Pokušaj opstrukcije i napadi na organizatore promocije edicije “Dost”

U okviru manifestacije Bajramski dani bošnjačke kulture, koja se prethodna tri dana održavala u Prijepolju i Srebrenici u organizaciji BKZ-a i BNV-a, 2. 9. 2011. u 20:00 h u Maloj sali Doma kulture u Prijepolju održana je promocija Edicije DOST. Tom prilikom, organizatori i promotori su doživjeli niz neprijatnosti od Dragoslava Miloševića Plazme, koji je konstantnim upadicama i neprimjerenim nasrtajima pokušavao unijeti nemir među promotore i publiku, te je na trenutak i došlo do prekida programa. Nakon završetka promocije, na platou ispred Doma kulture, Dragoslav Milošević je pokušao fizički nasrnuti na predsjednika IO BNV-a upućujući mu niz uvreda i prijetnji tipa:

Ovo će ti biti posljednja kafa. Nije ovo Sandžak ovo je Srbija, Upast ću sutra u džamiju i uzeti vam Kur’an i tespih. Raspet će te Ćoso (Ćosović Mersudin), on će ti presuditi… Otići ću u Pazar da se obračunam sa Muftijom Zukorlićem.

Događaj je uredno prijavljen policiji, nakon čega je ista došla na lice mjesta i udaljila Miloševića sa mjesta događaja.

Premda se radi o psihički neuravnoteženoj osobi, BKZ od nadležnih organa traži da ispitaju da li je Dragoslav Milošević na promociju došao samoinicijativno ili ga je neko zloupotrijebio, jer je u Prijepolju kao i u ostalim sandžačkim gradovima sve očitija panika među vlastima i udbaškim službama, koje na svaki način pokušavaju zaustaviti zamah bošnjačkoga osvajanja slobode. Pogotovu što je nasrtljivo prisustvo istog bilo uočljivo i 31. 8. 2011. godine tokom Centralne bajramske akademije u Prijepolju.

Neprihvatljivo je da psihički neuravnotežene osobe slobodno šetaju gradskim ulicama, remete javne događaje koji su prethodno uredno prijavljeni policiji. Zahtijevamo od nadležnih organa da komisijski provjere da li je Dragoslav Milošević zaista lud, te ako jeste istom obezbijede liječenje u nekoj od klinika za psihičke bolesnike. Ukoliko komisija utvrdi da se radi o mentalno zdravoj osobi, zahtijevamo da isti bude sankcioniran i da se njegove prijetnje shvate ozbiljno.

Predsjedništvo BKZ