžaku.