BKZ ugostio delegacije Republike Turske

Visoki predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice Samir Tandir, predsjednik Izvršnog odbora, Sead ef. Šaćirović, potpredsjednik Skupštine, predovođeni predsjednikom Jahjom Fehratovićem primili su danas, 16. 6. 2011., mngobrojnu delegaciju Republike Turske koju su čini predstavnici kabineta Premijera, Ministarstva vanjskih poslova, Dijaneta, TIKA-e i „Yunus Emre“ fondacije, koju je predvodio ambasador republike Turske u Srbiji Ali Riza Čolak.Gosti su se interesirali za stanje u Sandžaku, unapređenje u kulturološkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, te rješavanje problema koji guše njegov razvoj.

Predstavnici BKZ-a su goste upoznali sa radom Bošnjačke kulturne zajednice i njenim aktivnostima na polju afirmacije i zaštite kulturne baštine, istakavši da i pored ogromnih napora mnoga zajednička osmansko-bošnjačka kulturno-historijska dobra propadaju zbog nebrige sadašnje i prethodnih vlasti i namjernog uništavanja istih.

Sagovornici su se složili da će ekonomski i kulturološki razvoj Sandžaka uslijediti uklanjanjem nepravdi prema Bošnjacima i obezbjeđivanjem minimuma prava koja su zagarantirana Bošnjacima u Srbiji, a to su: Jedinstvena Islamska zajednica, normalizacija vjeronauke u školama, povraćaj vakufske imovine, odblokiravanje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća i akreditacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Informativna služba