Predstavnici vašingtonske organizacije IFES posjetili BKZ

Koordinatora vašingtonske organizacije za sprovođenje i tehničku podršku izbornim sistemima IFES (International Foundation for Electoral Systems) za Srbiju Radivoja Grujića i Aleksandra Bratkovića iz organizacije Pro-contept primili su danas predsjednik BKZ Jahja Fehratović i šef izbornog štaba BKZ u periodu izbora Nusret Nicević.Sastanak je održan iza zatvorenih vrata u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice.

Gosti su se interesirali za izborni proces na prošlogodišnjim Izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće i svim propustima koje su tadašnje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Centralna izborna komisija i općinske izborne komisije u sandžačkim gradovima namjerno ili nenamjerno pravili u predizbornim, izbornim i postizbornim radnjama nad Bošnjacima, a posebno prema listi Bošnjačke kulturne zajednice koju je predvodio muftija Muamer-ef. Zukorlić. Gospodin Nicević je iznio detaljne informacije o svim spomenutim nepravilnostima, naglašavajući diskriminatorski odnos svih državnih institucija koje su učestvovale u izbornom procesu.


Također, gosti su se interesirali za najavljeni izbore za 17. april. Predsjednik Fehratović je jasno iznio stav da BKZ neće učestvovati u toj izbornoj farsi, te da će uključiti sve raspoložive resurse kako Bošnjaci ne bi učestvovali u još jednoj prevari koja se servira od strane beogradskog režima, osim ukoliko vlasti ne ispune temeljni uvjeti bošnjačkog naroda: Jedinstvena Islamska zajednica, akreditiran Internacionalni univerzitet, vraćanje vakufske imovine, odblokiran rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća i vraćanje člana Vladine komisije za vjeronauku prof dr. Mevluda Dudića u istu, kao i vraćanje svih vjeroučitelja na njihova radna mjesta.

Informativna služba