Godišnjica konstituiranja BNV-a

U prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice danas je održana konferencija za medije u povodu obilježavanja godišnjice konstituiranja Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Na konferenciji su govorili predsjednik IO BNV Samir Tandir i potpredsjednik BNV-a Zehnija Bulić.

Tandir je podjsetio da je u konstituiranju Vijeća učestvovalo 17 vijetćnika sa liste Bošnjačka kulturna zajednica BKZ – Muftija Muamer ef. Zukorlić i 2 vijećnika sa liste Bošnjački preporod, te da je Vijeće konstituirano u skladu sa Ustavom Zakonom Republike Srbije kao i pravilnikom o konstituisanju Nacionalnih savjeta koji je važio za sve savjete koji su prethodno formirani.

Ovo je idealna prilika da prezentiramo šta je Bošnjačko nacionalno vijeće uradilo u proteklih godinu dana, uprkos blokadi resornog ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali i da podsjetimo na sve diskriminatorke odluke i zloupotrebe koje je uradilo kako Minstartsvo za ljudska i manjinska prva, ministar Čiplić tako i neki drugi državni činovnici prema bošnjačkom narodu i Bošnjačkom nacionalnom vijeću – kazao je Tandir.

On se potom osvrnuo na diskriminatorsku promjenu poslovnika na konstituirajućem zasijedanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća gdje je odredba koja je važila za konstituiranje ostalih nacionalnih savjeta a odnosi se na procenat većine koji je dovoljan za održavanje konstiturajuće sjednice, tj. preko 50%,  promijenjena u dvotrećinsku većinu. Iako su poslije svega regulatorne agencije utvrdile da je Poslovnik nezakonito promijenjen, te da je ministar Čiplić počinio diskriminaciju prema Bošnjacima nezakonitim izbacivanjem na destine hiljada Bošnjaka iz biračkih spiskova, te izbacivanjem predstavnika BKZ-a iz stalnih biračkih odbora, Tandir je naglasio da njegova smjena sa mjesta Ministra za ljudska i manjinska prava nije dovoljna, te da je potrebno procesuirati i okončati sudski proces protiv njega i svih onih koji su sa njim učestvovali.

Nikakvih razgovora o  novim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka neće biti dok se ne vidi epilog suđenja za sve kriminalne radnje koje je sprovodio Svetozar Čiplić, njegovi saradnici u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i u lokalnim samoupravama koji su protivustavno, protivzakonito kršili sve moguće zakone izbacivajući iz Bošnjake biračkih spiskova.

Smjenom Čiplića ne završava se njegova odgovornot. On mora biti procesuiran.

Tandir se je na kraju osvrnuo na posljednju posjetu ministra Markovića predstavnicima BKZ-a za koju je kazao da je pozitivan signal iz Beograda, ali da pored signala potrebni su i konkretni potezi, i dodao da je Bošnjačko nacionalno vijeće konstituirano, da su odbori konstituirani i pozvao da se vijećnici sa ostale dvije liste priključe radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Potom se obratio potpredsjednik BNV-a Zehnija Bulić koji se osvrnuo na falsificiranje ostavki dvojice Vijećnika.

Na današnji dan prije godinu dana urušen je pravni sistem države Srbije. Pored štete Bošnjacima Srbija je veliku štetu napravila sebi.

Na primjeru dvojice vijećnika liste Bošnjački preporod službenici Ministarstva su se namjerno poslužili falsifikovanim dokumentom. Ta izmišljena ostavka nikada nije stigla u resorno ministartsvo i izbornu komisiju a na papirima nije bilo zavodnih pečata.

Bulić je dodao da očekuje sudski epilog za falsifikatore i sve one koji su se namjerno poslužili falsifikatom, a ne priče, kako je kazao, o nekakvim nagodbama, jer U pravnom sisitemu nema nagodbi, Sud mora dati konačnu riječ.

Salahudin Fetić

Mesihat.org