BKZ osuđuje prijetnje i nagovještaje napada na novinare revije „Sandžak“

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osuđuje prijetnje i nagovještaje za napade na novinare i saradnike revije Sandžak, odnosno niz uvreda koje su urednik i članovi redakcije dobili putem SMS poruka upućenih od strane lica povezanih sa ministrom za rad i socijalnu politku Rasimom Ljajićem i čelnika Gradske uprave Novi Pazar na čelu sa gradonačelnikom Mahmutovićem a koje su uslijedile nakon objavljivanja broja 158. revije Sandžak u kom se nalazi tekst Čija je droga Hikmeta Hajrovića. Bošnjačka kulturuna zajednica zahtjeva od nadležnih organa da navode iz otvorenog pisma glavnog i odgovornog urednika revije Sandžak shvate najozbiljnije, sprovedu istragu i lica uključena u ovaj gnusni napad na slobodu javnog informiranja i istraživačkog novinarstva pronađu i predaju sudskim organima.

Vrijeme zastrašivanja, prebijanja i ubistava novinara iz doba režima Slobodana Miloševića mora biti iza nas, a vladavina zakona i prava treba omogućiti medijima da se bave svim temama od javnog značaja, kakva je i ova o švercu narkotika i organiziranom kriminalu. Republika Srbija, kao pravna država, mora stati u zaštitu novinara i spriječiti bilo koje pritiske na njih, makar se radilo o visokim republičkim i lokalnim funkcionerima. U 21. vijeku ne smiju postojati tabu teme i ne smije se sprovoditi politika skrivanja povezanosti funkcionera sa kriminalnim svijetom.

Bošnjačka kulturna zajednica svim svojim resursima stoji iza novinara i saradnika revije Sandžak i daje punu podršku njihovom istraživačkom timu da ustraje na putu objelodanjivanja dugo prešućivanih i zataškavanih kriminalnih djela i ujedno poziva nadležne organe da protiv svih krimogenih lica povezanih sa ovim i drugim protivzakonitim djelima za koje postoje osnovi sumnje da su ih počinili sprovede istragu koja će utvrditi njihovu umiješanost ili ne umiješanost u iste.

Informativna služba