Predstavnici BNV-a i BKZ-a na Javnoj debati o etničkim zajednicama u Novom Sadu

U organizaciji Balkan Investigative Reporting Network i Nezavisnog društva novinara Vojvodine održana je Javna debata pod nazivom „Etničke zajednice između zakonske potvrde i životne nevidljivosti“ na kojoj su uzeli učešće predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke kulturne zajednice.

Ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća učešće je uzeo Samir Tandir, predsjednik Izvršnog odbora BNV-a, a ispred Bošnjačke kulturne zajednice Usame Zukorlić, predsjednik Kluba mladih BKZ-a.

Debata je održana u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Na skupu su uzeli učešće i predstavnici vojvođanske vlasi, potpredsjednica Izvršnog vijeća AP Vojvodine Ana Tomanova-Makanova i potpredsjednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević.

Panelisti skupa bili su  Nenad Đurević ispred Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava, zatim Andor Deli, sekretar za upravu, propise i nacionalne zajednice AP Vojvodine, Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinska ombudsmanka, Goran Bašić, Zamjenik zaštitnika građana Republike Srbije, Milovan Batak, Povjerenik za ravnopravnost Republike Srbije i Pavel Dominji ispred Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Gospodin Tanidr je ukazao na diskriminaciju bošnjačkog naroda u Srbiji i Sandžaku, pozvao državne institucije na rješavanje problema u Sandžaku i skrenuo pažnju na moguće negativne posljedice zbog namjernog nagomilavanja problema među bošnjačkim narodom.