Uspješan bojkot popisa

Predstavnici Odbora za bojkot popisa dr. Admir Muratović i Jahja Fehratović na današnjoj konferenciji za štampu istakli su da je bojkot popisa uspio i zahvalili su se Bošnjacima koji su se odazvali pozivu BNV-a da bojkotuju falsifikovanje popisa. Kako su istakli, prema podacima koje ima Odbor za bojkot popisa u Sandžaku je popisano 26,4% stanovništva. „Svjedoci smo da je popis koji je trebao da traje do 15. oktobra zbog nemogućnosti falsifikatora da fizički odrade neke stvari koje su planirali, a prije svega falsifikovanje velikog broja obrazaca, produžen do 20. oktobra.“ – rekao je Muratović.

On je proces popisa i petodnevno produženje usporedio sa falsifikovanim referendumom za donošenje novog Ustava Srbije koji je trajao dva dana i jednu noć.

Muratović se zahvalio i omladini BKZ-a koja je svojim angažmanom na terenu doprinijela da bojkot bude uspješan.

„Raduje me što omladina pokazuje svijest. Pokazali su da se ne daju prevariti i da ne žele da učestvuju u falsifikovanju svoje sudbine i svoje budućnosti.“ – rekao je Muratović.

On se osvrnuo i na nelogične i oprečne informacije koje su članovi popisne komisije iznosili u medijima, gdje su govorili da je 10% odbilo da se popiše, pa zatim 5%, a na kraju su rekli da je popis uspio 100%. Muratović se još jednom osvrnuo i na pritiske i prijetnje koji se konstantno upućuju građanima koji odbijaju da se popišu kao i na „gebelsovsko izvještavanje RTS-a“ o bojkotu popisa.

Muratović se zahvalio i Sulejmanu Niceviću koji je jedini imao hrabrosti da kaže šta se stvarno dešava i koji je u izjavi Tanjug-u rekao „Veliki broj građana je popisan u sjedištu Popisne komisije u gradskoj upravi“.

„Ova izjava nam potvrđuje ono što smo od samog početka govorili da je popis ovih navodnih 109 000 obavljen u prostorijama gradske uprave u kasnim večernjim satima.“ – rekao je Muratović.

Jahja Fehratović se također zahvalio Bošnjacima na svijesti i historijskoj odluci i istako da razumije i ne osuđuje sve one koji su pod pritiskom i prijetnjama pristali da se popišu. I Fehratović je također podsjetio na razne nelogičnosti i matematičke akrobacije u izjavama popisne komisije o broju popisanih.

„Toliko su traljavo sve to radili da su najčešće falsificirali podatke iz posebnog biračkog spiska Bošnjaka. Upisnice su popunjavali i iz biračkih spiskova, međutim tamo nisu dati svi podaci i mi ćemo kao Odbor za bojkot tražiti uvid u te upisnice i vidjet ćemo jesu li oni uspjeli popuniti sve ono što se zahtijevalo u upisnici. Ovo su samo neki detalji koji nam daju mogućnost da razmotrimo podizanje tužbi protiv falsifikatora.“ – rekao je Fehratović.

On se osvrnuo i na intervju koji je ministar Rasim Ljajić dao Regionalnoj televiziji i istako da se u tom intervjuu mogla osjetiti histerija koja se vidjela i kada je sa vlasti odlazio Ugljanin nakon falsifikovanja referenduma za Ustav.

„Razumljiva nam je histerija. Razumljivo nam je insistiranje na falsificiranju popisa svih onih koji su pristali da urade taj posao za one koji nemaju dobre namjere prema Bošnjacima.“ – rekao je Fehratović.

Izvor: Mesihat.org