Ekonomija i infrastruktura su stvarni problemi u Sandžaku

Ambasador Republike Turske u Srbiji Ali Riza ČolakČim je ekipa „Politike” započela intervju u kabinetu ambasadora Turske u Beogradu, Ali Riza Čolak je izvadio isečak iz novina sa naslovom „Zukorlić i Zilkić spremni na pomirenje” i rekao da su se posle boravka delegacije turske u Novom Pazaru u javnosti pojavile netačne i konfuzne informacije.

Ambasador je objasnio da misija nije bila usmerena samo na to da pomiri islamsku zajednicu već da obavi sveobuhvatne razgovore sa svima u Sandžaku i Beogradu. „Ova misija je organizovana u veoma otvorenoj i tesnoj koordinaciji sa vlastima u Srbiji. Ideja je bila da saznamo konkretne zahteve i potrebe u Sandžaku. Najvažnije je reći da mi nismo ni za ni protiv bilo koje od političkih stranaka ili drugih opcija u Sandžaku niti u Srbiji. Okvir ove misije bio je da sve mora da se odvija u skladu sa zakonima u Srbiji”, kazaoje ambasador Čolak.Da li to znači da nećete miriti bošnjačke verske lidere u Sandžaku? 

Islamska zajednica je samo jedan problem, ali tamo postoje mnogi drugi problemi: ekonomski i infrastrukturni. Prvi sastanak je bio kod gradonačelnika Novog Pazara, na kome je prisustvovalo šest gradonačelnika, izuzev čelnika iz Raške koji je bio sprečen. Dva sata su trajali razgovori o potrebama regiona, šta za njih treba uraditi, šta su im prioriteti i koje projekte treba podržati. Ove nedelje takođe šaljemo i predstavnika TIKE (Turska agencija za međunarodnu saradnju).

Reis Adem Zilkić je rekao da je delegacija iz Turske samo slušala, pitala i zapisivala i da ništa nije rekla?

Ne, nije tačno da im nismo preneli nikakve poruke. Baš naprotiv. Naša poruka je glasila da je smirivanje strasti i napetosti izuzetno važno za ovaj region, da oni moraju da poštuju zakone i propise Srbije, da je Sandžak deo Srbije i da je most prijateljstva između Srbije i Turske. A da su sveopšti odnosi između Srbije i Turske za nas izuzetno važni. Ponovili smo da nismo ni za ni protiv bilo koje od strana, da se moraju ujediniti i rešiti svoje probleme i to što pre. Jer problemi između muftija, koji su privukli najviše pažnje javnosti, nisu jedini problem regiona. Za Sandžak su važni putevi, infrastruktura i mi smo na to skrenuli pažnju i predstavnicima vlade i lokalnih vlasti.

Pri tome vlasti u Srbiji kasne sa projektima.

Što se tiče obaveza Srbije vrlo je bitno da se što pre izradi studija izvodljivosti lokalnih puteva koji su narodu u tom regionu najpotrebniji: Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar–Tutin. Turska je spremna da počne sa radovima, ali se čeka studija izvodljivosti. Takođe, Turska je pripremila donaciju od 10 miliona evra za preuređenje aerodroma Lađevci kod Kraljeva u civilni aerodrom.

Postoji mnogo izjava turskih političara koje unose veliki šum u odnose Srbije i Turske. Poznate su izjave ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua, pa čak i njegova knjiga „Strateška dubina”, koja u Srbiji nije prevedena, nosi osmanske ideje od kojih Srbija zazire.

Šta je osmanizam? Kako vi shvatate osmanizam?

Zar nije logično da su to reminiscencije na Otomansku imperiju od koje su Srbi imali mnogo nevolja.

Osmansko carstvo je trajalo 600 godina, na početku je bilo ratovanja da bi se proširilo i na kraju ga je bilo kada se imperija osipala. Ali 350 godina su sve nacije unutar imperije zajedno živele. I nije bilo u pitanju ropstvo pod Turcima, nisu to bile ni kolonije već provincije Osmanskog carstva. Oni su bili samo narodi unutar carstva koji su davali i svoj doprinos. Na primer, Srbija je iznedrila najuspešnijeg velikog vezira, da spomenemo da je šest sultanija – majki šestorice sultana bilo iz Srbije.

Ali Srbi su imali svoj nacionalni identitet i pre Otomanskog carstva.

Naravno. U doba sumraka carevine već su širom Evrope ojačali nacionalni pokreti za oslobođenje. A kada gradite nacionalnu državu i nacionalni identitet, onda vam je potreban neprijatelj. I izbor logično pada na onog koji vlada. Tako je Turskoj dodeljena uloga neprijatelja oko koga se gradilo nacionalno jedinstvo. Taj zajednički život razvio je i zajednički mentalitet, tako da se naši narodi dobro razumeju.

A ono što je sporno u izjavama vaših političara pripisaćete „emotivnosti”.

Što se tiče emotivnosti turskih političara, pomenuli ste turskog ministra Davutoglua, on nijednom nije posetio Kosovo. Srbiju je posetio sedam puta. Zato što smo svesni da je Srbija ključ za mir i stabilnost na Balkanu.

Zašto ste toliko zainteresovani za Sandžak?

Verujte, zato što Vlada Srbije to traži od nas, odnosno želi da se postaramo za region koji je pun problema. Turska se ne bori da dominira u ovom regionu. Sve što radi, sve njene poruke su vrlo dobronamerne i otvorene, one dolaze kao prijateljski savet. Mi ne podstičemo Vladu Srbije da uradi svoj deo posla zato što je to u našem interesu nego zato što je važno da se ti projekti što pre završe radi ekonomskog razvoja regije Sandžak i radi stabilnosti Srbije. Ako se mi ne zauzmemo, verujte, neće niko drugi.

Biljana Mitrinović

———————————————————–

Morali smo da priznamo Kosovo

Pretpostavljam da ste svesni da osetljivost Srbije proizlazi i zbog odnosa Turske prema Kosovu i zbog straha Srbije od dalje dezintegracije.

Moram da podvučem ogromnu razliku između ove dve stvari. Problem Kosova se razvio sam od sebe, mi nismo ništa sa tim imali niti smo na to uticali. Jedino smo priznali Kosovo kada je ono već proglasilo svoju nezavisnost. A to smo morali da uradimo, jer imajte u vidu da u Turskoj živi više Albanaca nego na teritoriji Kosova. Trebalo bi da vas zabrine da nismo priznali, jer to ne bi bio iskren gest. Kada je Sandžak u pitanju, naša poruka u svim ovim susretima je bila da je Sandžak deo Srbije i da će jedino prosperirati ako bude imao dobre odnose sa Beogradom. Predstavnici obe islamske zajednice počeli su da daju smirujuće izjave, nešto je počelo da se kreće. Jednostavno, svako mora da uradi svoj deo posla.

Da li je smirujuća i poruka turskog premijera Taipa Erdogana da je njegovom pobedom pobedilo i Sarajevo?

Ja zaista ne bih da komentarišem takvu spontanu izjavu premijera. Nisam u poziciji da znam njegova osećanja u datom trenutku, pa ne bih da to komentarišem. Ali, pustite to. To je stvar izborne kampanje i trenutnog nadahnuća. Spoljna politika Turske je usmerena ka tome da uspostavi prsten mira, saradnje i dobrostanja oko naše zemlje prema devizi Ataturka: Mir u kući, mir u svetu.

Objavljeno: 22.06.2011
Izvor: Politika.rs