Samostalni civilni sektor osuđuje djelovanje režimskih nevladinih organizacija

Samostalne organizacije civilnog društva iz Sandžaka, shodno vlastitim ubjeđenjima i moralnim načelima, a u cilju istine i pravde izlaze pred sandžačku, srbijansku i međunarodnu javnost sa sljedećim:

SAOPĆENJEM ZA JAVNOST

Smatramo nepravednim, nesmotrenim, neistinitim i izvrtanjem činjenica stav srbijanskih organizacija civilnog sektora da glavni muftija IZ Muamer-ef. Zukorlić vodi hajku protiv predstavnica civilnog sektora u Sandžaku. Također smatramo neistinitim i atakom na slobodno novinarstvo tvrdnje tipa da mediji pod kontrolom Muamera Zukorlića mjesecima vode bespoštednu kampanju protiv predstavnica civilnog sektora. Neistinito je da tekstovi vrve od govora mržnje prema ženama, uvreda, kleveta i nacionalističke i fundamentalističke histerije.

Kao aktivni sudionici javnog života Sandžaka, svjedoci smo polarizacije civilnog sektora na one koji su bliski lokalnim i državnim vlastima i, kao takvi, raznoraznim projektima nakačeni na općinske, regionalne, republičke i međunarodne budžete i fondove, i one koje su u nemilosti tih istih vlasti jer drže do vlastitog digniteta i morala ne pristajući ni pod kakvu cijenu da za račun bilo koga kreiraju lažnu sliku o Sandžaku i procesima koji se ovdje vrlo aktivno odvijaju.

Suprotno tvrdnjama predstavnika srbijanskog civilnog sektora, jedini slobodni mediji u Sandžaku su upravo oni u kojima IZ ima bilo kakav pristup. Najilustrativniji primjer toga jeste TV Sandžak, koja je upravo zbog svoje otvorenosti prema svim sudionicima javnog života i objektivnosti postala jedna od najgledanijih televizija. Slična je situacija i sa radijom Refref, web-portalom islamskazajednica.org, Glasom islama, te mjesečnikom BKZ-a Revija SANDŽAK. Nažalost, isto se ne može reći za režimske medije bilo da su pod Ljajićevom, Uglaninovom ili nečijim drugim patronatom, među kojima prednjače Regionalna televizija, TV Tutin, TV Forum Prijepolje, Sandžačke novine, Radio sto plus i web-portal sandzaknews.com. Ministar Ljajić čak četiri godine javno podržava rad Bošnjačke televizije koja se nalazi na RATEL-ovoj listi 56 televizijskih i radio stanica koje rade bez ikakve dozvole.

Posebno iritira tvrdnja da je Zukorlić pod svoju kontrolu stavio veliki broj institucija među kojima se spominju i vjerske. Gospodin Zukorlić je glavni muftija IZuS, što će reći predvodnik jedine legitimne tradicionalne IZ na području Srbije. Za Bošnjake Sandžaka postoji samo jedna vjerska zajednica, i oko ove činjenice su jako osjetljivi. Ova nesuvislost dokazuje da iza saopćenja srbijanskog nevladinog sektora stoje one strukture koje su unijele razdor među Bošnjake organizirajući agresiju na IZ.

Zato vjerujemo da su predstavnici svih nevladinih organizacija koje su potpisale spomenuto saopćenje izmanipulirani ili, što odbijamo povjerovati, u sprezi sa aktuelnim režimom koji vlastite nasrtaje na slobodne medije i hajku na Bošnjake Srbije i njihovog duhovnog lidera žele predstaviti suprotno. Također, pozivamo sve predstavnike srbijanskog civilnog sektora da budu obazrivi pri primanju informacija od jednostranih režimskih nevladinih organizacija bez da sami na terenu provjere realno stanje, snagu tih organizacija i raspoloženje naroda prema njima jer će time dovesti sebe u zamku kontradiktornosti.

Zbog svega kazanog, slobodne organizacije civilnog društva iz Sandžaka traže pomoć od međunarodne zajednice za stvaranje uvjeta normalnog postojanja i rada nevladinog sektora, što podrazumijeva distanciranje svih nevladinih organizacija od bilo kojih vlasti i slobodni pristup projektima nasuprot sadašnjeg monopola i selektivnog davanja sredstava samo onim organizacijama koje su bliske određenim političkim moćnicima.

 

Potpisnici:

 1. Matica Bošnjaka Sandžaka
 2. Sandžačka asocijacija novinara
 3. Sandžački ekološki forum
 4. Udruženje žena i majki „Anna“
 5. Sandžački bošnjački klub
 6. Bošnjačko udruženje književnika Sandžaka
 7. KUD „Sandžak“
 8. Sandžački omladinski forum
 9. Udruženje građana „Gest“, Tutin
 10. NVO „Ruka“, Tutin
 11. Tele-informatički centar, Prijepolje
 12. Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju
 13. „Evrostočarstvo“, Brodarevo
 14. NVO „Prijatelji Brodareva“
 15. NVO „Ekološki pokret Prijepolja“