Bajramski dani bošnjačke kulture 2011.

U Prijepolju je, 31. 8. 2011. godine, održan prvi dan manifestacije „Bajramski dani bošnjačke kulture“ koju organizuju Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica.

Izložba: Medijska agresija

Manifestacija je otpočela izložbom fotografija „Medijska agresija na Islamsku zajednicu“, u holu Doma kulture, koju je otvorio predsjednik BKZ-a Jahja Fehratović.

[nggallery id=49]

U ime Bošnjačke kulturne zajednice i svoje lično ime želim vam mubareklisati bajramske dane, uz želju da ih u zdravlju i rahatluku provedete.

Mediji su velika blagodat od Boga. Postoje dvije maršute njihovog korištenja. Prvenstveno za veliko dobro, istinu i pravdu – kako se i dogodila velika revolucija, zahvaljujući medijima, u arapskom svijetu, gdje su oslobođene neke države koje su dugo bile pod diktaturom raznoraznih vođa koji nisu mislili dobro svom narodu.

Međutim danas se u svijetu često zloupotrebljavaju u raznorazne svrhe. U četvorogodišnjoj borbi za jedinstvo Islamske islamske zajednice bili smo u prilici gledati kako se mediji koriste kao propagandni mehanizam za stvaranje stereotipa.  Želim istaći hrabrost Islamske zajednice da javno predstave ono što drugi ne smiju i skrivaju. – kazao je predsjednik BKZ-a i pozvao prisutne da pogledaju izloženi materijal.

U svojstvu domaćina obratio se i predjednik Izvršnog odbora BNV-a Samir Tandir.

Želim se zahvaliti Islamskoj zajednici koja nam je ustupila ovu izložbu. Dok sam sluša gospodina Fehratovića zapitao sam se otkuda ovakvi naslovi u Kuriru, Ninu, Vremenu, Blicu i dr. kada imamo nepisanu podjelu na nezavisne i zavisne medije. Očigledno kada se radi o nama Bošnjacima svi imaju istu politiku. Zašto je Muftija meta svih ovih naslov? Zato što on ne pravi kompromise oko suštinskih pitanja, govori onako kako Bošnjaci misle, retorika koju koristi jeste realna prezentacija stanja na terenu. Smatrao sam potrebnim da građani i građanke vide šta se sve dešavalo tokom napada na Islamsku zajednicu i kako su mediji izvještavali. Svi se oni moraju suočiti sa pravdom i lustracijom. Ovo nije profesionalizam već brutalna satanizacija jednog čovjeka, naroda i zajednice. – naglasio je Tandir.

Nakon otvaranja, prisutni su imali priliku pregledati izložbu koja će i narednih dana biti otvorena za sve posjetioce.

 

Centralna akademija

U 20h u Velikoj sali Doma kulture održana je Centralna bajramska akademija, na kojoj su pored velikog broja Prijepoljaca prisustvovale i delegacija ustanova Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom IO Samirom Tandirom, delegacija BKZ-a na čelu sa predsjednikom Jahjom Fehratovićem, delegacija Bošnjačke demokratske zajednice koju je predvodio Sabahudin Hajdarević, delegacija Medžlisa IZ Prijepolje na čelu sa glavnim imamom Aref ef. Durakovićem, brojna delegacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru te predstavnici javnog života Prijepolja.

[nggallery id=50]

U bogatom vjersko-kulturnom programu učestvovali su horovi Firdevs i Din iz Sjenice i Prijepolja kao i KUD Sandžak iz Novog Pazara. Posebno mjesto u programu imali su sevdalije Almina Gašanin, Ćazim Tandir, Admir Rondić i Fahrudin Šantić.

Na početku programa predsjednik IO BNV Samir Tandir u društvu predsjednika Omladine BKZ-a Usameta Zukorlića uručili su zahvalnice značajnim aktivistima pri realizaciji projekata Bošnjačke kulturne zajednice, nakon čega se gospodin Tandir obratio prisutnima.

Kada smo prije nekoliko godina stali u odbranu Islamske zajednice rekli su nam da nemamo šanse, da su nam ambicije previsoke i da ovaj dan nikada neće doći. Rekli su nam da je naša čast ubijena, ponos zgažen, vjera zaboravljena, protivnik jači a mi podijeljeni. Nismo ih poslušali i nismo se predali. Bili smo odlučniji nego ikad i vjerovali smo u svoje kapacitete i sposobnosti našeg čovjeka, njegovu mudrost, hrabrost, koji iako je stotinu godina trpio zulum i diskriminaciju, nije prodao vjeru. Jesu nas zmije ujedale ali guštera se ne bojimo.

Sa ove bajramske akademije šaljemo poruku mira i potvrđujemo da u našim srcima mjesta ima isključivo za ljubav i hrabrost, ali podsjećamo da neće biti stabilnosti regije koju Sandžak zovemo sve dok ne budemo imali jedinstvenu Islamsku zajednicu na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem i sa duhovnim centrom u Sarajevu, deblokadu rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje ste vi izabrali, potpunu akreditaciju Internacionalnog univerziteta, najboljeg univerziteta u regionu, sve dok se svi naši vjeroučitelji ne vrate u škole i dok nam ne vrate svaki pedalj vakufske imovine koju su nam oteli. – zaključio je predsjednik IO BNV Samir Tandir, nakon čijeg obraćanja je nastavljen vjersko-kulturni program.

Na kraju prisutnima se obratio Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić. On je, nakon bajramske čestitke upućene prisutnima, istakao da je Prijepolje grad kojeg zijareti baš svakog bajrama, pa tako i ovog ramazanskog bajarama 1432. godine po hidžri.

Prijepolje je jedini grad u koga posljednjih godina dolazim svakoga bajama. Kada ovdje dođem i sa vama zajedno provedem bajramske trenutke, onda se vratim mnogo jači.

Muftija je govoreći o izborima koji će se održati na proljeće pozvao Bošnjake da se izjasne za koji put  se opredjeljuju – probeogradski i sandžačko-bošnjački.

Naredni izbori nisu obični izbori između političkih partija, već su oni referenduski između dva puta: put poniženog stajanja pred beogradskim šalterom i put dostojanstvenog razvoja, tj. jedan probeogradski i drugi sandžačko-bošnjački.

Pitaju me zašto sam toliki optimista. Ja im kažem zato što vjerujem da Bošnjaci nisu nikada krivo postupili u historijskim trenutcima. To je historija posljednjih stotinu godina pokazala. Drugi argument je da Bošnjaci imaju pravo na izbor. Ja sam spreman da prihvatim ono što oni izaberu, pa makar bilo i protiv ovoga što ja govorim. Bošnjaci, izaberite i preuzmite odgovornost. Ako to bude ono što ja tražim, nastavit ću da se borim zajedno sa Vama, a ako bude drugačije zahvalit ću Vam se što ste mi makli jedno veliko breme. Jer na kraju krajeva Bošnjaci imaju pravo na ropstvo ako to žele. Ono što insistiram da to bude čisto i pošteno pa neka narod odluči šta hoće. – kazao je Glavni muftija.

Nakon programa za prisutne je ispred Doma kulture pripremljeno posluženje.

 

Bajramluk u Srebrenici

U sklopu manifestacije u Srebrenici je 1. septembra 2011. godine, trećeg dana bajrama, organizovan tradicionalni, treći po redu Bajramluk. Bajramluk organizuju BNV I Majke Srebrenice u saradnji sa BKZ-om i podršku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

U sali Kulturnog centra Srebrenica okupio se znatan broj majki Srebrenice i povratnika koji žive u Srebrenici da na svojevrstan način obilježe treći dan Bajrama. Na manifestaciji su svoje učešće uzeli predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica, glavni imam Damir ef. Peštalić i predsjednik Medžlisa Alija ef. Tabaković, kao i brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Srebrenice. Ispred organizatora, BNV-a, Bajramluku je prisustvovao predsjednik IO BNV-a Samir Tandir, kao i direktor CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirović.

[nggallery id=51]

Program je otpočeo učenjem ajeta iz Kur’ana Časnog i izvođenjem sevdalinki i ilahija koje su izveli sandžački sevdalije, a potom se skupu obratio Glavni imam Medžlisa Srebrenica Damir ef Peštalić koji je na početku poželio dobrodošlicu i mubareklisao bajram:

Hvala dragom Bogu koji je omogućio da po treći puta možemo prisustvovati večeri Sandžaka u Srebrenici, kao što se zahvaljujemo Svevišnjeme koji je omogućio da možemo organizirati Dane Srebrenice u Sandžaku. Zašto se ovi dani organiziraju? To je  zato što nam je Allah dž.š. podario jedan od najvećih darova, sigurno prošloga I ovoga vijeka, a to je dar da nam je dao našeg muftiju Muamer ef. Zukorlića I njegove saradnike. Zato koristim ovu priliku da Muftiju I našu braću poselamim I da im kažem da smo I mi tu, da I mi znamo za njih, da mislimo na njih I da smo ponosni na njih. – rekao je efendija Peštalić.

Program je dalje nastavljen izvođenjem sevdalinki I nastupom KUD-a Sandžak iz Novog Pazara koji je u koreografiji koreografa Mahmuta Gicića Ćaćeta izveo igre iz Sandžaka i igre sa Kosova koje su propraćene burnim aplauzima prisutnih, a potom se skupu obratio i predsjednik IO BNV-a Samir Tandir. Koji je poselamio skup i mubareklisao bajram i zahvalio se što su majke Srebrenice došle na ovaj skup i učinile ga još svečanijim.

Mi smo po treći put za ramazanski bajram u Srebrenici. Došli smo da pokažemo da Drina, makoliko mbila široka, duboka, I krvava, nije prepreka između Bošnjaka Bosne I Bošnjaka Sandžaka. Mnogo više je mostova I mnogo više je veza nego što I jedna zločinačka ruka može da ih presječe. Ljudi kao što su naši dragi umjetnici, vaš efendija, majke Srebrenice, svaki dan to dokazuju. Svaki dan dokazuju koliko su naše veze jake na polju kulture, na polju ekonomije, na polju naše duhovnosti. Želim svima vama da odam priznanje. Mi smo večeras ovdje da pokažemo da Srebrenica ne živi samo  11. Jula, kada cijeli svijet dođe. Došli smo da pokažemo našoj braći I sestrama od Sidneja do San Franciska, ali cijelom svijetu da je Srebrenica živa. Da ona živi 365 dana. Da zločinci nisu uspjeli. Da su Bošnjaci u Srebrenici, I da će Bošnjaci u Srebrenici opstati. Ono što je Srebrenica I Bosna preživjela krajem prošloga vijeka Sandžak trpi stotinu godina. Zato su naše veze jake. Želim da vam prenesem mahsus selam od našeg vođe, glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića, I da potvrdim da smo mi Bošnjaci jedno, shodno fetvi Reisuleme Mustafe ef. Cerića, koja kaže da je svaki Bošnjak za drugog Bošnjaka odgovoran. Mi Bošnjaci cijeloga svijeta odgovorni smo za sudbinu Bošnjaka u Srebrenici, ali isto tako, svi Bošnjaci svijeta odgovorni su za sudbinu Bošnjaka u Sandžaku. Dvadeseti vijek bio je vijek zločina, zuluma, koji smo mi Bošnjaci izdržali. Dvadeset prvi vijek je vijek budućnosti, kao što su ova djeca koja ovdje igraju, kao što su naši izvođači iz kulturnoumjetničkog društva “Sandžak”. Bošnjaci gledaju u budućnost I dvadeset prvi vijek će biti vijek Bošnjačkih pobjeda, bošnjačke slobode, I bošnjačkog trijumfa. Ja u to vjerujem. Naš Muftija u to vjeruje. Svi mi u ovoj Sali u to vjerujemo. Naš bošnjački narod je gladan pobjeda, a za naše pobjede nam trebaju samo fer uslovi. Naši ljudi su najuspješniji u svjetu gdje važe ista pravila za sve. Ovdje na Balkanu nikada nisu važila ista pravila. To se mora promijeniti, I onda će Bošnjaci trijumfovati. Više nikada ne smijemo dozvoliti da naša djeca ovise o odlukaka bilo kojeg krvnika. Sa ove naše Bajramske akademije mi šaljemo poruku mira I potvrđujemo da u našim srcima stanuju isključivo ljubav I hrabrost. – rekao je Samir Tandir.

Istoga dana Centar za humanitarni rad Hajrat podijelio je humanitarne pakete za dvadeset najugroženijih porodica povratnika u Srebrenicu. Podjela pomoći je urađena u saradnji sa Medžlisom Srebrenica, a glavni imam Damir ef. Peštalić je tom prilikom izjavio:

Mi smo bili u kontaktu sa direktorom “Hajrata”. Mnoge organizacije rade na svoju ruku. Dođu u Srebrenicu podijele pomoć I odu ne znajući da su pomoć dali I onima kojima treba I kojima ne treba. Mi smo danas pomoć podijelili najugroženijim kategorijama ljudi u Srebrenici I na taj način smo im htjeli pomoći I kazati da za bajram nisu sami. Posjetili smo ih u njihovim domovima na sam bajram I nadamo se da će ova tradicija nastaviti da traje.

Prilikom dodjele hunanitarnih paketa direktor CHR “Hajrat” Mirsad ef. Bećirović, vidno uzbuđen I potresen onim što je video na terenu je rekao:

U Srebrenici smo danas da podijelimo humanitarne pakete najugroženijim porodicama. Srebrenica je na žalost grad tuge, bola I neizvjesnosti. Ja sam danas došao da se lično uvjerim kako ljudi žive, u stvari kako preživljavaju povratnici koji su dugo bili odsutni od svojih domova, a opet su se vratili I imaju nadu u budućnost. Znam da nije lako njima I njihovim porodicama jer gotovo da nema porodice da neko nekoga nije izgubio u ratu. Uz Božiju pomoć I uz pomoć dobrih ljudi nadamo se da se Srebrenica više nikada ponoviti neće, a mi kao ljudi dobre volje, humanitarci sve ćemo učiniti kako bi smo pomogli ovim porodicama kako bi oni imali svetliju budućnost. Molim allaha Dragog da nagradi sve one koji su podržali ovu našu akciju.

 

Promocija DOST

Posljednji dan manifestacije bio je petak, 2. septembra, kada je u Maloj sali Doma kulture u Prijepolju sa početkom u 20 sati promovisana edicija Dost, na kojoj su govoritili književnik i predsjednik BKZ Jahja Fehratović, književnik i potpredsjednik BNV-a Zehnija Bulić te direktor Izvdavačke ustanove „El-Kelimeh“ Malik Nurović.