Dani Srebrenice u Sandžaku

Obaveza Bošnjaka, naroda koji je preživjeo genocid jeste, da kao i pripadnici jevrejskog naroda koji su preživjeli holokaust, budu prvaci u borbi protiv zločina i u borbi protiv ideologija koje su dovele do holokausta i zločina genocida, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su govorili Samir Tandir, predsjednik IO BNV-a i Jahja Fehratović, predsjednik BKZ-a.

Povod za održavanje ove konferencije bila je najava tradicionalne manifestacije „Dani Srebrenice“ koju je do ove godine organizovala BKZ, a organizaciju ove manifestacije od ove godine preuzelo je BNV.

„Mi smatramo da do istinskog pomirenja među narodima Balkana nikada ne može doći ukoliko ne pogledamo historiji u oči i suočimo se sa činjenicama i napokon ne shvatimo veličinu i razmjere zločina koji su se događali devedesetih godina, posebno nad pripadnicima bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini. Ova manifestacija, kao i manifestacije „Dan sjećanja u Sjeverinu“ i „Komemorativna akademija-Štrpce“, imaju za cilj da sve nas upoznaju sa historijskim činjenicama i nisu uperene ni protiv koga, već baštine kulturu dijaloga.“ – rekao je Samir Tandir.

Jahja Fehratović je istakao da je Srebrenica najstravičniji događaj koji se dogodio u povjesti svih naroda Evrope, i da Bošnjaci imaju obavezu da se sjećaju Srebrenice i svih drugih mjesta u kojima su vršeni zločini nad Bošnjacima, od Šahovića preko Hadžeta do Bukovice i Sjeverina.

Manifestacija „Dani Srebrenice“ počinje 24. juna u Novom Pazaru tribinom „Uloga međunarodne zajednice u genocidu u Srebrenici“ na kojoj će gost biti Hasan Nuhanović, koji je bio svjedok i prevodilac u međunarodnom bataljonu Ujedinjenih nacija koji je imao zadatak da štiti zaštićenu zonu Srebrenice.

Majke Srebrenice na čeli sa predsjednicom Udruženja Munirom Subašić biće 6. i 7. juna gošće BNV-a i BKZ-a i tim povodom u Tutinu i u Priboju biće organizirana premijera dokumentarnog filma „Uživo iz Tuzle“ reditelja Avda Huseinovića:

„Na ovim premijerama će biti govora o svemu onome što majke Srebrenice svih ovih godina pokušavaju prenijeti i ukazati cijelome svijetu, pa i svima nama kako bi smo zajedno zadržali općenarodno pamćenje na ono što se dogodilo u Srebrenici da se više nikada i nikome ne dogodi.“ – rekao je Fehratović.

BNV i BKZ će organizovata 11. jula grupni odlazak na dženazu u Srebrenicu i ovom prilikom su pozvali sve građane Sandžaka da se u prostorijama BKZ-a prijave kako bi se na vrijeme obezbijedio dovoljan broj autobusa.

Nermin Gicić