Pokušaj sprječavanja centralne svečanosti manifestacije “Bajrak slobode”

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osuđuje pokušaj poznatih udbaško-političkih krugova da spriječe održavanje centralne svečanosti manifestacije “Bajrak slobode” 11. maja 2011. godine na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru.Prema pouzdanim informacijama iz PU Novi Pazar, oko 20:30 časova, neposredno pred početak manifestacije, policija je dobila anonimnu telefonsku dojavu da je na Trgu Gazi Isa-bega podmetnuta bomba. Tom prilikom policija je reagirala korektno i profesionalnog, uz saglasnost organizatora, izvršivši kontrolu prostora na kome je bilo okupljeno više hiljada ljudi.

Uspostavilo se da je dojava bila lažan, i nije teško zaključiti da je namjera organizatora ovog nečasnog čina bila spriječiti održavanje manifestacije „Bajrak oslobode“.

Jasno je da iza ovog podmuklog čina stoje oni koji na svoje skupove, osim školske djelce, ne mogu natjerati da dođu ni uposlenike ustanova i organizacija koje predvode.

Impozantnost i broj prisutnih na manifestaciji “Bajrak slobode” pokazali su da je sloboda definitivno zavladala srcima i sviješću građana te da nikakve udbaško-kriminalne torture, prijetnje i insinuacije ne mogu usporiti ovaj narod na putu prave kulturne, vjerske i političke slobode.

Od policije i tužilaštva zahtijevamo hitnu i profesionalnu istragu kako bi se organizatori i akteri ovog kukavičkog čina zastrašivanja naroda priveli pravdi.